Skocz do zawartości
cZaJn!k

Mobo + Cpu + Ew Chłodzenie + Ram = Około 1200 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak już napisałem zakup DDR1 OCZ Special Ops nie powiódł się :(. Postanowiłem jeszcze w wakacje zakupić procesor 2rdzeniowy więc chyba na s939 w ogóle by mi się to nie kalkulowało.

Więc wymyśliłem coś takiego:

DO SPRZEDANIA:

MSI K8N Neo4 Platinum (jeszcze 4 miesiące gwarancji) ---> 210 PLN [1,5 roku temu zapłaciłem za nią 640 PLN :sad: ]

A64 3000+ DH-e3 ---> 140 PLN

Scythe Ninja Plus (5cio miesięczny) ---> 130 PLN

z tym co już mam dawałoby to +\- 1200 PLN. Teraz podstawowe pytanie...wszystko co mam jest w 100% sprawne, ale wiadomo, trafie na kogoś kto będzie chciał zrobić wała, zrąbie coś w pierwszych paru dniach i będzie żądał zwrotu gotówki. Takiej sytuacji chcę uniknąć. Jest coś takiego jak diagnostyka sprzętu...gdzie na terenie Krakowa można to załatwić, żeby miał na papierku ze wszystko jest w 100% sprawne? Pozatym jak myślicie...uczciwe ceny?

Ok, przejdźmy do ewentualnych zakupów :). Mam te około 1200 PLN jednak am2 wogóle się nie interesowałem więc potrzebuję Waszej pomocy :). Zacznijmy od PŁYTY GŁÓWNEJ...oczywiście interesowałoby mnie coś wydajnego, umożliwiającego osiągnięcie ładnych wyników w OC. Druga ważna sprawa sloty PCI, zauważyłem że nowe płyty mają ich mało :sad: . ja do płyty potrzebuję mieć wpiętą sieciówkę (wymóg dostawcy internetu), Kartę Telewizyjną, a w przyszłości planuję zakup jakiegoś Sound Blastera, jak na razie 3 sloty minimum...weźmy też pod uwagę fakt, że karty graficzne mają przeróżne chłodzenia, które dość często przysłaniają jeden slot PCI, a jak napisałem minimum 3 sloty są mi potrzebne. Jak to jest z tymi nowymi chipsetsami od nVidii (nie orientuje się w nazwach), podobno od nForce 4 Ultra wcale lepsze nie są. Aha...zapomniałbym dodać, że SLI na pewno mi się nie przyda :)

RAM - zmieniam platformę więc na lepsze kości DDR2 2x1024 raczej mnie nie będzie stać :(, ale możecie podajć jakieś lepsze zestawy 2x1024 bo na 80% uda mi się skołować z takiego zestawu jedną kość, a w wakacje dokupię druga taką samą i będę miał Dual Channel :wink: .

CPU - w Bicie w krk za 389 PLN mogę mieć AMD AM2 Athlon64 X2 4200+ (65W) (64bit). Teraz tak z ciekawości... Athlon64 X2 s939 kosztuje 736 PLN, czy oprócz tej ceny między tymi dwoma CPU nie ma różnicy ?

Chłodzenie CPU - niestety Mój Scythe Ninja nie będzie pasował, więc muszę go sprzedać...jeśli coś kasy zostanie to chętnie wezmę jego odpowiednik na AM2. Pozostaje tylko pytanie... warto brać Ninje? wyszło coś lepszego? Wogóle cała ta konstrukcja bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła pod względem wydajności i wyglądu :)

Ze starego zestawu zostaje karta graficzna, dysk twardy, karta telewizyjna, karta sieciowa, napędy, odbudowa B-) i zasilacz - teraz powiedzcie mi, czy ten chieftec z siga wystarczy ??, bo jeśli tak to chętnie bym przy nim pozostał bo naprawdę 1200 PLN to nie taki znowu duży fundusz żeby całego kompa złożyć.

Edytowane przez cZaJn!k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam DFI. Ma miejsce na trzy karty PCI i gdy wsadzisz grafe do portu blizej socketa bedziesz mial swobode dostepu do kart.

Ram - osobiscie mysle o Patriotach 667 CL5 Okolo 480zl. Wlasnie jestem wtrakcie wyboru ramkow :)

CPU - AMD x2 65nm - jezeli dostaniesz procka wyprodukowanego w tej technologii to kupuj. Dobrze sie kreca, maly pobor produ. Osobiscie mam x2 3800+ w starej wersji i jestem bardzo zadowolony z wydajnosci itp, ale w Twoim wypadku napewno warto poszukac

Chlodzenie - mam Scythe'a Infinity i spokojnie dziala w pasywie. Jestem bardzo zadowolony z tego chlodzenia, polecam!

PS pomimo tego, ze nie lubie jak ktos prosi o wybranie komponentow (nie podajac nic poza informacja ze ma np 3k zl -> co stalo sie nagminne na tym forum ostatnio) to w Twoim przypadku duzy, obszerny opis umilil mi wklepanie paru slow ode mnie B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, już prawie sfinalizowałem całą sprawę.

Powiedzcie mi tylko czy mój zasilacz Chieftec HPC-360-202-DF [360W]

Da sobie rade z:

:question:

-DFI Infinity NF Ultra II-M2

-Athlon64 X2 4200+ EE AM2 BOX 65W

-512 albo 1024 ram

-Winfast PX6600gt

-Tuner Winfast tv2000

-karta sieciowa

-FDD

-HDD

-LiteOn LTR-52327S

-BenQ DW 1655

:question:

poprzedni zestaw różnił się tylko płytą (MSI K8N Neo4 Platinum) i CPU(A64 3000+ DH-E3).

I już ostatecznie...to DFI jest lepsiejsze od Abit KN9 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi