Skocz do zawartości
heryf

Czy To Dobry Wybor !?

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... a nie lepiej kupic lepsza grafe i przeczekac do nowych prockow AMD i nowego socketu Intela?

bo tak wzrost wydajnosci bedziesz mial znikomy ;/ bys kupil 8800GTS 320MB i spokojnie bys jeden rok wytrzymal :D

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja bym jednak wziął E4300 zamiast E6300 - ma wyższy mnożnik (9 zamiast 7) i niższe FSB, zmieniasz je na 266 i już masz prawie E6600, tyle, że masz 2MB cache zamiast 4MB, ale to nie jest wielka różnica w wydajności. Do tego E4300 jest minimalnie chłodniejszy, bo ma fizycznie tylko 2MB cache, a E6300 ma 4MB, z czego połowę zablokowaną. Płytę główną równie dobrze możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ABit AB9 bez PRO - wersja PRO jest jakiejś 60-70 zł droższa, a ma dwa porty SATA wiecej i chyba port eSATA na tylnim panelu - jeśli nie korzystasz, to lepiej za tą kwotę kupić np. Freezera 7 PRO. To tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz to mam metlik w glowie !? przeciez e4300 to taki kastracik :/ co radzicie zakladajac ze ma sie skad dolozyc do e6300 brac czy nie ?!

Dlaczego kastracik?? E4300 niema tam jakiejś wirtualizacji której i tak nie wykorzystasz, i niema ona wpływu na wydajność a w porównaniu do E6300 mniej sie grzeje i ma mniejszy apetyt na prąd, a zawsze masz ten mnożnik x9 i OC będzie łatwiejsze niż w przypadku E6300 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dlaczego by nie dolozyc i nie kupic wydajniejszego !?

Porównując te dwa procki, raczej nie można powiedzieć o jakiejś przewadze E6300, jeżeli weźmiesz np E4300@2,5ghz i E6300@2,5ghz to procki mają taką samą wydajność przy czym E4300 dalej sie mniej grzeje i pobiera mniej prądu, a 100zł zostaje w kieszeni ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wymieni te pamieci, jesli nie sprowadza ich do sklepu w ktorym kupuje wszystko zamowie je ze stronki ktora podales, jest to wiarygodny sklep ? moj szef "pociagnie" taki zestaw mam nadzieje :)

ps. przespalem sie z ta mysla jaki brac procej i dalej mam mieszane uczucia co do e4300 ciagnie mnie do e6300 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok wymieni te pamieci, jesli nie sprowadza ich do sklepu w ktorym kupuje wszystko zamowie je ze stronki ktora podales, jest to wiarygodny sklep ? moj szef "pociagnie" taki zestaw mam nadzieje icon_smile3.gif

Sklep wiarygodny, nieraz tam kupowałem ;] Szef pociągnie to z palcem w..... :wink:

ps. przespalem sie z ta mysla jaki brac procej i dalej mam mieszane uczucia co do e4300 ciagnie mnie do e6300 :/

No ja już nie wiem jak Cie przekonać.....Jakbyś brał AB9 ale QuadGT to wtedy można by sie zastanowić nad E6300 bo przy takiej płytce mnożnik x7 nie przeszkadza, a przy AB9 lepiej wziąć E4300 już Ci to mówiłem, osobiście to brałbym E4300 zamiast E6300, później to już lepiej dokładać do E6600 w najgorszym przypadku E6400 :wink:

p.s jak dalej nie jesteś przekonany do E4300 to może pomyśl nad E6400, masz już ten mnożnik x8 i jakoś to będzie :D

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do podkrecania e6300 trzeba miec dobre pamieci i plyte glowna. A do e4300 wystarcza te komponenty co podales. Wiec jesli nie bedziesz krecic proca do kosmicznych watosci to bierz E4300 - do 3GHz spokojnie dociagniesz i przy okazji zaoszczedzisz troche kasy.

Sam mam zamiar kupic takie same czesci do kompa, ale narazie czekam na obizki procka (22 kwietnia maja spasc ceny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi