Skocz do zawartości
kurniczek

C2d Overclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pare pytan co do podkrecania cd2.

Czemu na pamieciach 667mhz max mozna otrzymac fsb 333?

Sa jakies dzielniki pamieci np. 1:1 2:3 do czego sluza i jak to sie ma do podkrecania?

Co to sa timingi pamieci i jak je trzeba ustawiac?

Gdzies na forum czytalem, ze pamieciom mozna ustawic linked, co to jest? I jak to sie ma do podkrecania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cd2? :lol:

1. Jakie ustawienia? Bo jak zylujesz na timingach to nie dziw sie ze nie da sie rzucic wiecej niz przewidzial producent.

2. Manual plyty glownej.

3. Byl niedawno watek na Pamieciach RAM.

4. Linked - szkoda ze albo Twoj angielski jest na niskim poziomie albo Twoje kojazenie. Czestotliwosc pamieci jest zalezna od FSB. W stosunku jaki ustawisz - 1:1, 5:4, 1:2, itp.

Ogolnie gdybys wysilil sie minimalnie z szukajak znalazlbys odpowiedz na wszystkie pytania. :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukał byś na forum to byś znalazł odp na każde z tych pytań.

no ale nie będe taki i ci odpowiem na kilka.

ad1 bo pamięci widocznie są ustawione z mnożnikiem 2 i tyle wtedy osiągają te pamięci przy tym fsb, ale można osiągnąć inne fsb poprzez jego podwyższenie o ile pamięci podołają temu

ad2 nie ma dzielników jest tylko mnożnik i służy on właśnie do podkręcania (mnożnik 2 czyli 1:1 z prockiem daje ci właśnie fsb pomnożone x2 ; 2,5 pomnożone x2,5 itd)

ad3 jak nie wiesz co i jak z timingami to lepiej ich nie ruszaj i najpierw poczytaj na forum co i jak.

jak coś nie tak napisałem to poprawcie mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi