Skocz do zawartości
ironmaiden666

Pomozcie Mi W Podkrecaniu

Rekomendowane odpowiedzi

mam 1 slot pamięć 256MB (166MHZ)

drugi slot pamięć 256 MB (200 MHz)

przy startowaniu kompa wyskakuje DRam clock 333MHz

procesor Amd athlon 1250 12,5 * 100

FSB podniosłem z 100 na 105 wszystko dobrze chodzi

konfiguracja DRAM timing ustawione na auto

CAS Latency na 2,5 jak startuje komp

pytanie moje: jak mam uważac na pamięć RAM?

co z tymi MHz bo jeszcze nie rozumiem

zasilacz 400W pro comp

plyta głowna MSI kt4v

w biosie mam mnoznik do 15 bodajze ale mam ustawione na auto i nie ruszałem nic

Edytowane przez ironmaiden666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwykły Athlon?

Co Ty chcesz kręcić na KT400? Tam nie ma blokady. Albo 100, albo 133, albo 166. Pośrednie wartości mogą uszkodzić sprzęt - najbardziej narażony jest dysk.

Specyfikacja zależności pamięci od FSB:

http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=362

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciekawe, zwłaszcza że seria XP zaczyna się od 1500+. Natomiast Athlony oparte na FSB 100MHz to nie XP.

Ściągnij i uruchom ten program:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1424

Przy jego pomocy odczytasz dokładnie, jaki masz procesor. Jeśli to rzeczywiście XP, to masz źle ustawiony bios/zworkę na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amd athlon xp 1250

Nie słyszałem o takim procesorze :?

Najniższy model w serii "Athlon XP" to Athlon XP 1500+ (1333 MHz). Wcześniejsze Athlony też nie miały "1250MHz" (a może to oznaczenie typu?).

Nieistotne, poczytaj FAQ i sprawdź jaki masz procsor. Z różnymi pamięciami i płytą MSI KT4V (+ zasilacz Procomp) raczej nie zrobisz oszałamiającego OC ... ale MOŻE coś się da zrobić. Bez informacji o Twoim sprzęcie nie spodziewaj się konkretów.

Athlon XP 2000+ (1667 MHz) puszczony na FSB 100MHz daje w BIOSie odczyt "1250" ;)

Edytowane przez ZgredeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnoznik mam na auto ale jest 12,5 moge do 15

To Ci się tylko tak wydaje ! - jeśli nie masz odblokowanego procka i nie zrobisz jeszcze odpowiedniego drut-moda na sockecie, to ze zmiany mnożnika nic nie będzie ! Obejrzyj mój konfig, mam podobną płytę i wiem coś o tym - tyle że mój 2400+ ma odblokowany mnożnik (22 tydzień, 2003r.), i dlatego można go było przestawić z 15x133=2 GHz -> 12.5x176=2.2 GHz.

W Twoim przypadku ustaw najpierw CPU na stantard 12.5 x 133, pamięci na 266 synchro, timingi i Vcore na Auto. Jak będzie chodził to możesz próbować dalej. W opcji "Szukaj" wpisz sobie w okienka drut-mod a w drugie Lzep -> dostaniesz 7 tematów do przestudiowania.

Tylko pamiętaj :

- thoroughbred A jest mniej podatny na kręcenie (mój to T-bred B),

- do kręcenia potrzebne jest : dobre chłodzenie CPU i budy, niezły zasilacz, dobre pamięci - no i trochę wiedzy + mocne nerwy !

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi