Skocz do zawartości
siser

Gigabyte Ga-m61p-s3 Gf6100 Vga Am2

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie proszę o opinię na temat płyty głównej GIGABYTE GA-M61P-S3 GF6100 VGA AM2

Mam ta plyte i dzieki chipsetowi 430 ona juz domyslnie w biosie ma wlaczona zakladke do recznego podkrecania ukladu graficznego, oraz do ustawiania wszystkich parametrow timingow pamieci RAM, a robilem testy wydajnosci transtefu "do" i "z" pamieci ram i byly bardzo dobre. Plyta stabilna.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ja ma mam ta plyte glowna Gigabyte GA-M61P-S3 rev 1.0 i mam do was pytanie. Kupilem sobie karte graficzna Gigabyte Geforce 7600GS 256MB DDR2 TV&DVI D-SUB PCI-E SilentPipe GV-NX76G256D-RH i chce sie dowiedziec gdzie w biosie moge wylaczyc zintegrowana grafike na tej plycie bo z tego co wyczytalem w necie to ta zintegrowana zzera mi pamiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ja ma mam ta plyte glowna Gigabyte GA-M61P-S3 rev 1.0 i mam do was pytanie. Kupilem sobie karte graficzna Gigabyte Geforce 7600GS 256MB DDR2 TV&DVI D-SUB PCI-E SilentPipe GV-NX76G256D-RH i chce sie dowiedziec gdzie w biosie moge wylaczyc zintegrowana grafike na tej plycie bo z tego co wyczytalem w necie to ta zintegrowana zzera mi pamiec.

W zakladce ADVANCED BIOS FEATURES jest opcja Init display first - ustaw na PEG.

We FRAME BUFFER SIZE dla pewnosci ustaw DISABLE.

Mam natomiast pytanie do uzytkownikow, ktorzy wyciskali ostatnie soki z tej plytki.

A chodzi o BIOS albo inne tricki.

Jaka wersje wgrywaliscie aby osiagac max ?

Jakie jeszcze mozna zastosowac sposoby aby osiagnac jak najwyzsze HTT ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na F6 wyciągnołem 278MHz ale myślę że po zmianie chłodzenia można jeszcze ciutke pociągnąć. W tym tygodniu mam zamiar zmienić BIOS na F7C i zobaczymy co z tego wyjdzie.

EDIT

No i wgrałem ten nowy bios.

Płyta nadal ma problemy z wysokim taktowaniem RAMu. Standardowo nie chce się podnieść na DDR800 bez OC. Nie wiem czy winne sa moje Patrioty czy coś innego.

Po wyżej 278MHz nie wstaje. I nie ważne jak wysokie ma napięcia. Może jak wsadze X2 to coś się zmieni. Jak na razie poległem.

Dodam jeszcze że na F6 komp lubił nie wstać i się przestawić na domyślne takty. Na nowym jeszcze tego nie zauważyłę. Pożyjemy zobaczymy.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ta plyte i dzieki chipsetowi 430 ona juz domyslnie w biosie ma wlaczona zakladke do recznego podkrecania ukladu graficznego, oraz do ustawiania wszystkich parametrow timingow pamieci RAM, a robilem testy wydajnosci transtefu "do" i "z" pamieci ram i byly bardzo dobre. Plyta stabilna.

Pozdrawiam.

Witam, mógłbym prosić o podpowiedz, gdzie można znaleźć tą funkcję? Przeszukałem cały bios i nie mogę na to trafić. Nawet w instrukcji do płyty nie widzę takiej opcji. Z góry dzięki za odpowiedź.

Wygląda na to, że dodatkowe menu można uruchomić przy pomocy klawiszy "ctrl + F1". Spróbuję tego rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi