ironmaiden666 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 (edytowane) mam 1 slot pamięć 256MB (166MHZ) drugi slot pamięć 256 MB (200 MHz) przy startowaniu kompa wyskakuje DRam clock 333MHz procesor Amd athlon 1250 12,5 * 100 FSB podniosłem z 100 na 105 wszystko dobrze chodzi konfiguracja DRAM timing ustawione na auto CAS Latency na 2,5 jak startuje komp pytanie moje: jak mam uważac na pamięć RAM? co z tymi MHz bo jeszcze nie rozumiem zasilacz 400W pro comp plyta głowna MSI kt4v w biosie mam mnoznik do 15 bodajze ale mam ustawione na auto i nie ruszałem nic Edytowane 1 Kwietnia 2007 przez ironmaiden666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A może byś podał trochę więcej szczegółów o sprzęcie?? Jaka płyta główna, zasilacz (producent i moc) i jakie chłodzenie. Wróżek tu nie znajdziesz. I poczytaj najpierw dział FAQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 To zwykły Athlon? Co Ty chcesz kręcić na KT400? Tam nie ma blokady. Albo 100, albo 133, albo 166. Pośrednie wartości mogą uszkodzić sprzęt - najbardziej narażony jest dysk. Specyfikacja zależności pamięci od FSB: http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=362 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironmaiden666 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 amd athlon xp 1250 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 To ciekawe, zwłaszcza że seria XP zaczyna się od 1500+. Natomiast Athlony oparte na FSB 100MHz to nie XP. Ściągnij i uruchom ten program: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1424 Przy jego pomocy odczytasz dokładnie, jaki masz procesor. Jeśli to rzeczywiście XP, to masz źle ustawiony bios/zworkę na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 (edytowane) amd athlon xp 1250Nie słyszałem o takim procesorze :? Najniższy model w serii "Athlon XP" to Athlon XP 1500+ (1333 MHz). Wcześniejsze Athlony też nie miały "1250MHz" (a może to oznaczenie typu?). Nieistotne, poczytaj FAQ i sprawdź jaki masz procsor. Z różnymi pamięciami i płytą MSI KT4V (+ zasilacz Procomp) raczej nie zrobisz oszałamiającego OC ... ale MOŻE coś się da zrobić. Bez informacji o Twoim sprzęcie nie spodziewaj się konkretów. Athlon XP 2000+ (1667 MHz) puszczony na FSB 100MHz daje w BIOSie odczyt "1250" ;) Edytowane 1 Kwietnia 2007 przez ZgredeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironmaiden666 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 jak wygląda ta bios zworka? co to jest? na pewno miałem FSB 100mhz pamietam zanim cos tu robiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Najprawdopodobniej plyta zle wykryla procka i z tad te 100 fsb i 1250 MHz. Sprawdz jaki masz procesor programem cpuz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironmaiden666 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 (edytowane) sprawdzalem w cpu tak jest amd athlon xp nazwa kodowa thoroughbred A Edytowane 1 Kwietnia 2007 przez ironmaiden666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 :lol2: FSB clock by default is 100, make sure that BIOS setup-->Frequency/Voltage Control-->CPU FSB clock set as 133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Wiec na dzien dobry ustaw go na def :-P Daj fsb na 133 i 1,65V (choc to zalezy jaki masz model 1,6-1,65) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironmaiden666 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 mam pytanie jeszcze bo w biosie mam dram timing nastawione na SPD i te wszystkie cas latency precharge itd sa na auto a poza tym mnoznik mam na auto ale jest 12,5 moge do 15 cpu voltage tez na auto tak zostawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 mnoznik mam na auto ale jest 12,5 moge do 15To Ci się tylko tak wydaje ! - jeśli nie masz odblokowanego procka i nie zrobisz jeszcze odpowiedniego drut-moda na sockecie, to ze zmiany mnożnika nic nie będzie ! Obejrzyj mój konfig, mam podobną płytę i wiem coś o tym - tyle że mój 2400+ ma odblokowany mnożnik (22 tydzień, 2003r.), i dlatego można go było przestawić z 15x133=2 GHz -> 12.5x176=2.2 GHz. W Twoim przypadku ustaw najpierw CPU na stantard 12.5 x 133, pamięci na 266 synchro, timingi i Vcore na Auto. Jak będzie chodził to możesz próbować dalej. W opcji "Szukaj" wpisz sobie w okienka drut-mod a w drugie Lzep -> dostaniesz 7 tematów do przestudiowania. Tylko pamiętaj : - thoroughbred A jest mniej podatny na kręcenie (mój to T-bred B), - do kręcenia potrzebne jest : dobre chłodzenie CPU i budy, niezły zasilacz, dobre pamięci - no i trochę wiedzy + mocne nerwy ! Pozdr. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironmaiden666 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 pamięci na 266 synchro co to znaczy? czy to w biosie? ja mam DRAM clock 333MHz i jest nastawione na SPD inny wariant to user ?w biosie to jest jakoś SDRAM timing configure czy coś takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 FAQ Mam pomoc Ci w czytaniu czy sam sobie poradzisz :?: I zacznij od znalezienia instrukcji bo nic bardziej mnie nie irytuje niz chlipanie poczatakujacego usera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...