Bulizzor Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam Wczoraj postanowilem troche podkrecic procesor bo zauwazylem ze w grach jego wydajnosc stanowi najwiekszy problem u mnie. Podnosilem jedynie jego czestotliwosc po trochu i sprawdzalem speed fanem oraz primem95 jak sie zachowuje po podkreceniu. Wygladalo oryginalnie to tak 133*12,5 wiec podnosilem najpierw do 138 potem 140, 145, 148 wszytsko jeszcze bylo ok temperatura wzrosła w stresie do 51C, napiecia tez w normie. Jak ponownie w biosie podnioslem do 150*12,5 to po pokazaniu okna logowania sie windowsa mignęło niebieskie okno i restart. Od tego momentu nie moglem uruchomic kompa nijak (uruchom w trybie awaryjnym, uzyj ostatniej dobrej konfiguracji, uruchom windows normalnie). Wiec format. Teraz oczywiscie juz śmiga pieknie ale chcialem zapytac czemu windows padł i jak sie tego ustrzec bo chcialem jednak ten procesor przyspieszyc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Odgadywanie dlaczego Twój system padł to prawie jak odgadywanie z fusów. Prawdopodobnie w czasie zapisywania jakichś danych do rejestru bądź plików systemowych poleciały błędy bądź całkowicie procesor się zawiesił. W związku z tym na twardym dysku zostały uszkodzone pliki systemowe bądź rejestr. To wystarczy aby system już się nie chciał więcej uruchomić. Nie ma możliwości ustrzec się tego, co najwyżej przed kręceniem możesz zrobić sobie kopię partycji i w przypadku problemów w ten sposób szybciej przywrócić sobie stabilny system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 :mur::mur: Masz szczęście, że dysk jeszcze działa. Przecież ta płyta jest na KT400A, czyli nie ma blokady podzielnika AGP/PCI. Co za tym idzie, podkręcając FSB, podkręcasz PCI i AGP, czyli odbija się to na grafice, urządzeniach PCI oraz dyskach. Po prostu wysypało Ci dane. Na przyszłość to spróbuj od razu ustawić 166 (i tylko tyle). Takie skakanie co kilka MHz nie sprawdza się bez blokady. Ewentualnie zmień płytę na jakiegoś NF2. ASRock K7NF2-Raid jest relatywnie tani. Możliwości O/C ma marne, ale przynajmniej ma blokadę i sobie dysku nie uszkodzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Hehe no to rzeczywiscie mam szczescie :) Dysk chyba troche ucierpiał bo chkdsk mi sie włączał z kazdym uruchomieniem systemu. Ale nie napotykał błędów na szczescie. Dzieki za rady ale tego 166 to ja juz nie bede dawał, napewno nie z tym chłodzeniem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...