xrobcio Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Witam. Obecnie mam inny sprzet niz wyzej. Ale na ten sprzet niedlugo mam zamiar sie przesiasc. 1. Ile watow bede potrzebowal? 2. Jaka zasilka utrzyma wszystko w dobrych i bezpiecznych napieciach? Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale zawsze lepiej napisac niz pozniej plakac ;]. Zasilka musi dzialac narazie na obecnym mobo Abit An8 Ultra (Socket 939). Mam do zadysponowania ~300zl. Wiec w pierwszej kolejnosci prosze o sugestie zasilek do 300zl. Ewentualnie jesli warto dolozyc np. 50zl to kolejne zasilki. Jesli chodzi o poziom halasu to nie musi byc nie slyszalna. Wystarczy jesli nie bedzie halasowac jak odkurzacz :P Obecnie mam Chifteca 360W i troche terkocze :/ Maly OT: Jak wspomnialem obecnie mam Chiftec 360W 1136H. A64 Venice 3200+@2400, 2x512, GF 7600GT, 2 xHDD, 2xDVD. Czy jesli zmienie narazie na A64 SanDiego 3700+ @ 3000 i reszte bez zmian to ten chiftec pociagnie bez problemu? Nie zjara mi sie sprzet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Najpierw OT - tak pociagnie sprzet bedzie bezpieczny , zreszta jesli zasilacz jest zaslaby raczej nie powoduje to niszczenia sprzetu Niedawno mialem podobny dylemat , nowy zasilacz do 300PLN bylo 4 kandydatow: 1 Be Quiet! Straight Power 450W 2 Chieftec CFT-500-A12S 3 Seasonic S12-430 4 Topower TOP-450P3 U12 450W Na co sie zdecydowalem widac w podpisie ale tylko dlatego ze takie mieli tylko w sklepie na pozostale musialbym czekac :). Masz trudny wybor jesli wybierzesz cos z tych 4 raczej nie wybierzesz zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A jak z glosnoscia w Twoim przypadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 (edytowane) Cichutko, gdyby nie ta nieszczesna baracuda 7200.10 komputer bylby bezglosny, aby cos uslyszec z zasilacza musialem przystawic ucho dosyc blisko. (wszystkie wentyle w budzie 5V wylaczylem na czas tego "testu" :) ). Opinie na forum o tej serii byly niezbyt optymistyczne a dokladniej ze jest z nich pod wzgledem parametrow pradowych najlepszy, niestety jednoczesnie najglosniejszy. Jesli to ma byc glosny to nie potrafie wyobrazic sobie "podobno" o wiele cichszego Seasonica . Wentyl kreci sie z predkoscia 670-740 RPM, niewiem czy w zle wentylowanych kompach lub o wiele bardziej obciazonych nie rozpedzi sie bardziej i wtedy moze byc prawdziwa ta teoria o glosnych Chieftec'ach z serii CFT . W moim przypadku okazalo sie to bzdura edit. jesli bylby zbyt glosny mialem go wymienic na pozycje 1 lub 3, jednak okazal sie taki jaki jest i zostaje. Edytowane 5 Kwietnia 2007 przez Cloperflake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 za 180zł na allegro kupisz seasonic s12 500w oem, bardzo porzadna i cicha zasiłka @Cloperflake: rozumując to co napisałeś a contrario to tylko dobre i mocne zasiłki powoduja niszczenie sprzętu. :) na moje na szefie 360w nie należy puszczać kręconego san diego i gf7600gt, żeby nie wrózyc z fusów sprawdz miernkiem jakie są obecnie napiecia ogólnie zasiłki podane prze Cloperflake są dobre, z tym, ze bequiet ma dość cienka obudowę i jest ona średnio spasowana, poza tym zasiłka bardzo cicha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Hmm nie mam miernika, i raczej nikt z moich znajomych nie bedzie posiadal :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Hmm nie mam miernika, i raczej nikt z moich znajomych nie bedzie posiadal :/czy taki wielki problem kupic? cała impreza kosztuje 15-20zł, jak chcesz zasilacz za 300zł to chyba tyle ciebie nie zbawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 za 180zł na allegro kupisz seasonic s12 500w oem, bardzo porzadna i cicha zasiłkaOEM to OEM a S12 to S12, w środku to samo ale nie jest to S12 OEM tylko Seasonic OEM, dodaj jeszcze że "prawie" nowy tylko używany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 OEM to OEM a S12 to S12, w środku to samo ale nie jest to S12 OEM tylko Seasonic OEM, dodaj jeszcze że "prawie" nowy tylko używany ;)Ok, nie bedę polemizował nad OEMowoscią s12 :) Zasiłka jest zgaduję: nówka z demontażu, brak śladów serwisowania, w środku czyściutko, bo otwierałem, zeby założyc Zawarda, w środku była adda bo to juz późniejsza rewizja, na poczatku wstawiali chyba yate loon, o ile mnei alzheimer nie myli :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 czy taki wielki problem kupic? cała impreza kosztuje 15-20zł, jak chcesz zasilacz za 300zł to chyba tyle ciebie nie zbawi Nawet nie wiedzial bym co z tym trzabylo by zrobic B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 to sobie poszukaj ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 poza tym jak masz 300zl na zasilacz i chcesz kupowac San diego to dla mnie smiech na sali x2 3600 kosztuje 300zl ale na am2 praktycznie niewiele bys dolozyl i mialbys wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Już wolę chiefteca i jego tani wentyl niż S12 z udawaną wielokrotną 12-stką . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Hmm to który z nich jest najcichszy? Interesuje mnie właśnie taki wydzielający najmniej hałasu... Jeżeli są b.podobne pod tym względem to chociaż taki, który ma najwyższą sprawność - w razie wyciszania jakimś fanderem, czy coś w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 (edytowane) poza tym jak masz 300zl na zasilacz i chcesz kupowac San diego to dla mnie smiech na sali x2 3600 kosztuje 300zl ale na am2 praktycznie niewiele bys dolozyl i mialbys wypas Nie. Docelowa platforma bedzie E6300@3100, GA 965P DS4, 2GB ramu, GF 8800, 2x HDD...Przejsciowo kupuje tego san diega. to sobie poszukaj ;/ A nawet jak przetestuje to co dadza mi te wyniki? Edytowane 5 Kwietnia 2007 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 na przeczekanie san diego bo bedzie taka mega roznica przeciez za te same pieniadze masz x2 i na tym x2 wiecej przeczekasz do 300zl jest wiele dobrych zasilaczy ty sie lepiej zastanow i kup dwu jajowca i np zasilacz huntkey hk 350ap za 199zl (jezeli jeszcze sa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) hehe nie chciałbyś znać historii tych S12-500 w każdym razie nowe to one nie sa ;) Z cichociemnych zasilaczy: be quiet! straight power - http://zenfist.pl/pID/1054.htm Topower TOP-450P3 U12 450W - http://zenfist.pl/pID/273.htm Topower TOP-480SPW EZA - http://zenfist.pl/pID/3.htm (nowa poprawiona rewizja - cichszy, stabilniejsza linia 12V) Tacens Valeo Smart 480 - http://zenfist.pl/pID/794.htm Amacrox Frei Erde 500W - http://zenfist.pl/pID/1020.htm Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) A nawet jak przetestuje to co dadza mi te wyniki?Będziesz wiedział czy mocniej kręcony SD zostanie uciagnięty, sprawdzisz jakie są spadki i wahania napięć edit Zenfist, a jaka to straszna jest historia tych s12 500w? Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Już wolę chiefteca i jego tani wentyl niż S12 z udawaną wielokrotną 12-stką .Kiedy ostatnio o tym pisaliśmy na moje argumenty nie odpowiedziałeś. Po co więc powtarzać to samo i kończyć tylko na stwierdzenie "udawana dwunastka ble"? Jeśli S12 są takie słabe, to trzeba do tych bałwanów z SPCR napisać i ich ostro ochrzanić, bo tylko pierony ludzi w błąd wprowadzają. Czemu? Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kaskę. Na pewno ich Seasonic sponsoruje. I Antec. LINK - jedna linia w czymś przeszkadza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) napisze tylko że to tak jak niektórymi mielonkami w marketach ;D trzecie, albo czwarte ich życie :wink: Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ja mam Huntkey'a, z tym że wersje 400W. Z tego co piszą po forach, zasiłka jest git, ja tym opiniom uwierzyłem i nie narzekam. Zasilacz ciągnie 7600GS Petiym D 930 @3,8 dysk i dwa napędy. Dołączony wiatraczek jest dość cichy, a co najważniejsze ma 140mm i jest umieszczony tak, że centralnie wyciąga ciepłe powietrze znad proca, co zbawiennie wpływa na jego temperature. W sklepie 4max.pl sprzecik kosztuje 225zł, wersja 350W 195 polskich. Zenfist trzyma chyba podobne ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 napisze tylko że to tak jak niektórymi mielonkami w marketach ;D trzecie, albo czwarte ich życie :wink:a po czym poznać 3 lub 4 życie zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Kiedy ostatnio o tym pisaliśmy na moje argumenty nie odpowiedziałeś. Po co więc powtarzać to samo i kończyć tylko na stwierdzenie "udawana dwunastka ble"? Jeśli S12 są takie słabe, to trzeba do tych bałwanów z SPCR napisać i ich ostro ochrzanić, bo tylko pierony ludzi w błąd wprowadzają. Czemu? Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kaskę. Na pewno ich Seasonic sponsoruje. I Antec. LINK - jedna linia w czymś przeszkadza? Dokładnie kater, wartościowe argumenty nie trafiają :D A ja wbrew "specjalistom" którzy twierdzą, że "udawana wielokrotna dwunastka jest beee" kupiłem tego Corsair'a 520W z bebechami Seasonic'a z "udawaną wielokrotną dwunastką" hyhy ;] i co? No i nic. Zależało mi na maksymalnej ciszy! Zasilator spełnił moje oczekiwania, a może nawet dał więcej :D Sprzęt kręcony procek 3,5GHz napięcie 1,45V + grafa 620/800 i w stresie zasilator wydaję z siebie tyle decybeli co Noctua na 600rpm :lol2: A napięcia? No cóż w idlu twardo się trzyma 12.05V, a w stresie trzyma się twardo 12.04V :huh: Zero wahań! No trudno, ale i tak jestem zdołowany, bo mam zasilacz z "udawaną wielokrotną dwunastką" :lol: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xrobcio Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) na przeczekanie san diego bo bedzie taka mega roznica przeciez za te same pieniadze masz x2 i na tym x2 wiecej przeczekasz do 300zl jest wiele dobrych zasilaczy ty sie lepiej zastanow i kup dwu jajowca i np zasilacz huntkey hk 350ap za 199zl (jezeli jeszcze sa) :blink: No to znajdz mi takie X2 na S939 w takich cenach na SD No ten Topower TOP-480SPW EZA fajny. Odpinane kable :) Ciekawe jak trzyma napiecia. A taki wlasnie Topower TOP-480SPW EZA styknie na E6300@3100, GF 8800GTX, 2GB ramu etc...? Nie bedzie problemu? Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez xrobcio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a po czym poznać 3 lub 4 życie zasilacza? po tym ile razy był naprawiany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 po tym ile razy był naprawiany ;)no takiej odpowiedzi się mniej więcej spodziewałem, ale troszke precyzyjniej bym chciał wiedzieć od eksperta po czym można to poznać (3-4 życie) i skad ta pewność? (no chyba że załozenie jest takie, ze zasiłki z allegro i nie od Zenfista zwykle maja pierwsze zycie za sobą:)) Moja sztuka wygladała na nówkę, zero kurzu i farfocli w środku, zakamarkach radiatorów, wentylator też chodził jakby był nowy, nie widziałem w bebechach nietypowych konstrukcji czy lutów. Zawsze mozna powiedzieć że naprawiacz dobrze przeczyscił i maskował swoja robote, ale jest jednak dość prawdopodobne, ze mój egzemplarz nie był naprawiany, bo krótkiego uzywania wykryć sie nie da (kilkugodzinnego), poza tym człowiek daje 2 lata gwarancji wiec mam watpliwosci czy by ryzykował tak długi czas (z zasiłkami wielokrotnie naprawianymi). Tak więc proszę o bliższe zapoznanie po czym poznać zasilacz wielkorotnie naprawiany. Napiecia podawał lepsze i bardziej stabilne niz Chieftec 400W 12,04-05 w stresie i 12,07-08 w idlu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 ...poza tym człowiek daje 2 lata gwarancji...hmmm, a ja mam takie pytanie, czy ta gwarancja jest pisemna? bo w aukcjach chyba to nie jest napisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 jako że wprost napisać nie mogę - napisze tylko tak, z takich a nie innych względów pewna firma musiała bardzo szybko pozbyć się pewnej ilości poserwisowych S12-500 bez RoHS. Na allegro było wiele aukcji więc może Twój nie pochodził z tego źródła. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 hmmm, a ja mam takie pytanie, czy ta gwarancja jest pisemna? bo w aukcjach chyba to nie jest napisane.tak, dostałem gwarancję pisemną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) napisze tylko że to tak jak niektórymi mielonkami w marketach ;D trzecie, albo czwarte ich życie :wink:Sam sobie robisz antyreklame tzn ze po 0.5 roku od daty produkcji seasonici nadaja sie na smietnik... Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...