Skocz do zawartości
psychotic888

Temat Pracy Magisterskiej [informatyka]

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pewnej porady z Waszej strony. A wiec zbliza sie czas pisania pracy dyplomowej tudziez magisterskiej. Chcialbym napisac cos ciekawego, co moze byc przydatne i/lub interesujace. Cos, przy czym moglbym sie czegos nauczyc, a przy okazji w miare mozliwosci stworzyc narzedzie, ktore nie bedzie sztuka dla sztuki, a moze sie komus przydac. Czy moglibyscie mi pomoc nakierunkowac mnie na jakies tematy?

Szczegolnie interesuje mnie .net i C#, ewentualnie C++ (visual, gc++ od biedy), ewentualnie w polaczeniu z jakimis bazami danych (od berkeleya po oracle :) ). Tematyka wspolbieznosci jak i internet jak najbardziej mile widziane.

Licze na pomoc z Waszej strony, lub chociaz ukierunkowanie - linki nawet do google mile widziane :)

Z gory dzieki :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie przy takiej ilość (nawet darmowego) oprogramowania na rynku to ciężko napisać coś nowego, co już kiedyś nie zostało napisane. Wszelkiej maści edytory z góry skazane są na niepowodzenie. Podobnie odtwarzacze i kalkulatory. Ciekawym motywem byłby edytor obsługujący docx, ale to już kawał kodu, setki stron standardów no i ewentualny problem z MS.

Ciekawym narzędziem mógłby być program do zarządzania multimediami. Generalnie WMA, MP3, OGG, ewentualnie inne formaty. Tutaj opcje wyświetlania wszelkich informacji (odczyt/zapis ID3 i ID3v2) oraz manipulacje na plikach: usuwanie duplikatów wg rozmiaru pliku, długości utworu, nazwy, wpisów ID3. Podobnie masowe zmiany nazwy, rozszerzeń, przenoszenie i segregowanie.

Z pozoru niby niewielka aplikacja, jednak upchnięcie wymienionych opcji robi z niej kombajn z pokaźnym kodem, co powinno wystarczyć jako praca magisterska.

Do tego w przypadku posiadania 2-3 tysięcy utworów (lub więcej) jej pomoc jest wręcz niezbędna.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam ci dobrą radę :)

Znajdź sobie jakiś prosty temat na bazie książeczek. Moja pani dla przykładu pisze już od ponad roku bo .. sobie wybrała ambitny temat i po pracy nie bardzo ma czas ;) A do testowania aplikacji musi pojawiać się na uczelni ;) To nie tylko jej zdanie.

Jeśli jeszcze nie pracujesz, chcesz się pobawić i planujesz mieć gotową pracę pod koniec 5tego roku - wracajmy do tematu. Jeśli nie masz tak komfortowej sytuacji skorzystaj z mojej i nie tylko mojej dobrej rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi