Skocz do zawartości
Vito3

Ga-7va Rev2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku przepraszam za tysięczny post z tego tematu i prosze o NIE BLOKOWANIE TEMATU. Ale bardzo prosze o udzielenie szybkich i konkretnych odpowiedzi co zrobic.

Moj komp to Athlon 2000 XP+ (napięcie rdzenia 1,75V - standard), płyta Gigabyte GA-7VA (rev 2.0) - brak zworek do mnożnika, przełącznik SW1 tylko dla zakresu 100/133.

Przeczytalem juz troche postow na temat jak to podkrecic, ale dalej nie bardzo sie w tym czuje.

Chcialem was prosic o porady jak wykrecic mojego 2000 XP+ (1,6Ghz) na 2 Ghz.

Zaznacze, ze nie robilem zadnych drutmodow jeszcze (nie wiem co i gdzie dokladnie), a takze nie olowkowalem L12.

Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi (jak zmienic FSB, VCORE itp ok?), a nie odsylanie do innych artykulow.

Z gory dziekuje bardzo za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj komp to Athlon 2000 XP+ (napięcie rdzenia 1,75V - standard), płyta Gigabyte GA-7VA (rev 2.0) - brak zworek do mnożnika, przełącznik SW1 tylko dla zakresu 100/133.

O ile dobrze pamiętam w jednym z położeń jest FSB 166 MHz -> instrukcja płyty się kłania

Przeczytalem juz troche postow na temat jak to podkrecic, ale dalej nie bardzo sie w tym czuje.

Chcialem was prosic o porady jak wykrecic mojego 2000 XP+ (1,6Ghz) na 2 Ghz.

Zaznacze, ze nie robilem zadnych drutmodow jeszcze (nie wiem co i gdzie dokladnie), a takze nie olowkowalem L12.

Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi (jak zmienic FSB, VCORE itp ok?), a nie odsylanie do innych artykulow.

Z gory dziekuje bardzo za odpowiedzi.

Masz procesor "Palomino", co nie wróży wielkich sukcesów w OC. Nawyższy model w tej serii miał 1733 MHz, więc podkręcenie twojego do 2GHz może być trudne (te procki się grzeją ... mocno).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam w jednym z położeń jest FSB 166 MHz -> instrukcja płyty się kłania

Masz procesor "Palomino", co nie wróży wielkich sukcesów w OC. Nawyższy model w tej serii miał 1733 MHz, więc podkręcenie twojego do 2GHz może być trudne (te procki się grzeją ... mocno).

Zgadza sie, moj procek to Palomino. Co do tej zworki na 166 to w tym sęk, że mam na płycie tylko jednego switcha SW1 który to właśnie umożliwia przełączenie między 100 a 133 (166). Jeżeli płyta wykryje procek na FSB 133 to można zmienić tym SW1 tylko z 100 na 133 i wtedy w biosie jest maxymalna zmiana FSB od 133 do 165. Mi zależy na tym, żeby tylko dać FSB 166 i tyle. Ale aby to zrobić muszę coś zmienić żeby płyta mi wykrywała procka na FSB 166. I tutaj nie wiem za bardzo czy mam jakies DRUT mody robić czy olowkowanie, gdzie i czego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi