Skocz do zawartości
Ardeni

Czy To Bios Się Posypał?

Rekomendowane odpowiedzi

Mobo - ASRock k7vt4a pro

procek - sempron 2200+

grafika - gf6200 (a)

Nie wykrywa mi napędów, ani hdd ani dyskietek, cd/dvd itd...

Przy wejsciu do biosu widzę takie coś:/ :

Dołączona grafika

Po zresetowaniu go poprzez wyjęcie baterii, napędów nie wykrywał nadal, a tuż po tym pokazał komunikat o blędzie w biosie, była chyba opcja continue, albo wejdź do niego, wszedłem i dalej te same krzaczki.

Te same krzaczki pokazują się w momencie gdy zazwyczaj pokazują się info dot kompa, tzn po bootowaniu (chodzi o tabelkę) wygląda ona podobnie do samego biosu.

Wydaje mi się ze to bios się posypał, ale wszelkie opinie będą mile widziane, potrzebuje się upewnić czy kupić na allegro coś z kt600, czy jest możliwość odratowania tego ASRocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wyciągnąłem kabla to nie chciał się resetować. Stało się to miejwięcej tak:

Załatwiłęm dysk który ma problemy z bootowaniem wiec podłaczyłem go jako dodatkowy hdd, na którym tylko zapisuje dane, windows startuje z pierwszego dysku.

Od jakiegoś czasu miałem problemy typu nagłe wyłączanie się dysku (ostatecznie spotkało to oba), albo na przykład nagle przy uruchamianiu kompa dysków nie wykrywało i musiałem zamienić kable od prądu dla hdd.

Ostatnio stawało się to coraz częstrze, a ostatecznie bootowało z trudem i zaczęły się pokazywać te krzaki w biosie. Za pierwszym razem myślałem ze to tylko tymczasowe, ale przy następnym uruchomieniu nie wykrywało już nic.

Napęd dyskietek nie był przeze mnie używany, odłączyłem go bo przy zabawia kablami taśma od fdd przechodząca przez środek budy tylko przeszkadzała.

Po podłączeniu napędu dyskietek i wcześniejszemu zassaniu biosu na startową dyskietkę, napędu nie wykrywa niestety.. :/

to tyle w skrócie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje typy:

1. Zasilacz.

2. Pamięci.

3. Kable od zasilacza robią zwarcie.

4. Uszkodzona płyta - wybrzuszone kondensatory.

Zauważ, że napisy są przecięte na pół. W przypadku uszkodzenia bios, litery byłyby całe, ale w losowych miejscach. Wygląda na problemy z kartą. Być może zasilanie->zasilacz. Z drugiej strony uszkodzony bios może niepoprawnie sterować kartą graficzną.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi