turzol Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Ostatnio sporo ofert dot. WC. przeglądałem w sieci, aby zorientować się co i jak w tej kwestii w naszym kraju się dzieje. A że oferta zagraniczna jest jak dla mnie cenowo nieosiągalna (np. zestaw WC od Innovatek dla P4 kosztuje bagatela 245 euro....) to postanowiłem wybrać coś z naszych rodzimych firm. Tu chciałbym przedstawić moje wymagania co do poszukiwanego WC: - Założyłem że całość wyposażenia WC ma mi się zmieścić w budzie Midi Tower Chieftec Dragon imho dosyć pojemnej. I tu pojawiły się problemy: JAKĄ WYBRAĆ CHŁODNICE I W KTÓRYM MIEJSCU W OBUDOWIE JĄ UMIEŚCIĆ??? Myślałem nad chłodnicą z MIKO CA1 za 90zł (wym 140x145x40mm). Tylko czy lepiej wstawić ją pod koszyk od hdd?? (w pozycji poziomej - czyli leżałaby na spodzie) czy też umieścić ją nad zasilaczem, gdzie mam dokładnie 5cm od górnej ścianki czyli teoretycznie by się zmieściła, ale nie wiem czy nagrzewajacy się zasilacz (średnio się grzeje) nie stanowiłby problemu??? I tutaj pomyślałem sobie że chłodnica byłaby ułożona wentylem do góry i w przyszłości wyciąłbym na górnej ściance budy otwór umożliwiający wentylowi swobodne oddawanie ciepła. Natomiast zasilacz (Enermax 350W), odwróciłbym do góry nogami tak zby wentyl zassysający powietrze (Enermax takowy posiada :)) ) znajdowałby się bezpośrednio pod żeberkami chłodnicy. Nie wiem czy wszystko jasno przedstawiłem, ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi biega.... To drugie rozwiązanie (z zasilaczem) pozwoliłoby mi na umieszczenie zbiornika z wodą pod koszykiem od hdd gdzie wys. od spodu budy do koszyka wyn. 13 cm. Ok dosyć moich wywodów teraz czas na pytania: 1. Które rozwiązanie jest korzystniejsze - pierwsze czy drugie? Ew. wasze propozycje 2. Jak sprawuje się chłodnica CA1 od MIKO? - Ew. jaka chłodnica zmieści mi się do budy? 3. Jaki zbiornik byście polecili? (słyszałem że OBI mają za 8,5 zł 2 litrowe - jakie ma wymiary?) 4. Czy zbiornik jest w ogóle potrzebny do funkcjonowania układu? Czy nie wystarczy sama pompka? 5. Co myślicie o zestawie Auqarius II Liquid Cooling System za prawie 700zł? Mam nadzieje że post jest w miarę zrozumiały... LICZE NA WASZE SUGESTIE! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 1.najkorzystniejszym i najlepszym rozwiazaniem jest chlodnica na zewnatrz budy - wtedy jest wykorzystywana dobrze jej wydajnosc 2. Zapytaj osobe ktora zagorzale reklamuje miko - thorna - bo on a ma :? nie jestem pewien ale zmiescic powiina sie nagrzewnica od kadetta (mi wchodzi - mam midi tower Tracer Opt.) ale nie montuje do srodka bo uwazam to za troszke bezsensowne 3. zbiornik to reed ostatnio mi polecil taki , jaki on ma - wejdz sobie na jego strone z configiem i sobie oblookaj go - mi sie bardzo podoba i na weekend sobie kupie go 4. nie jest potrzebny poniewaz w ukladzie jest chlodnica (potrzebny wowczas gdy masz pompke zatapialna) , mozna bez zbiornika ,lecz musialbys miec niezatapialna pompe albo zatapialna przerobic na niezatapialna 5. drogo , malo wydajnie , ale za to firmowo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom666 Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 Cytat Tu chciałbym przedstawić moje wymagania co do poszukiwanego WC: - Założyłem że całość wyposażenia WC ma mi się zmieścić w budzie Midi Tower Chieftec Dragon imho dosyć pojemnej. LICZE NA WASZE SUGESTIE! Ja moze mam bardziej pytanie, niz sugestie. Juz pare razy gdzies przed oczami mi przemykaly pomysly zeby wsadzic zestaw WC do obudowy. Ale zawsze myslalem, ze to przewidzenie. Wiec, mam taka prosbe, by kolega mi wytlumaczyl skad sie biora takie chore pomysly ? Nie wiem, czy kolega sie wstydzie, ze bedzie mial WC i zeby przypadkiem zadne rurki z niego nie wystawaly ? Czy to ma byc moblilny komputer z chlodzeniem woda ? Czy jak ? No, bo przeciez to chyba oczywiste do czego jest chlodnica, co to jest wymiana ciepla z otoczeniem i co sie dzieje z temperatura w srodku obudowy po jej zamknieciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 19 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2003 0. tia ... nie chce Ci się szukać :P 1. spójrz prosze na jest to mój stary projekt, jednak pokazuje on że kombinować : a-trzeba b-należy :lol: osobiście proponowałbym, podobnie jak b3t0n nagrzewnicę podobną do tej od kadeta - analogicznie zbudowaną (typ tzw. płytowy, podobny do kilkunastu połączonych razem płaskich kaloryferów starego typu) ma Witchhunter - można ew. takiej nowej poszukać - doskonałe rezultaty IMHO gwarantowane Chieftec Dragon ma 205 mm szerokości więc masz tam wystarczająco miejsca ... Na dzień dzisiejszy mój projekt wygląda tak (UWAGA to jest SZKIC :P ) : Po prostu fizyczne wymiary komponentów mnie do tego zmusiły ... 2. Co do sprawności CA1 to .... stawiam kratę SPECKA że przy PH 802 i 1 - 2 blokach moja ze szrotu za 40 PLN jest wydajniejsza. No i zmieści się do Dragona ... 3. Zbiornik najlepiej wykonać samemu z np. plexy 4mm - wystarczy arkusz 25x100, koszt około 20PLN, a zbiornik wykonasz DOWOLNY i pasujący idealnie. 4. Pompka jako zatapialna jest cichsza. 5. hmmmm ... za 700 PLN ... zapomnij. Naprawdę. Co do temperatury WEWNĄTRZ .... pakuje WCooling DO ŚRODKA nie dlatego że jestem estetą i nie mogę znieść widoku nagrzewnicy :wink: - po prostu jest to bezpieczniejsze, wbrew pozorom może być wydajniejsze (naprawdę niewielka długość przewodów), dam radę to zrobić ... i będę z tego dumny. A że nauczyłem się przy okazji ciąć / skrawać / szlifować / wiercić metal oraz plexę to jeszcze lepiej :!: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...