VIRU$ Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2007 (edytowane) Warto łyknąć tą płytkę za 160ziko? Bo na rozumiem że na nowym biosie można sobie już coś tam robić z prockiem...;> Sądze, że tak ;] za ta kaskę, a bios 1.0 lipka htt max 230 i THE END na 1.3 stabilnie na 300 bryka :P A i mam pytanie do posiadajacych an52, czy na biosie 1.3 macie cos takiego ze po oc czasem komp po resecie czy ponownym uruchomieniu nie wstanie i trzeba restes dać i nastepnie wstaje wszystko ok ? to ponoć od biosa 1.3 się pojawiło na 1.2 to nie wystepuje ??? a to co : http://www.abit.com.tw/page/en/motherboard...PE=Socket%20AM2 rewizja 2.0 ?? jest nowy bios 1.4 ftp://ftp.abit.com.tw/pub/download/bios/an52 Edytowane 8 Listopada 2007 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Również macie problemy ze zmianą CL na tym mobo? Bo z tego co wyczytałem, to nie jest odosobniony przypadek.... Ciekawe czy jakiś nowy bios się ukaże :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Na biosie 1.4 nie ma problemu możesz z cl robić co chcesz ;-]. Ale generalnie to mobo nie jest za ciekawe, trochę problemowe jest :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Od razu po uruchomieniu nowej platformy wrzuciłem świeży bios. Zmiana cas latency w biosie nie zmienia nic fizycznie! Wciąż jest to samo (w tym przypadku cl4). No i htt 300 raczej nie działa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Powiem tak na 8 osób którym kompa na kn9 złożyłem, skasowałem i zapomniałem. Kn9 wycofali zacząłem ładować an52 i zaczęły sie kłopoty: z ramem z oc, itp itd :( to mobo to mały niewypał abit'a :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 No bo tak naprawdę następcą miała być AN52-S (ta z OTES) ale nie sprawdzałem czy u nas się w ogóle pojawiła. Ale to i tak już nie KN9 ;] a 2 sprawa, że wyszły już AMD 770 i raczej teraz to bym kupił pod AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Tej an52 s to jakoś nigdzie nie widać, a skoro do niej jest ten sam bios co do an52 to i ona może mieć takie "jazdy", to kwestia niedopracowanego bios'a. Wyszedł jeszcze taki wynalazek jak an52 rev. 2 ale tak samo jej nigdzie nie widziałem po japan :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) Dobra, może ktoś z Was się z czymś podobnym spotkał: Komputer działał stabilnie (po oc), wczoraj rano się zresetował i od tej pory jest problem z pamięcią. Kości nagle zaczęły się ze sobą gryźć; kiedy dwie kostki są włożone do slotów komputer bootuje, ale nie uruchamia się dalej (nie budzi też monitora). Po długiej zabawie z timingami i slotami komputer odpalał i wieszał się w biosie (przy postowaniu). Przy jednej kostce nie ma żadnego problemu, chociaż też jest cyrk ze znalezieniem właściwego slotu. Uszkodzenie pamięci chwilowo wykluczam, gdyż w pojedynkę kości działają bez szemrania. Byłbym zapomniał 2x512 infineona. Edytowane 30 Listopada 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 spróbuj wyjąć baterię z płyty na pół dnia i włożyć z powrotem, jak nie pomoże to gwarancja moim zdaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Wieczorem zobaczy czy mój problem rozwiąże nowy BIOS: Bios 1.5 Teoretycznie dodano tylko obsługę "AMD LE-16XX Series" , ale pewnie wprowadzili też jakieś drobne poprawki... update. Po zaaplikowaniu nowego biosu komputer raz uruchomił się z dwoma kostkami....ale po próbie oc dalej te same problemy. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam. I jak zachowuje się ten nowy bios 1,5. jest coś wart. Niech ktoś się wypowie, bo nie wiem czy zapodać go czy nie ale u znajomka który ma trochę jazd z tym mobaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Raczej nic nowego, ale możesz spróbować. W moim przypadku nie ma żadnej różnicy między 1.4 a 1.5 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Bez zmian :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Na allegro pojawiły się ostatnio AN52S... klyk Trochę spóźniona "premiera" <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Ciekawe jak z oc itp na tym mobo bo o ile pamiętam bios ten sam co an52, a ta wersja bez S an52 to lipa trochę jest :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 LoL, no jak na płytę do OC na nf520 to rzeczywiście trochę po czasie. ;] Jakieś pół roku co najmniej. Teraz i tak lepiej brać AMD770 i wyżej. Ten S to chyba jak komuś mobo z nf4 siądzie, to może. Trochę to dziwne, że na Europę pojawia się z takim opóźnieniem, kiedy powszechne są już mobo z AM2+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Przynajmniej w przypadku zgonu an52, otrzymamy w zamian an52-s ;] Jakiś plus takiej "premiery" :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cahir84 Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Skoro Abit AN52 ma tutaj swój temat to podzielę się swoim problemem z tą płytą. Posiadam jeszcze dysk WD 500GB SATA2 i nagrywarkę DVD LG GH20NS10 z interfejsem SATA. Wszystko podłączyłem, niby działa, ale jest problem: nagrywarka chodzi za wolno, nie potrafi rozpędzić się ani w kopiowaniu ani w nagrywaniu (max. wyciąga niecałe 10MB/s). Sprawdzałem w Kontrolerach IDE (w Menedżerze urządzeń) i nagrywarka chodzi w trybie PIO, nie ma możliwości zmienienia tego, kombinowałem na różne sposoby, usuwałem sterowniki, przełączałem na inne SATY na płycie, nic nie pomaga. Tak samo dysk: jest SATA a chodzi na UDMA 6, czyli wolniej niż powinno. W ogóle dlaczego urządzenia SATA są widoczne w kanałach IDE? Wyczytałem na innych forach, że urządzenia SATA to inna bajka i wcale tam nie powinny być, że u nich inaczej to wygląda... tymczasem w naszym BIOSie nie ma innej możliwości jak ustawienie jako IDE lub RAID. Czy u Was, użytkowników Abita AN52 jest tak samo? Nie potrafię tego zrozumieć, nie jestem informatykiem, ale takiego cyrku się nie spodziewałem... zamiast mieć urządzenia korzystające z szybszego interfejsu mam problem, bo chodzi to wolniej niż moja 3 letnia nagrywarka ATA ze starego komputera. Nie mówiąc o tym, że przez tryb PIO mam obciążony procesor. Będę wdzięczny za jakikolwiek odzew i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Po prostu masz w BIOS SATA ustawione w tryb pracy na emulację IDE - trzeba przestawić go na AHCI, jednak to chyba będzie się wiązało z przeinstalowaniem windows. No i w tym trybie będziesz musiał podczas instalacji WinXP włożyć dyskietkę ze sterami od SATA (albo użyć nlite). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Mam pytanie dla posiadaczy an52, czy pod soketem po 2 stronie mobo koszyk jest usztywniony ramką z tworzywa czy jest metalowa płytka ? (nie maiełem dawno an52 na stanie a takie pyatnko ostatnio padło w gronie znajomych i nikt nie potrafił odpowiedzieć) ;] I jeszcze jedno, znajomy ma an52 i od początku ma z nią problem: mianowicie bez oc jest wszystko ok, po oc również ok stabilnie jak skała !!! ale jak rano cche włączyć kompa to cisza czarny ekran, restet kilka razy power wciska i zaskoczy, czy jest jakieś na to lekarstwo. Bankowo to nie wina zasiłki, grafy, ramu, procka !!! testowane na innych i było to sam,o więc mobo, i co z tym zrobić ;( Edytowane 23 Lutego 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomah Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Możecie mi doradzić jakie RAMy wybrać do serii an52, na razie z lekkim OC, może w przyszłości więcej jak trzeba będzie, zastanawiam się na takimi, które będą lepsze: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+2GB+D2800+K czy te: http://www.proline.pl/shop.php?prodid=PATRIOT+DDR2+2GB+D80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Jak te kingstony trafisz na elpdach to nawet na 1000 mhz cl 5 poleca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 w dodatku to trafienie jest dość proste, na kościach jest napis ELPIDA, a na pudełku na nalepce w lewym dolnym rogu skrót ELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) A ja mam pytanie, co może być nie tak z an52, jak troche poleci sie z htt w okolice 260 z antkiem x2 3800+ i 4 x 1gb elpida to czasem po resecie komp nie wstanie. Trzeba wtedy kilka razy rest albo power i potem sie podniesie i jest ok. Raczej to nie wina podkręcenia czy niestabilności bo moge prime na kilka godzin marki itp i ok stabilnie tylko czasami to włączanie. Zasilacz mode com 400 wat grafa 7600 galaxy jak by to miało pomóc, bios ostatnie ze strony producenta. p.s. ponoć an52 już nie produkują wiec co teraz odeślą mi ze serwisu (an52 trup oddana na gwarę). Edytowane 3 Lipca 2008 przez VIRU$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal162 Opublikowano 18 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2008 A ja mam pytanie, co może być nie tak z an52, jak troche poleci sie z htt w okolice 260 z antkiem x2 3800+ i 4 x 1gb elpida to czasem po resecie komp nie wstanie. Trzeba wtedy kilka razy rest albo power i potem sie podniesie i jest ok. Raczej to nie wina podkręcenia czy niestabilności bo moge prime na kilka godzin marki itp i ok stabilnie tylko czasami to włączanie. Zasilacz mode com 400 wat grafa 7600 galaxy jak by to miało pomóc, bios ostatnie ze strony producenta. p.s. ponoć an52 już nie produkują wiec co teraz odeślą mi ze serwisu (an52 trup oddana na gwarę). Dadza Ci pewnie An52s sam wysylalem an52s i dostalem nowke sztuke a juz chyba an52 nie robia. A co do Oc to ta plyta jest zarabiaszca bez zadnych napiec robie 3GHz na athlonie X2 4600+ EE i full stabil. Jest juz nowy bios obslugujacy phenomy x4 i x3 na str abita . Przestestowny dziala pieknie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2008 Płyta jest OK, ale to nie KN9 :P A codo tego co mi dali to po miesiącu zwrócili kasę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...