Skocz do zawartości
slg

Radeon 9500/9700 na 8kha+ i problem z fsb

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec tak,przeczytalem juz wszystkie posty z forum na temat tej plyty,ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.

Czy ktos z posiadaczy tej plyty oraz radeona 9500/9700 uzyskal fsb wieksze niz 150?.

Zaznaczam ze na poprzedniej karcie(ti4200) mialem 180mhz fsb.

Nie wydaje mi sie zeby radeon przestawal chodzic na takim agp(przy 166mhz 83 na agp to chyba nie za duzo na radka).

Czy ktos ma/mial podobny problem?

Pozdro

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj mu w ustawieniach AGP zamiast DA ... DB i będzie ok ... ja tak mam i działa mi na FSB 166, 175 i 184 tyle testowałem ale na DA nie wstaje na takim FSB albo działa niestabilne NIE DAWAJ AUTO bo wtedy dopiero są jaja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj mu w ustawieniach AGP zamiast DA ... DB i będzie ok ... ja tak mam i działa mi na FSB 166, 175 i 184 tyle testowałem ale na DA nie wstaje na takim FSB albo działa niestabilne NIE DAWAJ AUTO bo wtedy dopiero są jaja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo,jak tylko wroce do domu to przetestuje.

narazie tylko wylaczalem fastwrites,ale nie pomagalo,ustawien agp balem sie przestawiac bo mi kiedys gf4 dziwnie sie zachowywal.

Jeszcze raz dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie lipna zasilke masz

Tak,szczegolnie ze to fortron 300wat :),to pewnie kiepska :).

Niestety ustawinie agp driving value nie wiele daje,155mhz fsb to max stabilne,nie wiem co jest.jak ktos ma jakies sugestie bylbym wdzieczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiście pewnie zasilacz ... jak kręcisz FSB pobiera płyta więcej prądu i kupa :( a Radek bierze i to dużo cennej mocy u mnie zasiłka jest tak gorąca jak nigdy ale sobie radzi ... jednak jak daje FSB powyżej 184 x 11.5 i Athlona kręce z 1466 na 2120 MHz to już ze stabilnością krucho (jak podkręcam procesor na niższym FSB i wyższym mnożniku jest ok !!!!)... fakt na razie pamięci badziewie ale widzę że to również zasilacz nie daje wystarczającego prądu a jest nawet ok Rubicon 300 W ... a mam nagrywarkę, dvd, twardziela 7200 obr., i dwa 12 cm wiatraki w obudowie więc trochę tego prądu potrzeba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojojoj ja mam na auto i mi jakos chodzi na 180mhz fsb moj 8500, chyba zara dam na db :mrgreen: moze na 185-190 uda sie 3dsmarka zapuscic :mrgreen:

Czyli to wina moba,radek 9700 najwyrazniej nie lubi sie z 8kha+ :(,

testowalem juz ustwaienie FF dla agp driving value (to jest najbardziej agresywne,najsliniejszy sygnal leci z chipsetu do agp) i dalej max 155mhz. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przecież jak dajesz wyzsze od da czyli standardowego adv to i napięcie podnosisz więc wygląda na to ze albo zasilacz albo płyta nie daje takiej mocy na agp ... a Mr Berkut co do Radka to 8500 bierze DUŻO mniej mocy od 9700 więc porównanie nie na miejscu przecież wiesz ze kręcenie FSB wymaga więcej mocy niż przez mnożnik zgadza się ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakbym mial mozliwosc regulowania napiecia na agp to pewnie bylaby to pierwsza rzecz jaka bym zrobil :).jutro rozejrze sie za vmodem napiecia na agp,jak cos znajde w sieci to sobie zrobie.bedzie komplet bo vmoda na vcore juz mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z zasilaczem na 100% nie ma problemu bo jest pozadny i bardzo ladnie trzyma napiecia,na v-core 1.95 jest 4.92 na 5v wiec spoko,w koncu to fortron wiec musi tak dzialac.podejrzewam ze plyta daje za maly prad na agp :(.

Kurde ti4200 chodzilo na fsb 180 na tej plycie a radek sie buntuje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz taktowane ATI ? jezeli max FSB 150 uzyskujesz przy podkreconej grafie to skrec grafe do nominalnych wartosci i zobacz ile FSB pojdzie wiecej, wtedy bedziesz wiedzial czy to kwestia zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz taktowane ATI ? jezeli  max FSB 150 uzyskujesz przy podkreconej grafie to skrec grafe do nominalnych wartosci i zobacz ile FSB pojdzie wiecej, wtedy bedziesz wiedzial czy to kwestia zasilania.

tu nie chodzi o podkrecone ati , bo nawet bios nie wstaje jak dam wiecej jak 160.z tego co czytalem to chodzi o sidebanding ktory trzeba wylaczyc z poziomy biosu karty/plyty , tylko nie mam pojecia jak to zrobic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zasilacz tez robi swoje dla porównania podam ci takie zestawienie:

XP1700@2400 codegen 400wat 9700 max na 300/300

P4 2.26@2.55 chieftec 250wat 9700 max na 385/300

D1200@1260 Codegen 300wat 9700 max 325/300

ten sam duron skrecony na 1000 i grafa sie kreci na 345/300

Wiec zasilacz duzo daje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no przecież jak dajesz wyzsze od da czyli standardowego adv to i napięcie podnosisz więc wygląda na to ze albo zasilacz albo płyta nie daje takiej mocy na agp ... a Mr Berkut co do Radka to 8500 bierze DUŻO mniej mocy od 9700 więc porównanie nie na miejscu przecież wiesz ze kręcenie FSB wymaga więcej mocy niż przez mnożnik zgadza się ? :P

8500 bierze wiecej mocy przez agp ze wzgledu na fakt iz pobiera napiecie przez agp a nie przez gniazdko aux... zmiana pokrecalnosci na 9700 wynika z faktu obciazenia zasilacza komputera a nie zasilacza na plycie... naturalnie moglbym zrobic moda na moim radku gdyz jest taka opcja (jest wolne miejsce do przylutowania takiegoz gniazdka aux ala r9700 :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...