Skocz do zawartości
dziadek lucek

Pomóżcie Mi Złożyć Zestaw Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam zamiar się przesiąść na AM2 i wymieniam wszystkie podzespoły. Chcę zamknąć się w kwocie 1300 + - 50 zł. Wstępnie wybrałem sobie coś takiego:

Abit KN9 250 zł

Athlon 64 X2 4200 365 zł

1GB Kingstone 667 190 zł

Seagate 300Gb 16mb 255 zł

Zasilacz DELTA 450 W allegro 80 zł

Jakaś buda do 60 zł

DVD-RW do 120 zł (tu nie wiem co wybrać)

Ceny brałem z Apollo. Razem ok 1300 zł

Ze starego kompa zostawiam tylko Freezera 64 pro (na proca) i Palita 6800GS 256/256

Proszę pomóżcie mi wybrać optymalny zestaw. A może ten będzie dobry tylko wymaga niewielkich zmian. Lepiej kupić lepszą płytę gorszy procesor ? Czy na odwrót ? Słyszałem że z tymi DDR2 to jest jakiś problem. Jeszcze raz proszę o pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek lucek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej pamieci a-daty albo goodrama ;x?

Na pewno nie goodrama. ;-)

E tam ten X2 4200 będzie dobry, ramki A-daty na morele.net a zasilacz może zmień na Huntkey HK-350AP ;]

Huntkey nie będzie tu potrzebny. Szkoda wydawać 200zł, żeby zasilacz się marnował. Tu wystarczy coś pokroju tej Delty.

A ta płytka Abita będzie dobra ? Czy polecicie coś w podobnej cenie ? Pozdrawiam

Jest najlepsza w tej cenie. Potem jest już tylko DFI za ~340zł

DVD-RW polecam

Samsung DVD+/-RW SH-S182D bulk black + soft

ponizej 120 pln

z prockow ja bym wzial 3600+ albo 4000+ oba 65nm (jezeli tego drugiego idzie dostac juz w Polsce)

Ten samsung jest ok. Polecam też Asusa DRW1608P3S. A z prockiem 3600 65nm to moim zdaniem bardzo dobry pomysł.

Ogólnie muszę przyznać, że zestaw złożyłeś niczego sobie. Nie trzeba za wiele w nim zmieniać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zestaw końcowy będzie wyglądał tak :

Abit KN9 250 zł

Athlon 64 X2 3600 65 nm 310 zł

1GB A-data 667 190 zł

Seagate 300Gb 16mb 255 zł

Zasilacz DELTA 450W allegro 80 zł

Jakaś buda do 60 zł

Samsung DVD+/-RW SH-S182D bulk black + soft 110 zł

Ze starego kompa:

Freezer 64 Pro

Palit 6800GS 256/256

Co sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to wstępny zestaw jest tylko jeszcze pomóżcie mi wybrać proca.

1. AM2 ATHLON X2 3600 300 zł

2.AM2 ATHLON X2 3800 310 zł

3.AM2 ATHLON X2 4200 360 zł

Każdy jest w moim zasięgu tylko który najbardziej się opłaca kupić żeby niepotrzebnie przepłacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę wiedzieć czemu tego 3600 65nm polecacie ? Przecież są też 3800 65nm i 4200 65nm też jest.

A jeszcze jeśli ktoś sie orientuje to co sądzicie o płytce Foxconn/Winfast MCP61SM2MA-ERS2H ? Ma ponoć dobre OC no i jest dosyć tania. Ma nawet grafe więc jak by coś to można zastępczo popracować na tym.

Edytowane przez dziadek lucek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mogę wiedzieć czemu tego 3600 65nm polecacie ? Przecież są też 3800 65nm i 4200 65nm też jest.

3800+ x2 z tego co wiem nie ma w technologii 65 nm tylko 90 nm :), 3800+ x2 jest tylko w 65 W, a co do wydajnosci 65 nm: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=229719

pozdrawiam :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz delta 450w z allegro to zły wybór, bo to sprzęt na mocna 5v lub zestawy symetryczne cpu z 12v gpu z 5v, do tego zestawu weż na allegro delta dps-350ab-4a bo obecnei liczy sie pratktycznie tylko mocna 12v

Chciałem Huntkeya to nie, bo delta 450W wystarczy.... :wink: PEACE

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie dać link do jakiegoś dobrego zasilacza ale tak do 120 zł ?

Czy myślicie że płyta Foxconn MCP61SM2MA-ERS2H będzie w porządku ?

Bo ten Abit KN9 to jest trudno dostępny poniżej 250 zł. Na allegro chcą ok 280-300 zł. A w sklepie internetowym nie chcę. Ogólnie chciałbym kupić każdą część w klepie w Warszawie żebym mógł odebrać jednego dnia i złożyć. Znacie jakieś tanie sklepy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi