HipHopAst Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Hi. Potrzebuje jakis maly wentylator. Ktory ma niski poziom chalasu jak i duza sprawnosc. Jedyna wielkosc jaka mi sie zmiesci to 40x40. Wiec Do wyboru pozostaly mi tylko wentyl Spire 40x40 x20 Sleeve Bearing lub Papst 412. Co do pierwszego to takie ma dane wg producenta: PRZEPŁYW POWIETRZA: 10,25 CFM MAKS. GŁOŚNOŚĆ: 23 dB OBROTY NA MINUTĘ: 6000. drogi: Prędkość: 6000 obr/min Wydajność: 5,9 CFM (10m3/h) Głośność: 18 db(A) Do redukcji glosnosci obnizylbym napiecie do polowy czyli okolo 6V. Czyli przeplyw powietrza by sie zredukowal do polowy. Zawsze sadzilem, ze wentylatory papst to sa renomowane i bardzo mocne, a tutaj roznica w przeplywie wynoci 4,3CFM na jego niekorzysc. Przy tej srednicy wentyli to jest bardzo duzo. Czyzby Spire az tak mocno zawyzyl osiagi?? Drogi rozmiar jaki wchodzi w rachube to jakis na "sledzia" PCI. Nie grubszy niz 25mm. Wiec poszukalem i znowu mam dwa dosuc dobre: AKASA AIR BLOWER BLACK wymiary: 90,5x100x22m Prędkość wentylatora: 2000 obr./min. Przepływ powietrza: 35,12CFM Glosnosc: 25.24 dB(A) No i drogi to: 119 x 110.7 x 21 mm TITAN TTC-003 Prędkość wentylatora: 2200 ± 10%RPM Przepływ powietrza: 8.53 CFM Glosnosc: < 28 dBA Doszedl jeszcze trzeci: Evercool FOX-1 A-FAN-PC3 wymiary: 100x90x22 mm obroty wiatraka: 2200±10% obrotów/minute poziom hałasu: <28 dBA wydajność: 42 CFM No i zrobie tak jak z normalnymi czyli obnize napiecie. Pierwszy jak i ostatni maja zblizone wydajnosci. Co do Titana to znacznie odstaje od reszty. Dlaczego tak mocno sie rozni od pozostalej dwojki. No i ktory jest leprzy. Co do tych dwoch roznych konstrukcji. Ktora jest leprza? A chodzi mi o wyciaganie powietrza z obudowy. Dodam, ze wentyle maja byc nieslyszalne z odleglosci okolo 1-1,5 metra. Nie jest to typowa skrzynka komputera. Nie jest to nawet komputer. Wymiary skrzynki to 370x210x50mm. Wentylator bym podlonczyl w tylnej lewej sciance a z prawego gornego rogu by zasysal powietrze. Czyli roch powietrza bylby w calej obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 najleprzy, chalasu, podlonczyl, roch :arrow: Chyba czas na so.pwn.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Hi. Potrzebuje jakis maly wentylator. Ktory ma niski poziom chalasu jak i duza sprawnosc. Do redukcji glosnosci obnizylbym napiecie do polowy czyli okolo 6V. Czyli przeplyw powietrza by sie zredukowal do polowy. Nie ma czegoś takiego jak niski pooziom hałasu i wysoka sprawnosć wsród wentyli 40mm. Oczywiście są niektóre głosniejsze bo mają syfiaste lub wyrobione łożysko. Redukcja napiecia o połowę, zmniejsza przepływ powietrza o wiele bardziej niz tylko o połowę, tak mniej wiecej o 75% Zawsze sadzilem, ze wentylatory papst to sa renomowane i bardzo mocne, a tutaj roznica w przeplywie wynoci 4,3CFM na jego niekorzysc. Przy tej srednicy wentyli to jest bardzo duzo. Czyzby Spire az tak mocno zawyzyl osiagi??papst robi owszem renomowane wentylatory, ale renoma ta nie ma zwiazku z ich mocą, a raczej stosunkiem cisza/wydajność. Spire zawyżył osiagi tak dalece, że jest to totalnie niesmaczne i ich osiagi wg producenta mozna sobie tyłek podetrzeć No i zrobie tak jak z normalnymi czyli obnize napiecie. Pierwszy jak i ostatni maja zblizone wydajnosci. Co do Titana to znacznie odstaje od reszty. Dlaczego tak mocno sie rozni od pozostalej dwojki. No i ktory jest leprzy. Co do tych dwoch roznych konstrukcji. Ktora jest leprza? A chodzi mi o wyciaganie powietrza z obudowy. Dodam, ze wentyle maja byc nieslyszalne z odleglosci okolo 1-1,5 metra. Nie jest to typowa skrzynka komputera. Nie jest to nawet komputer. Wymiary skrzynki to 370x210x50mm. Wentylator bym podlonczyl w tylnej lewej sciance a z prawego gornego rogu by zasysal powietrze. Czyli roch powietrza bylby w calej obudowie. Akasa i evercool maja na pierwszy rzut oka zawyzone przeplywy. Jak maja być te cuda niesłyszalne z metra to ich wydajnosć będzie bardzo słabiutka Na pytanie o ruch powietrza nie odpowiem bo nie jestem jasnowidzem, tym bardziej, ze to nietypowa skrzynka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Nie słuchaj tych amatorów! Kup wentylator 40mm firmy Sharkoon z serii silent około 3000 obrotów mam taki i jest bezgłośny. Kosztuje też odpowiednio więcej około 20-25 PLN. Tu masz link: http://www.sharkoon.de/all_eng.htm Ja tym wentem chłodziłem chipset nForce4 razem ze złotym zalmanem i było b. dobrze! :D Teraz przeszedłem na Thermalright'a jak widać w opise ale to tylko dlatego, że złoty zalman mi kolidował z kartą 8800, przedtem miałem 7900GT a ona jak wiadomo ma mniejsze chłodzenie. Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Nie słuchaj tych amatorów! Kup wentylator 40mm firmy Sharkoon z serii silent około 3000 obrotów mam taki i jest bezgłośny. Kosztuje też odpowiednio więcej około 20-25 PLN.taa, na 3000obr to większość dobrych wentyli 40mm jest cicha, tylko, ze wtdey ich wydajność mocno maleje, sam miłem sharkoona, jest cichy, ale podobnie cichy jest papst 6000obr skrecony na 3000obr i kosztuje chyba 5zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jak zwiększysz radiator to nie potrzebujesz 6k obrotów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HipHopAst Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 No spoko. Tylko, ze ten wentyl nie ma byc użyty do chlodzenia radiatora tylko wnetrza obudowy. Co prawda benda tam 3 radiatory, ale mi chodzi, aby byl przeplyw powietrza pomiedzy zeberkami radiatora. Ktore byly by leprze do tego. Te standardowe 40x40 czy te na slot PCI. No i jaki byly by w miare ciche i wydajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Gdzie ona mają być dokładnie zainstalowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Gdzie ona mają być dokładnie zainstalowane? Wentylator bym podlonczyl w tylnej lewej sciance a z prawego gornego rogu by zasysal powietrze.Amator :> A nie można zrobić wyciągu na górnej ściance? Wtedy problemem pozostałoby znalezienie cieniutkiego dmuchacza 80 lub nawet 120, do tego druciany grill, coby nikt paluchów nie wtykał i wio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwaska Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Amator :> A nie można zrobić wyciągu na górnej ściance? Wtedy problemem pozostałoby znalezienie cieniutkiego dmuchacza 80 lub nawet 120, do tego druciany grill, coby nikt paluchów nie wtykał i wio. Otóż to :) Zrób jakaś większą dziurę i 120mm fan. Bedzie ciszej i o niebo wydajniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Patrzac na wymiary + wiatraki widze lekko kwadratowy hub ktory cisza nie bedzie grzeszyc :rolleyes: jonas Pomysl dobry ale jedna rzecz moze byc liptonowata ;] Grubosc 120mm ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Wiem, najdroższy, dlategom zasugerował poszukiwania bardzo cienkiego dmuchacza. Albo też zamontowanie owegoż całkowicie na zewnątrz dachu. Wyglądać to będzie mało pr0 i w ogóle wieśniacko, ale wszak nie wiemy, czy ma to wyglądać i dopiero potem działać, czy odwrotnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HipHopAst Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Jest to skrzynka od drukarki stosowanej w fabrykach. Na dole i na gorze nie moge zamontowac, bo jest zastawione. Pozostaja mi tylko boki. Wyglad nie ma tutaj najwiekrzego znaczenia. Acha nie wchodzi w role zamontowanie wiekrzego i zamontowanie przejsciowki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Ja [ciach!]le! HipHopAst lapiesz tydzien blokady za takie wielblady. Nastepny bedzie ban bo mam dosyc czytania czegos co wyglada gorzej niz pomyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...