Skocz do zawartości
DziubekR1

Samsung Uccc 2x512mb I Lipne Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem sobie ostatnio Samsungi UCCC 2x512MB liczac, ze moze w koncu proc chodzacy na 10x240Mhz bedzie mogl wspolpracowac z pamieciami na dzielniku 1:1. Niestety zawiodlem sie :/

Zakupione pamieci wygladaja tak:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Naczytalem sie o nich wielu pochlebnych opinii, wiec liczylem na to, ze cos bedzie z tego dobrego, a tu klapa. Everest pokazuje nastepujace daty:

1 kosc) 22tydzien 2005r. (na kosci napisane 513, wiec pewnie 13tydzien 2005)

2 kosc) 36tydzien 2005r. (na kosci 522).

Wiem, ze to nie sa te wspaniale 0549, ale i nie zalezy mi na 300Mhz. Probowalem juz ustawien 3:4:4:8, 3:3:3:8, 3:4:4:9, napiec 2.6V, 2.7V, 2.8V i na wszystkich ustawieniach pamiec poprostu pokazuje bledy w MemTescie. (caly czas oczywiscie 1T) Wszystko przechodzi bez bledow, jedynie na standardzie, czyli 200Mhz 3;3;3;8 2,6V. Posrednich wartosci nie sprawdzalem (miedzy 200Mhz, a 240Mhz).

Z tego co wywnioskowalem z rozmowy z poptrzednim wlascicielem (uzywal 4 takich kosci), to nie bawil sie w krecenie (zreszta na 4 kosciach to sie nie dziwie). Czy to jest mozliwe, zeby az taki szajs mi sie trafil ?? Z tego co sie wczesniej orientowalem, to te UCCC powinny robic przynajmniej 250Mhz, a tu [gluteus maximus].

Pozwolilem sobie tez zalozyc nowy temat, bo nigdzie nie moglem znalezc konkretnie napisanych ustawien dla tych pamieci. Dodam, ze plyta glowna, to DFI LP nF4.

Z gory dzieki za jakies podpowiedzi.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można wszystkich uccc wrzucać do jednego worka. Pisząc'te samsungi' miałem na myśli te konkretne 2 egzemplarze o których mowa, a nie ogólnie. Co za problem sprawdzić na ile pójdą na 2T. Jak będą tak samo słabe, to się zamknę. tak samo co za problem sprawdzić pośrednie wartości, czyli 220-230Mhz na przykład. Może też być wina kontrolera procesora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może MAL=7-8 i RP=6-6,5 pomoże? Tref na 200 15,6us.

Sorki, ale ja nie jestem expertem :) MAL - Max Async Latency ?? RP - wogole nie wiem :) Co do tref, to jaka to bedzie wartosc na DFI, bo mam teraz jakies 3120 cycles i same jakies takie duze wartosci sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RP - Read Rreamble

MAL - Max Async Latency

Przeliczniki tref masz w temacie o dfi w poście mardoka

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
MHz/us --> TREF

TREF - [MHz] [us] - opis

Ustawienia TREF posortowane względem US.

1816 - 100MHz [1.95us]

2064 - 133MHz [1.95us]

2336 - 166MHz [1.95us]

0032 - 200MHz [1.95us]

3684 - 100MHz [1.95us]

4196 - 133MHz [1.95us]

4708 - 166MHz [1.95us]

0128 - 200MHz [1.95us]

0776 - 100MHz [03.9us]

1032 - 133MHz [03.9us]

1296 - 166MHz [03.9us]

1560 - 200MHz [03.9us]

1536 - 100MHz [03.9us]

2048 - 133MHz [03.9us]

2560 - 166MHz [03.9us]

3072 - 200MHz [03.9us]

3632 - 100MHz [07.8us]

4128 - 133MHz [07.8us]

4672 - 166MHz [07.8us]

0064 - 200MHz [07.8us]

0908 - 100MHz [07.8us]

1032 - 133MHz [07.8us]

1168 - 166MHz [07.8us]

0016 - 200MHz [07.8us]

1552 - 100MHz [15.6us]

