Star Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 (edytowane) zastanawia mnie pewna rzecz,natomiast wielu (jak nei wszyscy :P) mowia "zaktualizuj BIOSa przed OC CPU" tak w skrocie i umieszczajac wszystkie wypowiedzi w jednym wyrazeniu.Dlaczego ??? czy nowsza werasja (np zamiast 0405,podstawowej na 0505 czy 1050 czy jakies inne) czy wersja BIOSu ma wplyw na mozliwosci OC,ale nei nalezy tu rozumiec tylko wysokosci FSB( mimo wszystko czy to ma wplyw na FSB ? wie mze np 0505 w P5B zwiesza max FSB do 650) ale rowniez jakies inne opcje,ustawienia .Czy sprawiaja te nowsze BIOSy ze system ,CPU jest stabilniejsze ,wydajniejsze ( :| ) czy jakos wplywa na np. temperature komponentow.To chyba cale moje pytanie :P BTW mam Asusa P5LD2 SE i BIOS 0405 podkrecilem swoje E6300 do (tylko sie nie smiac :D) FSB 301 narazie ,glownie po to zeby sprawdzic czy plyta zniesie...a zniosla i zniosla by troszke wiecej, wyszlo z 2100 MHz na rdzen,napiecie 1,2750 V chyba ,na luzie i stabilnie .Znowu nasuwa sie pytanie-Czy jezeli jezeli teraz mi plyta z tym BIOSem 0405 standard na FSB 300 + (doslownie nioc innego nie ustawialem ,tylko FSB i CPU Voltage,reszta Auto czy tak moze tez byc ? :P ) to czy z innym CPU zniosla by tyle samo np. E4300 .Chyba tak w koncu to samo FSB.Ale pytanie kolejne czy kiedy w takim razie trzeba podnosic napiecie mostkow polnocnego czy poludniowego (chyba w pamieciach nie msuze meiszac i PCIE tez :? ) czy plyta sie nie zacznie grzac przy wyzszych Voltage'ach.k to chyba tyle co mam do powiedzenia :P thx in advance i licze na odpowiedz. Edytowane 29 Marca 2007 przez Star Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Star Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 ktos odpowie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 1. Przepisz to z Twojego języka na język polski. 2. Nie wal 2 postów pod rząd. 3. Nowsze biosy przeważnie poprawiają stabilność sprzętu lub łatają dziury i wprowadzają obsługę nowych procesorów. Poczytaj trochę o biosach (na dowolnych stronach), a sam pojmiesz w czym rzecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...