teraw Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 witam po dluzszym siedzeniu przed kompem zaczynaja troche piec oczy, pomimo ze mam lcd. jakie kropelki do oczu (bez recepty) w takim przypadku polecacie? nie mowcie siedz mniej, bo to nie wyjdzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Hej Od czasu do czasu miewam ten sam problem. Ostatnio zacząłem używać Visine i nawet pomagają. Są to kropelki regeneracyjne i można je kupić w aptece bez recepty. Po zastosowaniu radziłbym jednak przez jakieś 30min "jechać na biegu jałowym" ;) tzn nie siadać w tym czasie przed monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaNz Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja używam Starazolin - doradziła mi je jakiś czas temu pani w aptece i przyznam że sprawują się dobrze. Miałem podobne objawy(i to nawet nie po długim siedzeniu przed monitorem) jak ty tzn. pieczenie oczu, przekrwienie a od kiedy zacząłem używać od czasu do czasu tych kropelek problem zniknął :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 ok, google powiedzialy mi, ze oba polecone przez was lekarstwa sa oparte na tej samej substancji czynnej, wiec juz wiem co kupic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Najlepsze lekarstwo to świeże powietrze.Pojeździć godzinkę rowerem w jakimś parku. Tam gdzie dużo zieleni. Jak tak zawsze robie jak mam oczy przemęczone. Zwykle po pracy wychodzę na spacer albo na rower i jakoś mi przechodzi. Nie muszę niczego sobie wlewać do oczu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Albo kupcie sobie takie okulary ktore 'odbijaja' fale z monitora [;. Oczy sie nie psuja i w ogole takie cos jest fajne i trendi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Albo kupcie sobie takie okulary ktore 'odbijaja' fale z monitora [;. Oczy sie nie psuja i w ogole takie cos jest fajne i trendi.doradź jakie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 wiecie co ja miałem ten sam problem co wy. Najpierw powiedziałem mamie żeby mi kupiła krople do oczu, jakieś tam kupiła, mniejsza o to jakie, w sumie pomagało ale zapominałem ich używać i w ogóle... i stwierdziłem, że nie tędy droga i zacząłem kombinować z ustawieniami monitora. Znacznie z jechałem z jasnością i kontrastem -->> kontrast 20, janosc 10, kolory ustawiłem na zimne i od tego czasu oczy mnie ani razu nie szczypały, a przed korektą tychże ustawień zdarzało mi się ze po 20minutach już mi to doskwierało ;) Może wy też spróbujcie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Zapalić światło w pokoju i nauczyć się częściej mrugać. Mi pomogło :) Mam spokój - bez kropelek, a piekło dość mocno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 witam po dluzszym siedzeniu przed kompem zaczynaja troche piec oczy, pomimo ze mam lcd. jakie kropelki do oczu (bez recepty) w takim przypadku polecacie? nie mowcie siedz mniej, bo to nie wyjdzie :) efekt szczypania oczu jest od nie mrugania, wiec to ze masz LCD nie przestana cie piec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 poza tym, jak ktoś wspomniał bardzo ważne jest żeby monitor nie był jedynym źródłem światła w pokoju... zapalcie se lampkę chociaż i niech świeci na ścianę za monitorem.. Ja siedzę w pracy 8h przy 2 monitorach LCD I CRT, potem w domu ze 4h przy CRT, a to i tak mało, bo zdarzało się zasiedzieć po 17h... i żadnego szczypania nie odczuwałem... Trzeba tylko mieć odpowiednie warunki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbass Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 dokladnie, mnie nic nie pieklo nigdy, do tego przy lcd bola was oczy? moze do oklulista? hmmmm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Ja polecam okuliste bo macie cos nie tak ze sluzowka. Jade cale zycie na CRT, teraz od 2 lat w pracy mam LCD (w domu nadal CRT) i nic mnie nie bola oczy. Psuje mi sie wzrok z wiekiem bo jestem krotkowidzem ale zeby mnie bolay to nigdy. Edytowane 3 Kwietnia 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Najlepsze lekarstwo to świeże powietrze.Pojeździć godzinkę rowerem w jakimś parku. Tam gdzie dużo zieleni. Jak tak zawsze robie jak mam oczy przemęczone. Zwykle po pracy wychodzę na spacer albo na rower i jakoś mi przechodzi. Nie muszę niczego sobie wlewać do oczu :)O dobry pomysl! Pogadam jutro z szefowa, zeby mnie puscila na godzinke na rower... :lol2: Niestety 8h w pracy przy monitorze nie dziala najlepiej na oczy. Visine niby pomaga, ale bardzo malo... Albo kupcie sobie takie okulary ktore 'odbijaja' fale z monitora [;. Oczy sie nie psuja i w ogole takie cos jest fajne i trendi.Okulary z warstwa antyrefleksyjna? Mam i chyba cos tam daja. Z tym, ze jest drugi problem: przez kompa jestem krotkowzroczny i okulary sa mi potrzebne praktycznie jedynie na dworze. Ciezko przyzwyczaic sie do siedzenia w nich przy kompie (czasami lepetyna zaczyna bolec). Najlepszym sposobem jest dac odpoczac oczom. Najlepiej co jakis czas (0,5h - 1h) patrzec sie przez 5 minut w jakis odlegly punkt (im dalej tym lepiej), dzieki temu "przestawiamy" sobie soczewki i oczy troche odpoczywaja. Grunt, zeby nie byly zbyt dlugo w jednej pozycji, bo sie potem robia problemy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...