Skocz do zawartości
xrobcio

Stabilna Zasilka Do 300zl I Maly Ot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie mam inny sprzet niz wyzej. Ale na ten sprzet niedlugo mam zamiar sie przesiasc.

1. Ile watow bede potrzebowal?

2. Jaka zasilka utrzyma wszystko w dobrych i bezpiecznych napieciach?

Nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ale zawsze lepiej napisac niz pozniej plakac ;]. Zasilka musi dzialac narazie na obecnym mobo Abit An8 Ultra (Socket 939).

Mam do zadysponowania ~300zl. Wiec w pierwszej kolejnosci prosze o sugestie zasilek do 300zl. Ewentualnie jesli warto dolozyc np. 50zl to kolejne zasilki.

Jesli chodzi o poziom halasu to nie musi byc nie slyszalna. Wystarczy jesli nie bedzie halasowac jak odkurzacz :P

Obecnie mam Chifteca 360W i troche terkocze :/

Maly OT:

Jak wspomnialem obecnie mam Chiftec 360W 1136H. A64 Venice 3200+@2400, 2x512, GF 7600GT, 2 xHDD, 2xDVD.

Czy jesli zmienie narazie na A64 SanDiego 3700+ @ 3000 i reszte bez zmian to ten chiftec pociagnie bez problemu? Nie zjara mi sie sprzet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw OT - tak pociagnie sprzet bedzie bezpieczny , zreszta jesli zasilacz jest zaslaby raczej nie powoduje to niszczenia sprzetu

Niedawno mialem podobny dylemat , nowy zasilacz do 300PLN

bylo 4 kandydatow:

1 Be Quiet! Straight Power 450W

2 Chieftec CFT-500-A12S

3 Seasonic S12-430

4 Topower TOP-450P3 U12 450W

Na co sie zdecydowalem widac w podpisie ale tylko dlatego ze takie mieli tylko w sklepie na pozostale musialbym czekac :). Masz trudny wybor jesli wybierzesz cos z tych 4 raczej nie wybierzesz zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cichutko, gdyby nie ta nieszczesna baracuda 7200.10 komputer bylby bezglosny, aby cos uslyszec z zasilacza musialem przystawic ucho dosyc blisko. (wszystkie wentyle w budzie 5V wylaczylem na czas tego "testu" :) ).

Opinie na forum o tej serii byly niezbyt optymistyczne a dokladniej ze jest z nich pod wzgledem parametrow pradowych najlepszy, niestety jednoczesnie najglosniejszy. Jesli to ma byc glosny to nie potrafie wyobrazic sobie "podobno" o wiele cichszego Seasonica .

Wentyl kreci sie z predkoscia 670-740 RPM, niewiem czy w zle wentylowanych kompach lub o wiele bardziej obciazonych nie rozpedzi sie bardziej i wtedy moze byc prawdziwa ta teoria o glosnych Chieftec'ach z serii CFT . W moim przypadku okazalo sie to bzdura

edit. jesli bylby zbyt glosny mialem go wymienic na pozycje 1 lub 3, jednak okazal sie taki jaki jest i zostaje.

Edytowane przez Cloperflake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 180zł na allegro kupisz seasonic s12 500w oem, bardzo porzadna i cicha zasiłka

@Cloperflake: rozumując to co napisałeś a contrario to tylko dobre i mocne zasiłki powoduja niszczenie sprzętu. :)

na moje na szefie 360w nie należy puszczać kręconego san diego i gf7600gt, żeby nie wrózyc z fusów sprawdz miernkiem jakie są obecnie napiecia

ogólnie zasiłki podane prze Cloperflake są dobre, z tym, ze bequiet ma dość cienka obudowę i jest ona średnio spasowana, poza tym zasiłka bardzo cicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 180zł na allegro kupisz seasonic s12 500w oem, bardzo porzadna i cicha zasiłka

OEM to OEM a S12 to S12, w środku to samo ale nie jest to S12 OEM tylko Seasonic OEM, dodaj jeszcze że "prawie" nowy tylko używany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OEM to OEM a S12 to S12, w środku to samo ale nie jest to S12 OEM tylko Seasonic OEM, dodaj jeszcze że "prawie" nowy tylko używany ;)

Ok, nie bedę polemizował nad OEMowoscią s12 :) Zasiłka jest zgaduję: nówka z demontażu, brak śladów serwisowania, w środku czyściutko, bo otwierałem, zeby założyc Zawarda, w środku była adda bo to juz późniejsza rewizja, na poczatku wstawiali chyba yate loon, o ile mnei alzheimer nie myli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to który z nich jest najcichszy? Interesuje mnie właśnie taki wydzielający najmniej hałasu...

Jeżeli są b.podobne pod tym względem to chociaż taki, który ma najwyższą sprawność - w razie wyciszania jakimś fanderem, czy coś w tym stylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym jak masz 300zl na zasilacz i chcesz kupowac San diego to dla mnie smiech na sali x2 3600 kosztuje 300zl ale na am2 praktycznie niewiele bys dolozyl i mialbys wypas

Nie. Docelowa platforma bedzie E6300@3100, GA 965P DS4, 2GB ramu, GF 8800, 2x HDD...Przejsciowo kupuje tego san diega.

to sobie poszukaj ;/

A nawet jak przetestuje to co dadza mi te wyniki?

Edytowane przez xrobcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przeczekanie san diego bo bedzie taka mega roznica przeciez za te same pieniadze masz x2 i na tym x2 wiecej przeczekasz do 300zl jest wiele dobrych zasilaczy ty sie lepiej zastanow i kup dwu jajowca i np zasilacz huntkey hk 350ap za 199zl (jezeli jeszcze sa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe nie chciałbyś znać historii tych S12-500 w każdym razie nowe to one nie sa ;) Z cichociemnych zasilaczy:

be quiet! straight power - http://zenfist.pl/pID/1054.htm

Topower TOP-450P3 U12 450W - http://zenfist.pl/pID/273.htm

Topower TOP-480SPW EZA - http://zenfist.pl/pID/3.htm (nowa poprawiona rewizja - cichszy, stabilniejsza linia 12V)

Tacens Valeo Smart 480 - http://zenfist.pl/pID/794.htm

Amacrox Frei Erde 500W - http://zenfist.pl/pID/1020.htm

Edytowane przez Zenfist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nawet jak przetestuje to co dadza mi te wyniki?

Będziesz wiedział czy mocniej kręcony SD zostanie uciagnięty, sprawdzisz jakie są spadki i wahania napięć

edit

Zenfist, a jaka to straszna jest historia tych s12 500w?

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wolę chiefteca i jego tani wentyl niż S12 z udawaną wielokrotną 12-stką .

Kiedy ostatnio o tym pisaliśmy na moje argumenty nie odpowiedziałeś. Po co więc powtarzać to samo i kończyć tylko na stwierdzenie "udawana dwunastka ble"? Jeśli S12 są takie słabe, to trzeba do tych bałwanów z SPCR napisać i ich ostro ochrzanić, bo tylko pierony ludzi w błąd wprowadzają. Czemu? Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kaskę. Na pewno ich Seasonic sponsoruje. I Antec.

LINK - jedna linia w czymś przeszkadza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Huntkey'a, z tym że wersje 400W. Z tego co piszą po forach, zasiłka jest git, ja tym opiniom uwierzyłem i nie narzekam. Zasilacz ciągnie 7600GS Petiym D 930 @3,8 dysk i dwa napędy. Dołączony wiatraczek jest dość cichy, a co najważniejsze ma 140mm i jest umieszczony tak, że centralnie wyciąga ciepłe powietrze znad proca, co zbawiennie wpływa na jego temperature.

W sklepie 4max.pl sprzecik kosztuje 225zł, wersja 350W 195 polskich. Zenfist trzyma chyba podobne ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ostatnio o tym pisaliśmy na moje argumenty nie odpowiedziałeś. Po co więc powtarzać to samo i kończyć tylko na stwierdzenie "udawana dwunastka ble"? Jeśli S12 są takie słabe, to trzeba do tych bałwanów z SPCR napisać i ich ostro ochrzanić, bo tylko pierony ludzi w błąd wprowadzają. Czemu? Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o kaskę. Na pewno ich Seasonic sponsoruje. I Antec.

LINK - jedna linia w czymś przeszkadza?

Dokładnie kater, wartościowe argumenty nie trafiają :D

A ja wbrew "specjalistom" którzy twierdzą, że "udawana wielokrotna dwunastka jest beee" kupiłem tego Corsair'a 520W z bebechami Seasonic'a z "udawaną wielokrotną dwunastką" hyhy ;] i co? No i nic. Zależało mi na maksymalnej ciszy! Zasilator spełnił moje oczekiwania, a może nawet dał więcej :D

Sprzęt kręcony procek 3,5GHz napięcie 1,45V + grafa 620/800 i w stresie zasilator wydaję z siebie tyle decybeli co Noctua na 600rpm :lol2: A napięcia? No cóż w idlu twardo się trzyma 12.05V, a w stresie trzyma się twardo 12.04V :huh: Zero wahań!

No trudno, ale i tak jestem zdołowany, bo mam zasilacz z "udawaną wielokrotną dwunastką" :lol: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przeczekanie san diego bo bedzie taka mega roznica przeciez za te same pieniadze masz x2 i na tym x2 wiecej przeczekasz do 300zl jest wiele dobrych zasilaczy ty sie lepiej zastanow i kup dwu jajowca i np zasilacz huntkey hk 350ap za 199zl (jezeli jeszcze sa)

:blink: No to znajdz mi takie X2 na S939 w takich cenach na SD

No ten Topower TOP-480SPW EZA fajny. Odpinane kable :)

Ciekawe jak trzyma napiecia. A taki wlasnie Topower TOP-480SPW EZA styknie na E6300@3100, GF 8800GTX, 2GB ramu etc...? Nie bedzie problemu?

Edytowane przez xrobcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tym ile razy był naprawiany ;)

no takiej odpowiedzi się mniej więcej spodziewałem, ale troszke precyzyjniej bym chciał wiedzieć od eksperta po czym można to poznać (3-4 życie) i skad ta pewność? (no chyba że załozenie jest takie, ze zasiłki z allegro i nie od Zenfista zwykle maja pierwsze zycie za sobą:))

Moja sztuka wygladała na nówkę, zero kurzu i farfocli w środku, zakamarkach radiatorów, wentylator też chodził jakby był nowy, nie widziałem w bebechach nietypowych konstrukcji czy lutów. Zawsze mozna powiedzieć że naprawiacz dobrze przeczyscił i maskował swoja robote, ale jest jednak dość prawdopodobne, ze mój egzemplarz nie był naprawiany, bo krótkiego uzywania wykryć sie nie da (kilkugodzinnego), poza tym człowiek daje 2 lata gwarancji wiec mam watpliwosci czy by ryzykował tak długi czas (z zasiłkami wielokrotnie naprawianymi). Tak więc proszę o bliższe zapoznanie po czym poznać zasilacz wielkorotnie naprawiany. Napiecia podawał lepsze i bardziej stabilne niz Chieftec 400W 12,04-05 w stresie i 12,07-08 w idlu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako że wprost napisać nie mogę - napisze tylko tak, z takich a nie innych względów pewna firma musiała bardzo szybko pozbyć się pewnej ilości poserwisowych S12-500 bez RoHS. Na allegro było wiele aukcji więc może Twój nie pochodził z tego źródła. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisze tylko że to tak jak niektórymi mielonkami w marketach ;D trzecie, albo czwarte ich życie :wink:

Sam sobie robisz antyreklame tzn ze po 0.5 roku od daty produkcji seasonici nadaja sie na smietnik... Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi