Skocz do zawartości
dw7

Problem Z Myszką A4-tech X-750f

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z myszką X-750F. Gdy mysz jest podłączona do portu USB (wersja 1.1) to podczas startu systemu nie reaguje na ruchy. Dopiero po wyjęciu i wsadzeniu wtyczki z powrotem, gdy działa system, mysz zaczyna reagować. Wyłączyłem opcje oszczędzania energii ale to nie dało rezultatu.

Natomiast po podłączeniu myszy pod port PS/2, dioda po wyłączeniu komputera nadal się świeci, a po wyłączeniu awaryjnym i ponownym rozruch mysz czasem przestaje reagować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z myszką X-750F. Gdy mysz jest podłączona do portu USB (wersja 1.1) to podczas startu systemu nie reaguje na ruchy. Dopiero po wyjęciu i wsadzeniu wtyczki z powrotem, gdy działa system, mysz zaczyna reagować. Wyłączyłem opcje oszczędzania energii ale to nie dało rezultatu.

Natomiast po podłączeniu myszy pod port PS/2, dioda po wyłączeniu komputera nadal się świeci, a po wyłączeniu awaryjnym i ponownym rozruch mysz czasem przestaje reagować.

Miałem identyczna sytuację kiedy miałem starą mysz na USB i nowoczesną płytę główną.

Doszedłem do wniosku że problem który opisujesz zachodzi w przypadku kiedy łączysz starą mysz/[płytę] do nowej płyty/[myszy]. To oczywiście spostrzeżenie empiryczne bo z technicznego punktu widzenia to pewnie brak pełnej kompatybilności nowszych kontrolerów/urządzeń USB ( 2 ) ze starszymi ( 1.X ). Może zabawa z ustawieniami/aktualizacją biosu pomoże ... ale mi nie udało się wyeliminować w ten sposób tego problemu przy połączeniu Logitech Mouse man Wheel USB ( staroć ) + Gigabyte na KT880 ( stosunkowo nowość ;P )... dopiero zakup A4tech 718F/BF spowodował że problem zniknął. Może się okazać ( jeśli manipulacje BIOS nie pomogą ) że dopiero wymiana płyty na nowszą/nowszej generacji rozwiąże problem ...

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizowałem bios już dawno na "najnowszą" wersję z 2002 roku. :wink: . Ale przy tak felernej płycie głównej jaką posiadam, aktualizacja biosu g***o dała. W biosie nie ma nawet opcji USB support lub coś w tym stylu. A co do tego co napisałeś Kyle to też tak uważam. Stara płyta główna i nowa mysz = sajgon.

P.S. Dla ciekawskich mam płytę główną ECS K7VZA (low end).

POZDRO!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi