beavisek Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Witam! Mam prośbę do Was żebyście mi powiedzieli jak najtaniej i najwygodniej połaczyć 2 komputery ze sobą ? Może pojawiły się jakieś nowe zabawki :lol: Po prostu mam kumpla czytaj dzieciaka :wink: który namówił tate na kupno drugiego komputera :) i teraz jego najwiekszym marzeniem jest żeby mógł sobie pograć z bratem czy kumplami w conter strike-a. Znam sie w sumie na komputereach ale naprawde nie wiedzialem co mu odpowiedziec jak sie zapytal jak połączyć komputery i ile to kosztuje :P Wiem ze pojawiają sie jakies nowe urządzenia np pozwalające łączyc sie drogą radiową itp. Prosze podajcie mi najprostsze i najtansze rozwiązanie .Ale wydaje mi się że nie ma nic prostszego od kupna 2 kart sieciowych i kabla? Tak? Jeśli tak to jakie karty kupic i czy musza byc koniecznie takie same? pzdr i czekam na wselekie porady! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Najtańsze i najprostsze to połączenie 2 kompów poprzez port LPT1 ( ten od drukarki) jest wolny jeśli chodzi o transfer plików ale do CS'a spokojnie wystarczy ( 3m kabla z 15zł ale nei jestem pewien) . Można też zrobićpołączenie przez sieciówki najtańsze kosztują 35zł sztuka + 3m kabla i wtyczki = 80zł to będzie max a sieć taka będzie śmigać z prędkością 100Mbit/s. PS. Karty nie musząbyć wyprodukowane przez te same firmy. Ważne tylko żeby obie obsługiwały 100Mbi/s jeśli chcesz mieć taką siec. Gdy jedna z sieciówek będzie 10Mbi/s to cała sieć będzie tak pracować. W każdym razie w 100% wystarczy to do gry w cs'a. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavisek Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Najtańsze i najprostsze to połączenie 2 kompów poprzez port LPT1 ( ten od drukarki) jest wolny jeśli chodzi o transfer plików ale do CS'a spokojnie wystarczy ( 3m kabla z 15zł ale nei jestem pewien) . Można też zrobićpołączenie przez sieciówki najtańsze kosztują 35zł sztuka + 3m kabla i wtyczki = 80zł to będzie max a sieć taka będzie śmigać z prędkością 100Mbit/s. PS. Karty nie musząbyć wyprodukowane przez te same firmy. Ważne tylko żeby obie obsługiwały 100Mbi/s jeśli chcesz mieć taką siec. Gdy jedna z sieciówek będzie 10Mbi/s to cała sieć będzie tak pracować. W każdym razie w 100% wystarczy to do gry w cs'a. Dzięki ale w LPT nie bede się bawił już na pewno jak cos to 2 sieciowki! :) A jakie polecasz? Moze byc jedna na PCI a druga ISA czy to moze byc jakis konfilkt. Chodzi mi o to zeby im sie to nie psuło :) A mozesz mi na priva z grubsza powiedziec jak sie to konfiguruje . Dawno tego nie robiłem i będę za długo dłubał :) To są windowsy obydwa millenium to nie powinno byc wiekszych kłopotów! Co nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Privy z tego co wiem to nie działąją :D Wydaje mi się że najlepsze to będąobie na PCI, firma to np.: PLANET (mam taką). Musisz kupić kabel (skrętka) i poprosić sprzedawcę aby Ci założył wtyczki (RJ-45) tak aby można było połączyć bezpośrednio 2 kompy. Instalujesz sieciówki, po instalacji wchodzisz do Panel Sterowania --> Sieć , z listy wybierasz protokuł TCP/IP następnie właściwości. Otworzy się okno z opcją Automatycznie uzyskaj adress IP i Podaj adres IP. Wybierasz opcję Podaj adres IP i w pierwszym okienku wpisujesz np.: 192.168.100.1 w drugim 255.255.255.0 naciskasz OK i po sprawie. W drugim kompie musisz zrobić analogicznie to samo lecz zamiast 192.168.100.1 musisz wpisać inny IP np.: 192.168.100.2 . Maska podsieci wygląda w obu kompach tak samo 255.255.255.0 Tak wygląda w skrócie instalacja sieci w win 98. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 2 karty sieciowe + scrosowany kabel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 2 karty sieciowe + scrosowany kabelO właśnie tego słowa zapomniałem użyć w mojej wypowiedzi :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Tanio i szybko? - patrz wyżej ;) znaczy się 2 sieciówki i skrosowany kabel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 W millenium wystarczy dać Otoczenie sieciowe i tam już jest wszystko podane, ustawisz wszystko bez żadnych problemów, nawet nie musisz wpisywać IP, ani maski podsieci, masz podane krok po kroku, a sieciówki mogą byż jedna na ISA druga na PCI, to nie ma żadnej różnicy! Szacuneczek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paprotek Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 mozesz jeszcze sprobowac jakis kabel USB wiem ze takie sa i cena tez pewnie nie za duza i latwa instalacja :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Najtańsze i najprostsze to połączenie 2 kompów poprzez port LPT1 ( ten od drukarki) jest wolny jeśli chodzi o transfer plików ale do CS'a spokojnie wystarczy ( 3m kabla z 15zł ale nei jestem pewien) . Można też zrobićpołączenie przez sieciówki najtańsze kosztują 35zł sztuka + 3m kabla i wtyczki = 80zł to będzie max a sieć taka będzie śmigać z prędkością 100Mbit/s. PS. Karty nie musząbyć wyprodukowane przez te same firmy. Ważne tylko żeby obie obsługiwały 100Mbi/s jeśli chcesz mieć taką siec. Gdy jedna z sieciówek będzie 10Mbi/s to cała sieć będzie tak pracować. W każdym razie w 100% wystarczy to do gry w cs'a. Pozdro. NO po LPT nie pograja raczej wcale. Najtaniej to dwie sieciowki i kabel skretka z przeplotem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 moim zdaniem dwie sieciowki i kabel krosowany i nie trzeba kupowac huba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beavisek Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Dzikei za wszystkie odp.y :D Czy jest jakaś zalezność długości albo jakości kabla od prędkości przesyłu danych albo stablnosći czy coś w tym stylu. Po czym poznam że kabel jest scrosowany ? Co to znaczy dokładnie? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iNtEnSe Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 kabel nie ma praktycznie znaczenia jesli lezy w domu. nie mozesz go tylko zbytnio zaginac upychając w kątach :) ani przygniatać drzwiami. kabel może mieć i 100 metrów i nie ma to wpływu na prędkość transmisji. kabel krosowany można poznać po tym, że po położeniu obydwu wtyczek obok siebie widać, że żyła dajmy na to zielona w jednej wtyczce jest druga od lewej, a w drugiej już nie. Oczywiście dokładny schemat dałby radę, ale nie pamiętam dokładnie które pary są gdzie na krzyż. Summa summarum - jeśli żyły są różnie podłączone w obydwu wtyczkach - najpewniej masz kabel krosowany (albo ktoś się pomylił hehhehehe) Krosowanie jest po to, żeby podłączyć dwa interfejsy sieciowe bez urządzeń pośrednich typu hub, switch. Krosowanie polega na podłączeniu odpowiednich żył na krzyż tak żeby sygnał nadawany trafiał do złącza odpowiedzialnego za odbiór danych i na odwrót. Inaczej dwie karty sieciowe nadawałyby do siebie po jednej żyle, co oczywiście nie ma sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 Uściślajać, chodzi o to, żeby nadajnik TD+ po jednej stronie nadawał do odbiornika RD+ po drugiej. Zas TD- musi nadawac do RD-. Przewody wykorzystywane w sieci UTP to 1,2,3 i 6. Kolejno TD+,TD-,RD+ i RD-. W zwiazku z czym, musisz doprowadzic przewod z 1 do 3, oraz z 2 do 6. I to wszystko. Co do dlugosci, to bywaja kable (te z gornej polki), ktore gwarantuja okolo 120m pasywnego polaczenia. Ale ja osobiscie bym nie ryzykowal, gdyz moze to znaczaco obnizyc parametry pracy sieci (czeste powtarzanie pakietow wynikajace z ich "zaginiec" albo przeklaman). Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 mozesz jeszcze sprobowac jakis kabel USB wiem ze takie sa i cena tez pewnie nie za duza i latwa instalacja :)[/quote Sieć przez USB odpada! Służy to tylko do kopiowania plików, gra w sieci na 100% nie pójdzie, tak samo jak i udostępnianie internetu i drukarki nie pójdzie! Szacuneczek! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistak1984 Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 2 sieciowki i skretka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 20 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2003 mozesz jeszcze sprobowac jakis kabel USB wiem ze takie sa i cena tez pewnie nie za duza i latwa instalacja :) Sieć przez USB odpada! Służy to tylko do kopiowania plików, gra w sieci na 100% nie pójdzie, tak samo jak i udostępnianie internetu i drukarki nie pójdzie! Szacuneczek! Sorry! Niechcacy nacisnołem cytuj zamiast edycja :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.NEO Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 jak chcesz podlaczyc 2 kompy w siec to chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie siec za pomoca skretki typu 5. przykladowe ceny to: 2 karty sieciowe - 100 zł, kabel - 1zł/m, wtyczki RJ-45 2x1,5 zł no ni oslonki na te wtyczki 2x1 zł. taka jest moja opinia na temat sieci :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RysiekB Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 kabel nie ma praktycznie znaczenia jesli lezy w domu. nie mozesz go tylko zbytnio zaginac upychając w kątach :) ani przygniatać drzwiami. kabel może mieć i 100 metrów i nie ma to wpływu na prędkość transmisji. ... Nie rozumiem, po co udzielać takich odpowiedzi, zwłaszcza osobie, która nie ma doświadczeń z LANem. Kabel ma znaczenie i to duże, zwłaszcza jeśli chce się mieć 100 mbps. Miałem przypadki, że na kablu dł. 10 m (piąta kategoria) sieć nie chciała pracować na 100 mbita, choć na 10 mbps chodziła dobrze. Podsumowując: bez urządzeń aktywnych w sieci (czyli komputer-skrętka-komputer) długość kabla najlepiej minimalizować do 10-15 metrów i najlepiej dawać kabel dobrej jakości. Długość może zależeć od rodzaju kart sieciowych i przy kartach markowych maksymalna długość kabla może być większa. Prawdą jest natomiast, że nie powinno się z nim obchodzić brutalnie :wink: . Nie należy go zginać pod zbyt dużym promieniem, przygniatać, bo wtedy traci swoje parametry jako linia długa (kłaniają się zjawiska falowe). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Najlepiej 2 sieciówki i skrętka bo połączenie przez LPT1 to shit ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Sieciowki 10/100MBit 40zl za sztuke, kabel 1zl za metr, koncowka 0,5 zl od sztuki = laczna suma wygranych ~90 zl ;) USB jak juz pisali sie nie nadaje, LPT sie nie nadaje bo masz transfery od 115 kbps do 2MBit gora i do tego na odleglosc do 3 (albo 5) metrow gora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jump3r Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 kabel nie ma praktycznie znaczenia jesli lezy w domu. nie mozesz go tylko zbytnio zaginac upychając w kątach :) ani przygniatać drzwiami. kabel może mieć i 100 metrów i nie ma to wpływu na prędkość transmisji. ... Nie rozumiem, po co udzielać takich odpowiedzi, zwłaszcza osobie, która nie ma doświadczeń z LANem. Kabel ma znaczenie i to duże, zwłaszcza jeśli chce się mieć 100 mbps. Miałem przypadki, że na kablu dł. 10 m (piąta kategoria) sieć nie chciała pracować na 100 mbita, choć na 10 mbps chodziła dobrze. Podsumowując: bez urządzeń aktywnych w sieci (czyli komputer-skrętka-komputer) długość kabla najlepiej minimalizować do 10-15 metrów i najlepiej dawać kabel dobrej jakości. Długość może zależeć od rodzaju kart sieciowych i przy kartach markowych maksymalna długość kabla może być większa. Prawdą jest natomiast, że nie powinno się z nim obchodzić brutalnie :wink: . Nie należy go zginać pod zbyt dużym promieniem, przygniatać, bo wtedy traci swoje parametry jako linia długa (kłaniają się zjawiska falowe). Ale zes betonem zajebal ! Zwykly kabel kat.5 wystarczy, lepiej sprawdz wszystkie siecowki w sieci czy masz na 100 jesli chcesz miec lan 100MBit. Skad wnioskujesz te 10-15metrow skoro w specyfikacji jest napisane 100 ??? Markowe karty ???? a co to k&%#@ jest ? Liczy sie chipset, a tu bardzo dobre robi realtek (karty za 40 zl) co do kabla to znowu jak z jajkiem nie trzeba sie z nim bawic ! Reasumujac: pieprzysz glupoty jakby to byla siec na gigabit z przymusem osiagniecia 128MB/s. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 kabel nie ma praktycznie znaczenia jesli lezy w domu. nie mozesz go tylko zbytnio zaginac upychając w kątach :) ani przygniatać drzwiami. kabel może mieć i 100 metrów i nie ma to wpływu na prędkość transmisji. ... Nie rozumiem, po co udzielać takich odpowiedzi, zwłaszcza osobie, która nie ma doświadczeń z LANem. Kabel ma znaczenie i to duże, zwłaszcza jeśli chce się mieć 100 mbps. Miałem przypadki, że na kablu dł. 10 m (piąta kategoria) sieć nie chciała pracować na 100 mbita, choć na 10 mbps chodziła dobrze. Podsumowując: bez urządzeń aktywnych w sieci (czyli komputer-skrętka-komputer) długość kabla najlepiej minimalizować do 10-15 metrów i najlepiej dawać kabel dobrej jakości. Długość może zależeć od rodzaju kart sieciowych i przy kartach markowych maksymalna długość kabla może być większa. Prawdą jest natomiast, że nie powinno się z nim obchodzić brutalnie :wink: . Nie należy go zginać pod zbyt dużym promieniem, przygniatać, bo wtedy traci swoje parametry jako linia długa (kłaniają się zjawiska falowe). Ale zes betonem <font color="#FF0000">[ciach!]</font> ! Zwykly kabel kat.5 wystarczy, lepiej sprawdz wszystkie siecowki w sieci czy masz na 100 jesli chcesz miec lan 100MBit. Skad wnioskujesz te 10-15metrow skoro w specyfikacji jest napisane 100 ??? Markowe karty ???? a co to k&%#@ jest ? Liczy sie chipset, a tu bardzo dobre robi realtek (karty za 40 zl) co do kabla to znowu jak z jajkiem nie trzeba sie z nim bawic ! Reasumujac: pieprzysz glupoty jakby to byla siec na gigabit z przymusem osiagniecia 128MB/s. potwierdzam a rysiekB chyba te porady w "pani domu" przeczytał. to co napisałrysiek to cośja kPIJE KUBA DO JAKUBA WŚROD NOCNEJ CISZY Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 Nie należy go zginać pod zbyt dużym promieniem, przygniatać, bo wtedy traci swoje parametry jako linia długa (kłaniają się zjawiska falowe). Ale to akurat 100% czystej prawdy :-), ze zjawisko fali odbitej potrafi dokladnie polozyc siec - radze uwazac, a oszczedzicie sobie pracy. Sam kiedys szukalem powodu, dla ktorego siec (co prawda 10Mbps) kosmicznie powolnie dziala - powod byl wlasnie w zalamanym kablu. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 21 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2003 No dobra, wszystkie opcje omowinone oprocz jednej: jaki kabel dla sieci 1 Gbps? Hmm, czemu nie siec przez USB? Moze FireWire by wypalilo? P.S. A ja wciaz bym sie jednak zastanowil nad LPT... Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Ja jebie! koles chce polaczyc 2 kompy dla dzieci do gry w csa, a wy mu tu pieprzycie o teorii fal i sieciach na 1 terabit ;) najbardziej rozbraja mnie opcja z lpt, buahahaha Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Ja jebie! koles chce polaczyc 2 kompy dla dzieci do gry w csa, a wy mu tu pieprzycie o teorii fal i sieciach na 1 terabit ;) najbardziej rozbraja mnie opcja z lpt, buahahaha No ja bardzo przepraszam, ale jezeli polozy sie kabel zagiety o ~180 stopni, to chooj sie nie pogra, nawet w Pasjansa ONLINE :-) Tak wiec warto miec czasem (nawet blade) jako takie pojecie o podstawach fizyki... Heh... czytajac niektore posty mam nieodparte wrazenie, ze niektorzy uwazaja, ze w ich kompach to siedza krasnoludki, ktorym jak sie da po doopie napiecie o pol volta wieksze, to one zaczna szybciej nozkami przebierac, przez co CS i Quake beda szybciej smigac :D :D :D Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nasteq Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Hmm, czemu nie siec przez USB? Moze FireWire by wypalilo? P.S. A ja wciaz bym sie jednak zastanowil nad LPT... Pozdr... Moim zdaniem, to przez LPTa i RS232 to mozna sobie czytniki kodow kreskowych i inne niskie interfejsy podpinac. Na prawde chcesz sie bawic w TCP/IP przez LPT?? :wink: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 ja jestem za tym zeby tepsa zaczela oferowac inet przez lpt, to furore zrobi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Najlepiej jak dorwa sie tacy cwiercinteligentni maniacy (taaak, tech-junkies to dobre okreslenie, szkoda ze malo obrazliwe), ktorzy nie umieja docenic starszych rozwiazac, cos niecos wiedza wiec popadaja w skrajnosc typu COM :x. A poch*j szybsze rozwiazanie jak LPT? W trybie SPP jest 150 KB/s, w EPP - 1-3 MB/s - wiec prosze mi powiedziec gdzie sens w szybszych polaczeniach? Czy potrzeba rzucac sie z armata na krolika? 150 KB/s (zalezne od taktowania szyny glownej, po podkreceniu jest sporo szybciej, ja uzyskalem transfer w porywach do 225 KB/s) w zupelnosci wystarczy. Curva, od biedy by i COM wystarczyl, 115 kbit/s to max ile wyciaga SDI a jednak na takim laczu tez ludzie graja :!: A czytniki kodow paskowych podpina sie do PS/2... :roll: P.S. Przeciez gosc pyta jak TANIO polaczyc DWA komputery! TANIO i DWA! Kumacie? TANIO czyli 50-70 zl na polaczenie sieciowkami to zdecydowanie za duzo, DWA czyli wystarczy LPT. Nie czytacie topikow do konca... :? Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...