2064 - 133MHz [15.6us]

2592 - 166MHz [15.6us]

3120 - 200MHz [15.6us]

0388 - 100MHz [15.6us]

0516 - 133MHz [15.6us]

0648 - 166MHz [15.6us]

0780 - 200MHz [15.6us]

text z FAQ mardoka

Edytowane przez GDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie mi sie teraz narobilo. Jak dostalem te pamieci, to na 240Mhz bez problemu sie uruchamialy, tylko ze MemTest walil bledami. Teraz, niezaleznie jakie ustawie timingi, czy V, to komp sie resetuje zaraz po zabootowaniu nawet na pamieciach ustawionych na 210Mhz. CO SIE KUR... DZIEJE !!! Na 200Mhz chodza jak zloto, nic nie resetuje, MemTest bez bledow, na 210Mhz nawet do MemTesta nie wejdze, gdzie przedwczoraj bez problemu lecial caly (z bledami, bo z bledami) nawet na 240Mhz. Juz mi rece opadaja. Max jakie udalo mi sie teraz osiagnac, zeby MemTest wszedl, to bylo 204Mhz, no przeciez to smiech na sali, a zadnych innych ustawien nie zmienialem od tego jak sie przynajmniej wlaczal na 240Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzalem, a chyba bede musial. Ale jesli sie okaze, ze kolejne ramy musze sprzedac to mnie chyba kur... strzeli.

Najpierw kupilem 2GB, to okazaly sie walniete, ale kolo zwrocil kase. Pozniej kupilem 2x512Mb GoodRama, to ktos zaj... na poczcie, albo koles mnie wydymal (ale na dniach ma zwrocic kase), w miedzyczasie jak nie dostalem tych 2x512Mb kupilem jakiegos innego GoodRama, to tez gowno sie krecil. Teraz zadowolony kupilem UCCC i znowu jakies gowno. Ja pier...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz je w żółtych slotach??

Sprawdź w rankingu kości 2*1GB jakie ludzie maja alfy ustawione bo na dfi straszne z tym zamieszanie jest

Do kręcenia memek na tej mobo trzeba się przyzwyczaic i polubić albo odpuścić... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hary

dokładnie :D

Nie wierzę żeby uccc miały tak mizerne oc, a dfi jest strasznie kapryśna

W sumie niektóre A64 e3 miały trochę zwalony kontroler pamięci, ale chyba nie na tyle żeby nie można było puścić memek na 240MHz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to uccc to perfekcja oc? trafiły się gorsze sztuki i tyle...

Ja miałem słabe tccc, nie chciały robić nawet 230 mimo że były z dobrego tygodnia... Po dośc długim bawieniu się alphami, + wybraniu optymalnego ułożenia w slotach zrobiły 245 bodajże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to uccc to perfekcja oc? trafiły się gorsze sztuki i tyle...

Ja miałem słabe tccc, nie chciały robić nawet 230 mimo że były z dobrego tygodnia... Po dośc długim bawieniu się alphami, + wybraniu optymalnego ułożenia w slotach zrobiły 245 bodajże...

To i tak mało jak na tyle zabawy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowalem pierwsze z brzegu na allegro uccc i robia mi 285 na 3-4-3-9-1t.

To co ja bym jednak obstawial, to albo kaprysna plyta albo procek do [gluteus maximus], z nastawieniem na to drugie.

Przed obecnym sempronem mialem innego, robiącego 2700 na standardowym vcore a pamięci na nim wyciskały max 270 i to przy 2t, na 1t wogole nie byly stabilne ... Wymienilem procka i odrazu 285 i 1t ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bawiłeś się z MAX ASYNC LATENCY i READ PREMABLE? Ja też przechodziłem na mojej DFI temat z niestabilnością ale infineonów i te dwa parametry są najważniejsze dla stabilności i nie powinny chodzić w auto na tej mobo :)

Spróbuj też potestować pamięci z innym dzielnikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kombinuje jak moge, nawet z tymi Max Async... I tak sie cos ruszylo. Poustawialem tak, ze na 230Mhz pierwszy blad pokazywal sie dopier w 4 tescie przy 20% :) Wczesniej lecialy odrazu. Niestety, ale nie moglem tego progu przejsc na zadnych ustawieniach. Az w koncu ustawilem napiecie 2.5V. Wlaczam MemTesta, czekam z niecierpliwoscia i... test 4 zaliczony, leci 5 jest 90%, mysle juz jest ok, a tu nagle przy 99% caly czas dwa bledy z samego poczatku rama 0.0MB i 0.9MB. Na zadnym innym tescie nie ma juz nic, tylko to gowno. Juz naprawde nie wiem co robic. Przeciez proc nie moze byc winowajca. On spokojnie pracuje na 9*270Mhz, czy 10*240Mhz, robi 2400Mhz na standardowym napieciu, nie moge na niego narzekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kombinuje jak moge, nawet z tymi Max Async... I tak sie cos ruszylo. Poustawialem tak, ze na 230Mhz pierwszy blad pokazywal sie dopier w 4 tescie przy 20% :) Wczesniej lecialy odrazu. Niestety, ale nie moglem tego progu przejsc na zadnych ustawieniach. Az w koncu ustawilem napiecie 2.5V. Wlaczam MemTesta, czekam z niecierpliwoscia i... test 4 zaliczony, leci 5 jest 90%, mysle juz jest ok, a tu nagle przy 99% caly czas dwa bledy z samego poczatku rama 0.0MB i 0.9MB. Na zadnym innym tescie nie ma juz nic, tylko to gowno. Juz naprawde nie wiem co robic. Przeciez proc nie moze byc winowajca. On spokojnie pracuje na 9*270Mhz, czy 10*240Mhz, robi 2400Mhz na standardowym napieciu, nie moge na niego narzekac.

Małe OT, ale szkoda nerwów i czasu, cudów najprawdopodobniej nie uzyskasz skoro aż takie problemy są ze stabilnością. Ja również się gimnastykowałem z moimi ramami a pewnego progu MHz i tak nie przeskoczyłem, lepiej kup tccd/bh-5 dasz 50zł więcej a będziesz miał spokój. Sam niedawno zrobiłem taka inwestycje i teraz (te z siga) chodzą na 298MHz 2.5-3-3-5-1T 2.85v i w końcu śpie spokojnie... i co najważniejsze dzięki temu reszta sprzętu mogła też pokazać pazurki. Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z TCCD na dfi też jest walka ;)

Trzeba poczytać poradnik Mardoka co do ustawień alf i podpatrzeć na ustawienia ludzi z uccc z czołówki rankingu 2*1gb

zobacz jak oc na innych dzielnikach, bo u mnie czasami na div200 straszna lipa była :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez proc nie moze byc winowajca. On spokojnie pracuje na 9*270Mhz, czy 10*240Mhz, robi 2400Mhz na standardowym napieciu, nie moge na niego narzekac.

Oczywiście, że może być. Podnieś mu napięcie do 1,5V i wtedy zobacz - może coś da...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba poczytać poradnik Mardoka co do ustawień alf i podpatrzeć na ustawienia ludzi z uccc z czołówki rankingu 2*1gb

zobacz jak oc na innych dzielnikach, bo u mnie czasami na div200 straszna lipa była :/

Oczywiście na ślepo nie ma co, kombinacji alph jest za dużo żeby człowiek od razu mógł się połapać w oc pamięci poczytać poradniki trzeba, inaczej nie da rady. Ale jak już sie wgryzie w ten temat to nie ma ch...a we wsi, od razu wiesz czy pamięci są dobre czy odpad.

Moje doświadczenia z DFI nauczyły mnie że z tą mobo na początku zawsze trzeba powalczyć, jest jak trudna dziewczyna :) ale im dłużej zabiegamy tym więcej możemy się spodziewać i zazwyczaj się opłaca a płyta odwdzięcza się swoimi wdziękami.

Eskuze za OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walka? pół godzinki zabawy z alphami i z geili ddr400 na tccd wyciągnąłem 320mhz CL 2,5 :) dostały wtedy 3v :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi