cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Witam :), jak w temacie...nagle znalazł się kupiec na moje 512 ddr kingstona, a ja mam problem z wyborem nowych pamięci. Raczej nie chcę zmieniać platformy więc plan jest taki że teraz kupuje pamięć a w wakacje procka X2, no ale wracając do pamięci...ze sklepów www.benchmark.pl i www.znak.pl wyselekcjonowałem następujące pamiątki: 1. DDRAM 2x1024MB PC-400 OCZ Special Ops CL 2.5 3-3-8 - 668 PLN - na forum w TYM temacie panuje opinia że są to jakieś specjalne, udane pamiątki. Do tego cena w miarę przystępna, ale skoro miałbym już wydać te 650 PLN, a do ceny maxymalnej budżetu byłoby coś lepszego, to czywiście brałbym tą lepszą opcję. 2. OCZ Technology 2GB DDR 400MHz Dual Platinum CL 2 (2 x 1GB) z radiatorami - 741 PLN (cena ze znaku) - zakładam, że jest to lepsza wersja tych pamiątek z pkt.1, w znaku mają je taniej więc ta opcja też podlega wybrowi. 3. PDP Patriot 2GB KH DDR 400MHz Dual CL 3 (2 x 1GB) z radiatorami - 613 PLN - niestety link ze stronki nie działa, ale to są te niebieskie Patrioty. Mają 400 MHz CL3; 3200 MB/s ;napięcie 2,550 - 2,7 ; technologia produkcji TSOP II - tyle z istotnych danych na benchmarku. 4. DDRAM 2x1024MB PC-400 PDP Patriot Extreme Performance LLK CL 2 5-3-2 - 736 PLN 5. PDP Patriot ELK 2 x 1GB DDR 500MHz CL3-8-4-4 - 775 PLN - hmm, popatrzcie sobie na przepustowość i ile mają na budziku. Czy mogą być jakieś problemy ze współpracą z moją płytą główną ?? 6. PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 400MHz CL2-5-3-2 - 766 PLN 7. PDP Patriot LLK 2 x 1GB DDR 433MHz CL2-5-3-2 - 830 PLN - na te to już mnie nie stać :), ale czy ich wydajność tak znacząco odbiega od tych np. Droższych OCZów ?? Nie chciałbym przepłacać i na pewno 830 PLN za pamiątki nie dam, ale chciałbym żeby było jak najbardziej wydajnie. Od razu mówię, że chcę pobawić się w OC, a z kilku już źródeł słyszałem że słabe pamiątki mogą mnie skutecznie ograniczyć - takiej sytuacji też chciałbym uniknąć. Cały mój aktualny config macie w sigu, prosiłbym i informację, czy w ogóle pamiątki będą współpracowały z moją płytą główną. Znalazłem coś takiego - http://www.proline.pl/shop.php?prodid=MSI+K8N+NEO4+FI - neo4 FI to odchudzona wersja mojej płyty, z tego co wyczytałem kiedyś na benchmarku to różniły się ilością gniazd, i tym, że Neo4 FI miała cichszego wyjca na chipsecie ;) Obie oczywiście na pokładzie mają nForce 4 Ultra...więc jak to będzie z tymi pamiątkami ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Szalony jesteś ?? Chcesz wydawać teraz 800zł na ddr ?? :blink: Zostaw sobie te kingstony lub zmieniaj cała platforme :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) jak już pisałem nie będę zmieniał platformy... zresztą między s939, a am2 nie ma wielkiej różnicy w wydajności... a tak pozatym jakbym co chwilę platformę zmieniał jak radzisz to całe życia tyrałbym na komputer... Edytowane 30 Marca 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) omg tyle kasy za same pamieci... lepiej jest kupic 2x1GB GoodRAM'ow - ~400-420 zl do tego sprzedac 6600GT i kupic jakiegos 7900GS/x1950PRO wedlug mnie to bedzie dobre posuniecie... na tym MSI i tak jakos mega nie podkrecisz ----- btw. teraz chcesz kupic pamieci za ~700 zl a w wakacje x2 za ~600 zl (po tyle sa x2 3800+) - to lacznie daje 1300 zl za te 1300 zl masz: ABITA KN9 - 250 zl Athlona X2 4000+ (65nm,65W) - 360 zl GoodRAM 2x1GB DDR2 667MHz - 425 zl razem: 1035 zl zostaje jeszcze ponad 200 zl, sprzedajesz starego proca, mobo, grafe, ram i kupujesz lepsza grafe... (79GS, x1950PRO ew. 8800GTS 320MB gdyby kasy starczylo) imo komp by byl ogolnie szybszy i bardziej przyszlosciowy Edytowane 30 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) ...popieram 939 jest juz za drogi Edytowane 30 Marca 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) szczegolnie jesli chodzi o x2... zeby placic 600 zl za x2 3800+ to trzeba naprawde byc... - taniej jest juz C2D E4300 :) na s.939 jesli chodzi o zmiane procka oplaca sie tylko kupic SD 3500+/3700+/4000+ i wykrecic na te 3GHz... lecz jak widze kolega ma Venica E3 wiec imo te 2700MHz powinien lekko zrobic (moim zdaniem zmiana sie nie oplacalna) Edytowane 30 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Hmm, a ile mógłbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> za - Płytę główną - Procesor - Scythe Ninja Plus - ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) Ninja chyba by mogla zostac... a jesli chodzi o ceny za procek, mobo, ram to zobacz na allegro (tez zachecam do zmiany grafy bo po co jakis mega oc'niety procek i pamieci do grafy, ktora tego nie wykorzysta?) procek - ~100-120 zl (jesli to box to mysle ze te 120-130 zl - pamietaj dobry opis i mozesz wiecej wyciagnac) mobo - ~200 zl pamieci - ~70 zl grafa - ~200-250 zl Edytowane 30 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) niestety nie, bo to rev1. Ninjy, dopiero Rev 2 miała opcje am2 edit: dostane za to co wymieniłęm 500 pln ?? Edytowane 30 Marca 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) z Ninja mysle tak z grafa troche wiecej :) Edytowane 30 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) Niestety sam nie zarabiam (student dzienny) i trochę jestem od rodziców uzależniony. Mam już uzbierane 550 PLN i jakbym Mobo, procka, ninje, ram spylił za taką kwotę, dzięki której mógłbym kupić tego abita + x2 + ram + nowego ninje to byłoby fajnie. Za samą płytę główną dałem 1,5 roku temu 640 PLN (jeszcze na gwarancji jest). Ninje kupiłem we wrześniu za 150. Jeszcze z ciekawości. Na początku gdy wchodziło AM2 to nie zebrało pochlebnych opinii. Czy jest wydajniejsze od s939 (nie chodiz mi tu o problem przemijania 939 :) ). I jak jest w końcu z tymi DDR2, bo słyszałem, że mimo mniejszej liczby MHzów ddr1 nadrabiają timingami. Co w ostatecznym rozrachunku jest wydajniejsze. edit: grafa narazie zostaje... Edytowane 30 Marca 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 roznica jest marginalna przy tych samych zegarach procka... imo mozesz zostac przy s.939 kup tylko moze 1GB :) roznice dosc duza i tak odczujesz (nawet w windowsie) do tego postarasz sie wykrecic procka na maxa i zmienisz grafe... 1GB to koszt od 200 zl (GoodRAM'y) do 300 zl (za jakies lepsze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) No cała zmiana platformy to naprawdę duży ból głowy dla mnie :(, jeszcze i ogólnie za dużo zachodu. Dłuższy czas zbierałem na te 2 giga, i chciałem właśnie je kupić. Dlatego proszę, jak masz jakieś pojęcie, to doradź które pamiątki wybrać z tego pierwszego postu :). Na wakacje i tak mam już robotę zaklepaną i albo kupie tego x2, albo po prostu nowy monitor, a dh-e3 wykręcę. Proszę, tylko o pomoc w wyborze którego z wyżej wymienionych ramów. Edit: chce na tej platformie parę lat posiedzieć, i teraz robię takie zbrojenie a odnośnie tej płyty abita co podałeś...to i slot pci to troche za mało dla mnie... :(. Mam kartę telewizyjną, a administratrzy sieci zalecają korzystać ze swoich kart sieciowych (rozdawali nam), i inaczej neta nie bede miał. Edytowane 30 Marca 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) mam dla ciebie propozycje... moze sprobuj podkrecic procka na tej pamieci co masz teraz dzielnik pamieci mozesz ustawic na 100/133 aby sprawdzic max procka, bo mozliwe, ze masz padake i nawet duzo sie nie podkreci jesli osiagniesz te 2600-2700MHz przy zadowalajacym napieciu to dopiero mozna zastanawiac sie nad pamieciami jednak kupilbym naprawde GoodRAM'y... na DDR1 potrafia sie trafic dosyc dobre sztuki Edytowane 30 Marca 2007 przez DarkArrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 ale on był już sprawdzany tyle ze na innych pamieciach...nie pamietam już jakich, i ma grubo ponad 2500, blisko 2,6 bardzo blisko. Nie napisałem tego w Włąśnie dlatego chciałem te pamiątki kupić, tylko nie wiem jakie :(. Oczywiście taki wynik osiągnęliśmy (ja i znajomy) wtedy po aktualizacji biosu, bo na 1.10 płyta nie wstawała przy magistrali >219 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzArNy` Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 oc tez duzo zalezy od kontrolera pamieci, np. u mnie na Patriotach moge max stabilnie wyciagnac tylko 220 MHz (440) co nie jest imponujacym wynikiem ;/ bo takie kingstony i goodramy podobne wyniki osiagaja zobacz na egielde, tam ostatnio bylo kilka testow pamieci DDR1 moze to Ci pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 ok sorka za posta pod postem (albo i nie ;) ) Po konsultacji doszedłem do wniosku ze godne uwagi są dwie pamiątki: 1. DDRAM 2x1024MB PC-400 OCZ Special Ops CL 2.5 3-3-8 - 668 PLN to jest ich recenzja -> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2510-10 2. PDP Patriot ELK 2 x 1GB DDR 500MHz CL3-8-4-4 - 775 PLN recenzja -> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2510-6 teraz pytanie do znających się :), warto dopłacać do tych ELK ?? A tak już ogólnie to w książce od MOBO nie ma ani słowa o Patriotach (PDP) i OCZach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 http://allegro.pl/item179610045_patriot_2x..._wawa_gwar.html Ja jestem za tymi [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Confi Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 omg tyle kasy za same pamieci... no wiesz zalezy kto jak na to patrzy, looknij po ile chodza Crucial Ballistix na allegro, to sa dopiero drogie pamiatki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZaJn!k Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam ponownie, zdecydowałem się na OCZ Special Ops. Niestety nie ma już tych pamięci, a za Patrioty ELK nie będę przepłacał, bo sama pamięć wyszłaby mi na 768 PLN. W chwili obecnej mocno myślę nad am2 od razu z procesorem X2 (możliwe ze założę osobny temat - nie będę takie OT robił... jeśli chcecie pomóc to zapraszam do tematu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=230109 Edytowane 2 Kwietnia 2007 przez cZaJn!k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Witam pamięci OCZ PC400 2*1024MB SPECIAL OPS CL2.5 [DDR] są dostępne w sklepie IMPERIUM IMPERIUM Kupiłem je w zeszły piątek za 614 zł Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudy 102 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 http://allegro.pl/item179610045_patriot_2x..._wawa_gwar.html Ja jestem za tymi [; Mam je tylko 2x512 i jakoś na moim DFI nie mogę ich W OGÓLE podkręcić (podwyższanie napięcia nic nie daje). Dołączam się do pytania. Mam 750 zł na 2x1GB DDR1. Co kupić? Czy te LINK warte są 750 PLN? A może jakieś inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...