Skocz do zawartości
Mayo

Program Do Dekodowania Video

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie wpadłem na pomysł, żeby zrobić sobie całą kolekcję PB na DVD. Chciałbym to zrobić tak jak w wersji komercyjnej - po 4 odcinki na płytę. Jednak moje kino domowe nie odtwarza divx'ów ani xvid'ów. Nie wiem, czym można by to było przekonwertować, aby później dodać menu i napisy, żeby powstał z tego zwykły film na DVD. W sensie, że każdy z odtwarzaczem (stacjonarnym) DVD będzie mógł to sobie oglądnąć.

Głównie chodziłoby mi o nazwę programu, który pozwoliłby na zdekodowanie każdego odcinka do normalnych rozmiarów. I jeśli to nie takie "hop-siup" to prosiłbym też o jakieś porady, wskazówki, instrukcje ;)

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Avi2DVD tez zly nie jest (choc nie bawilem sie w nim w tworzenie menu).

Szukaj ogolnie pod haslem "authoring DVD". Tradycyjnie polece strony videohelp.com i doom9.org oraz szukajke, bo problem ten byl nieraz w tym dziale poruszany...

EDIt: @SGJ - i w czym jest Twoim zdaniem problem? Poza tym moze sie zmiescic na DVD5, wystarczy silniejsza kompresja, brak bonusow i jedna sciezka dzwiekowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje Nero 7.5 Premium :wink:

Wrzucasz plik np. divx-a, przekonwertuje sie plik, nagrywa na plytke i gotowe.

Mozesz tworzyc w bardzo prosty sposob menu.

A jak z napisami? Czy muszę ściągnąć jakieś inne niż w .txt, czy takie też da radę wkomponować? Zaznaczam, że DVD normalnie nie obsługuje takich napisów.

Oczywiscie wiesz ze oryginal jest na płytach DVD9?

Tego się obawiałem ;) No cóż, w takim razie albo użyję więcej płyt, albo bardziej spakuję (?)

Avi2DVD tez zly nie jest (choc nie bawilem sie w nim w tworzenie menu).

Szukaj ogolnie pod haslem "authoring DVD". Tradycyjnie polece strony videohelp.com i doom9.org oraz szukajke, bo problem ten byl nieraz w tym dziale poruszany...

Ooo, wielkie dzięki za videohelp.com :F Wygląda na to, że znalazłem program, który mnie zbawi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z napisami? Czy muszę ściągnąć jakieś inne niż w .txt, czy takie też da radę wkomponować? Zaznaczam, że DVD normalnie nie obsługuje takich napisów.

Obsluguje txt. Edytowane przez adamski8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc użyłem DVD Flick. Wszystko było ok do momentu włożenia płyty do odtwarzacza. Na ekranie wyświetlają się fioletowo-zielone pasy, zasłaniaja prawie cały ekran. Dodatkowo - nie ma napisów.

Spróbuję jeszcze Nero oraz Avi2DVD, ale czy ktoś wie, czemu tak się dzieje? (na komputerze jest ok, ale też bez napisów).

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi