Ant3k Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 witam. planuje w niedlugim czasie zakup laptopa i w zwiazku z tym mam kilka pytan. nie wiem czy warto inwestowac w grafike, w procesor i w dysk twardy. jezeli chodzi o hdd, to moze byc wymiana na cichszy szybszy itp. na forum czytalem troche o dyskach i zapewnie bym wybral seagate momentus ;). jezeli chodzi o procesor to jaka jest roznica wydajnosci pomiedzy M a Core ? nie mam zamiaru wykorzystywac 64bit. co do karty graficznej, to wolalbym raczej jakas LOW-ENDowa, nie gram w gry, ale boje sie ze zintegrowana bedzie mi mulila system, nie mam zaufania do dzielenia pamieci, wolalbym zeby karta miala wlasna pamiec. a matryce? co sadzicie o SXGA+? widescreen odpada, wole tradycyjne rozmiary. co do reszty : dvdrw musi byc, czytnik kart, 1gb ramu. czy taki laptop w ogole jest na naszym rynku? czy trzeba by bylo sprowadzac z zagranicy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Do ilu $ chcesz zakupic laptopa ? Z opisu, ktory podales to raczej wchodzi w gre uzywany laptop bo tradycyjne matryce SXGA+ sa juz jak dinozaury w nowych laptopach ;) Jakis trend powstal na widescreen :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 tak myslalem zeby wydac ponad 3000zl, tak do 3500 byloby optymalnie. moze byc i uzywany w zasadzie, zalezy mi na tym, aby byl w jak najlepszym stanie. no i gwarancja, jak daja to biore ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 jeżeli hp to w tej cenie proponowałbym HP nx7300 T2350 albo HP nx7300 T5500. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ja bym proponowal NC8000 z matryca UXGA (koszt okolo 2900-3000zl) lub jesli chcesz panorame to NC8230 (tez w okolicach 3tys z matryca WSXGA+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a czym sie rozni matryca UXGA od SXGA+ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 rozdzielczoscia SXGA (Super Extended Graphics Array) - 1280x1024 SXGA+ - 1400 x 1050 UXGA (Ultra Extended Graphics Array) - 1600 x 1200 Czyli widzisz wiecej na ekranie, poniewaz jest wiecej punktow na cal. Takie matryce sa dobre do przegladania internetu, dokumentow, programowania (widzisz wiecej kodu na matrycy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 czyli juz wiem ze warto wiecej na matryce wydac, i zapewne wezme UXGA o ile istnieje i uda mi sie zdobyc w proporcjach 4:3, nie chce panoramicznych, a grafike to pewnie wezme x600, co o tym sadzicie? czy szyna ramu 667MHz jest o duzo wydajniejsza niz 533MHz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 grafika x600 jest ok, odpalisz nowe gry w miare dobrych parametrach :) szyna 667MHz jesli chodzi o DDR2 jest duzo wydaniejsza niz 533MHz UXGA dostaniesz w standardowej proporcji 4:3 Problem bedzie kupic cos takiego na CD/CD2 w cenie 3tys zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 a czy bedzie problemem kupic cos takiego : proc - pentium m 1,7ghz 2mb ram 1gb (512mb) 667mhz grafika x600 albo x300 dysk 60gb 5400rpm 8mb (16mb)cache ncq prostopadly matryca uxga 4:3 czytnik kart, bt, zlacze stacji dokujacej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) a czy bedzie problemem kupic cos takiego : proc - pentium m 1,7ghz 2mb ram 1gb (512mb) 667mhz grafika x600 albo x300 dysk 60gb 5400rpm 8mb (16mb)cache ncq prostopadly matryca uxga 4:3 czytnik kart, bt, zlacze stacji dokujacej No to jest kilka opcji : 1)Kupiś w sklepie Jak masz około 7,5 tys. zł to nie ma problemu :). 2)Zapolować na okazję na allegro : a)Kupić zwykłą 15 kę która spełnia postawione przez ciebie wymagania i wymienić matrycę - koszt około 700 zł b)Na allegro jest model który mógłby cię zainteresować za około 2 tys. Jakiś Dell - Niestety matryca to WUXGA 1920x1280 15'4" , to nie wiem czy ci się spodoba c)Inny za 3,4 tys HP nw8000 Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Haquim, podoba mi sie propozycja 2.a. ale czy jak kupie nowy sprzet i bede chcial wymienic matryce to nie trace gwarancji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Haquim, podoba mi sie propozycja 2.a. ale czy jak kupie nowy sprzet i bede chcial wymienic matryce to nie trace gwarancji ?Tak tracisz wtedy gwarancję , chyba że wymiany dokona uprawniony serwis producenta w ramach "naprawy" . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Tak tracisz wtedy gwarancję , chyba że wymiany dokona uprawniony serwis producenta w ramach "naprawy" . Taka wymiana bedzie malo oplacalna: zakup czesci po bardzo drogich cenach + wysoka cena za usługę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 glownie chodzi mi o laptopa w mniej wiecej takiej obudowie: http://www.sklep.hp.com.pl/sklep/template_...catalog&v=d no to trzeba bedzie szukac konkretnego modelu, a Core'a jakos sie boje, zreszta Pentium M Centrino mi wystarczy do netu, filmu, starszej gierki, etc. z reguly sa albo z tym albo z tym,a za Core trzeba juz sporo wiecej zaplacic, mam zamiar takze z nim czasem wyjechac za granice i uzywac jako GPS ;) oczywiscie odpowiedni modul dokupie. a zapytam jeszcze : duza jest roznica (widzialna) pomiedzy UXGA a SXGA+ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 glownie chodzi mi o laptopa w mniej wiecej takiej obudowie: http://www.sklep.hp.com.pl/sklep/template_...catalog&v=d no to trzeba bedzie szukac konkretnego modelu, a Core'a jakos sie boje, zreszta Pentium M Centrino mi wystarczy do netu, filmu, starszej gierki, etc. z reguly sa albo z tym albo z tym,a za Core trzeba juz sporo wiecej zaplacic, mam zamiar takze z nim czasem wyjechac za granice i uzywac jako GPS ;) oczywiscie odpowiedni modul dokupie. a zapytam jeszcze : duza jest roznica (widzialna) pomiedzy UXGA a SXGA+ ? Centrino nie jest taki zly ;) Jesli chodzi o roznice w matrycy to jest zauwazalna i lepiej sie pracuje, niz na SXGA+, ale nie est to juz tak ogromny skok jak XGA do SXGA+ :) Jesli jestes z okolic Krakowa to moglbym Ci zademonstrowac takie matryce, tylko musialbys sie odezwac na pw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 niestety, nie jestem z krakowa, jestem z siedlec, na trasie wawa-terespol, takie male miasto ;). ew. moglbys podeslac fotki, ale ze zdjec zaduzo sie nie dowiem.. no to mniej wiecej wiem co chce, teraz musze wybrac sie do wawy i cos upolowac, albo u mnie w miescie w karennoteebook cos znalezc. pzdr ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 hmm w takich przypadkach polecam sklep MM, ale tylko po to, zeby zobaczyc uruchomiony notebook i bedziesz mial porownanie :) prosze o nie kupowanie w tym sklepie hihi ;) najtansze co znalazlem na komputroniku to: http://www.komputronik.pl/Notebooki/Asus/s...pelny,id,33635/ niestety w przystepnej cenie sa tylko podstawowe matryce XGA/WXGA, a za takie "rarytasy trzeba juz slono doplacac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 albo z zagranicy szukac i klawiaturke wymienic. tak na dobra sprawe jak mam kupic zlom to wole w ogole nie kupowac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Za 3tys dostaniesz HP NC8000 z dobrym wyposazeniem w pelnym komplecie i gwarancja HP :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 nie odpowiada mi obudowa... wolalbym taka jak podalem kilka postow wyzej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) to podobny jest nc6320 tylko jego cena jest troche wyzsza bo w ok. 4-4-4-4.5tys zl edit: na allegro znalazlem za 5tys http://www.allegro.pl/item180925614_hp_nc6...nxp_p_raty.html Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez lukas-comp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 dzisiaj znalazlem troche czasu, pogrzebalem w necie i znalazlem laptopa prawie idealnego dla mnie ;) najpierw link : KLIK a dlaczego prawie idealny? otoz wiekszosc mi odpowiada, jak procesor, szyna, matryca ale dlaczego w takim laptopie jest zintegrowana grafika i nie wiem co to za dysk siedzi, bo chcialbym miec szybki i cichy? na forum jest kilka opini o seagate momentus itp. wiec nie ma problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...