Skocz do zawartości
Kapela

Przesiadka Z 939 Na 775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje przesiadke tak jak w temacie z socket 939 na 775, aktualny konfig taki jak w sygnaturce, a chce wmienić procka, płyte i ram'y, później z czasem dysk na większy (WD1600AAJS) i grafike może pod koniec roku na jakąś z 8xxx. A więc do rzeczy, procesor wybrałem Core 2 Duo E4300 ze względu na dobre OC, mam zamiar go podkręcić ale nie żadne extremalne OC, tak jak myslałem to 9*333 by mi spokojnie wystarczyło, chce posiedzieć dłużej na tym configu i nie mam zamiaru zmieniać procka bo cos sie z nim zaczyna dziać przez zbyt duże OC. Płyte główną wybrałem Abit AB9, a zmieniałem swoją decyzje wiele razy, najpierw Gigabyte GA-945P-S3, potem 965P-S3, później DS3, potem Asus P5B, ale w ostateczności wezme abita. Z pamięciami też miałem dużo róznych możliwości ale wezme ostatecznie Corsair XMS2 2x1GB PC5400 CL4. Co o tym sądzicie ?

http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=85429

http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=63535

http://www.morele.net/?pg=product_info&PRD_id=93382 (nie ma szczegółowego opisu no ale mają w magazynie więc powinno być ok)

I jeszcze taki offtopic, jak to jest z tym podkręcaniem c2d, trzeba wyłaczać jakiś eist i przestawiac speed steping czy jakoś tak, macie jakiś opis tego ? I czy ogólna wydajność komputera będzie większa jak pamięci będą pracować synchronicznie z prockiem ? I ostatecznie czy uwzględniając planowane w kwietniu obniżki cen athlonów i core 2 duo (i oferty nowych modeli c2d) to czy brać pod uwage AM2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit jest chociazby lepszy bo ma 5-fazowe zasilanie (albo 4, nie pamiętam dokładnie :P) a asus ma 3 fazowe, innych różnic nie chce mi się teraz szukać ale np SLI mi kompletnie nie potrzebne, nie mam zamiaru sie w to bawić.

Co do pamięci tych OCZ to napisałem pod twoim postem gdzie indziej co o tym sądze ;)

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2561708

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planuje kupic dokladnie taki sam zestaw jak podal Kapela, musze tylko spzredac stare czesci, myslicie ze to dobry wybor E4300, Abit AB9 mysle tez nad wersja PRO czy jest sens dorzucac te 50zł, Corsair 2GB (2x1GB) XMS2 CL4 Dual DDR2 667, reszta bedzie jak z siga, zasilacz raczej da rade?

Edytowane przez heryf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie, zmiana płyty, zamiast Abit AB9 to MSI P6N SLI

nic kompletnie o niej się nie mówi, wszyscy tylko asus i asus, a msi jest na nforce 650i, dzieki czemu nie ma kombinacji roznych z trybami dzialania kontrolera, do tego lepsza dzwiekowa, obsługa FSB 1333, no i sli

co wy na to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci zależy na 2 kanałach PATA-> MSI P6N

Jak bardziej zależy na mniejszym aż o 50W poborze mocy w IDLE-> Abit AB9.

Narazie masz dysk pata i 2 napędy, więc do abita jeszcze przejściówka dochodzi.

Wybierasz, na czym bardziej zależy.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. nie zależy mi kompletnie na PATA bo dysk zmienie i tak pod sata a nagrywarki sprzedam i kupie jedną nagrywarke dvd pod sata

ad2. sugerujesz że ten msi aż 50W więcej pobiera prądu w stosunku do abita ? :|

ad4. trudno określić na czym mi zależy, na pewno na tym żeby obsługiwała płyta FSB 1333 a to jest druga która to potrafi, pozatym czytałem ze 650i jest bardzo dobry

Edytowane przez Kapela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

650i jest dobry, tyle że gorący (nieważne czy w Abicie czy w Asusie- to jest sprawa chipsetu), a jeśli nie trzeba 2 x PATA i ma być do E4300, wówczas 650i nie ma żadnej przewagi nad i965P, żadnej, no niech będzie ta obsługa fsb 1333 oficjalnie.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy przez to że 650i się grzeje to mniej można E4300 podkręcić bo chipset będzie się za mocno grzał ? poza tym ma przewage w postaci nie robienia problemów z kontrolerami sata, żadnego przełączania w tryb ahci, zabawy w reinstale jak trzeba będzie raid'a zrobić

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2092

recenzja innej płyty ale też pod C2D i na nforce, co prawda 4 ale nadal nforce

Nieco inaczej została rozwiązana kwestia obsługi dysków twardych. W przypadku Intela, by uruchomić NCQ wciąż musimy przestawić kontroler w tryb AHCI, co wiąże się z koniecznością stosowania dyskietki ze sterownikami. W nVidii nie jest to konieczne. Również w przypadku RAIDu, na nForce4 możemy go uruchomić tylko na wybranych kanałach, a na Intelu ponownie musimy przestawić cały kontroler w inny tryb.

W praktyce wygląda to tak, że jeśli dysponowaliśmy jednym dyskiem, na którym mamy system, po czym dokupiliśmy dwa kolejne, by utworzyć macierz, to na Intelu musimy reinstalować system, zaś na nVidii nie. Na chipsecie Intela przestawiamy tryb pracy mostka ICH na „RAID” i w specjalnym BIOSie dla RAID ustawiamy, jak dyski mają pracować (jakie macierze oraz które dyski). System trzeba postawić na nowo, bądź zreperować ten co jest, używając instalacji, co wiąże się z wyjęciem z naszego czasu około 2 – 3 godzin, bo trzeba także zainstalować wszystkie sterowniki. nVidia zrealizowała to w ten sposób, że uruchamiamy w BIOSie RAID tylko na dwóch kanałach, oczywiście na tych nas interesujących. Pojawia się stosowny BIOS, gdzie ustawiamy macierz, ale system, który był na pierwszym dysku nadal działa prawidłowo. Przewaga układu nVidii jest tutaj oczywista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy przez to że 650i się grzeje to mniej można E4300 podkręcić bo chipset będzie się za mocno grzał ?

Zwykle nie jest gorsze oc, tutaj więcej zależy już od modelu płyty. To całe grzanie się chipsetu jest jedynie dyskomfortem spowodowanym świadomością większego poboru mocy i podgrzewania przy okazji innych elementów w obudowie pośrednio- tylko tyle.

poza tym ma przewage w postaci nie robienia problemów z kontrolerami sata, żadnego przełączania w tryb ahci, zabawy w reinstale jak trzeba będzie raid'a zrobić

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2092

recenzja innej płyty ale też pod C2D i na nforce, co prawda 4 ale nadal nforce

Jeśli to ma znaczenie, to już sprawa rozwiązana- MSI P6N-SLI. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co że asus ma 3 fazowe zasilanie? dajesz vdroopa i jest git :-P p4 ciagnie wiecej papu od c2d i jakoś zyje moja i to przy 4.5ghz na codzien, ram prowadzi dobrze>sig :) tylko kto slucha rocka i metalu to nie bedzie zadowolony z dzwiekowki :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi