Skocz do zawartości
Szymon

timingi pamięci - podkrecanie

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie wydaje mi sie troche glupie ;-) ale chcialbym znac na nie odpowiedz. Otoz jak widac w podpisie moje pamieci to nie mOnsTRUM!! :-) i z ostrymi timingami maja problemy. Pamietam jeszcze za czasow ASUSA a7v (hehehe :-) ) jak ustawialem timingi to byla taka fjana opcja. Cache Latency 2 luib 3 to mi sie podobalo hehe :-). A teraz? Jakies 4 opcje za cholere nie wiem ktora najwazniejsza, ktora zmieniac przy podnoszeniu magistrali, zamiast 2 lub 3 to mam 1 do 15 czy iles tam :-). Glupieje. Mzoe ktos doradzic? Narazie magistrala i timingi jak widac . Do ilu jest sens zawyzac timingi? Dla wyzszej magistrali i szybszego proca? Help! :roll:

ps. aha i czy ktos molgby podac dokaldny link do tego GOLDMEM a lbo do jakiegos programu do testowania stabilnosci pamieci pod win`a (bo nie che i sie pod dos`em ;-) ). Jak wpisuje w googlu goldmem to jest pełno austina powersa 8O a nie tego co szukam :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, ustawilem magistrale 166 Mhz x 11. timingi 8 -3 -3 -2.5 i 3dmarka mi wywala do windy. Sandra przechodzi oki. Memory benchmark. Proc na pewno nie bo idzie duuuzo wyzej. napiecie na pamiatkach dalem 2.9V. To kuwa jeszcze podnosic timingi? WTF :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej no co jest? takie banalne pytanie nikt nic nie wie ? :P :)

PO prostu beznadzieja. Jak masz na gwarancji to odaj jako dowód przedstawiając że nie chcą działać na normalnych 166 dla ddr333

A jak nie masz jak oddać to zwiększe md drive strength na high i to samo na sloty pamięci w których masz osadzoną pamięć. No a potem kręć do bólu.

MOje na 172 przy wszystkim na maxa mają 1-2 błędy w memteście

A na ustawieniach 2,5 3-5-2 4 int, 2 cmd, enchance bor benchmark, dram acces na 2t i czymś tam jeszcze ustawionym na 2 (kuna zapomniałem :( ) idą na 187,87 bez żadnych błedów w memteście, na 188,87 pomimo 2,9 nie chcą iść bez błędów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDDY - problem w tym ze nie chodza :-).

Tomasir :-) ze comam ustawic? :-) "md drive strenght"????. No w zasadzie gwarancje mam i chyba moge sie rzucac prawda? :-) Beda w sobotre na gieldzie to wezme je pod pache :-) gwarancje tez i niech wymieniaja cholera tylko minelo juz 3 tygodnie od kiedy je kupilem to chyba juz nie wymienia mi ich od reki co nie? :-/ do 7 dni czy jakos tak ;-). Tylko zebym z siebie idioty nie zrobil :-). Moze to nie wina pamieci?. ALe z drugiej storny czego skoro 11x166 Mhz to mniej niz mam teraz nawet. A Teraz chodzi idealnie.

ps. NARESZCIE KTOS ODPOWIEDZIAL!!! :-))

ps2. kuwa tylko gdzie ja mam ta gwarancje? :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, gwarancje znalazłem. Ustawilem nie synchronicznie pamieci (75%) i magistrale 200Mhz x 9 bo bałem sie ze to procek moze ma problem z wysokim FSB. Ale nic z tego 3d mark przeszedl. To znaczy ze pamieci musza wysiadac. Jak myslicie wymienią mi od reki? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zrobić tak:

1. ustawić magistralę dla pamięci na 166MHz(333)

2. ustawić timingi na ...nie pamiętam... na ...kurde... "by SPD" czy jakoś tak (timingi według danych fabrycznych kości)

i jeśli tak Ci nie będzie działać to masz podstawę do reklamacji, jeśli nie to nie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zrobić tak:

2. ustawić timingi na ...nie pamiętam... na ...kurde... "by SPD" czy jakoś tak (timingi według danych fabrycznych kości)

i jeśli tak Ci nie będzie działać to masz podstawę do reklamacji, jeśli nie to nie :(

:lol: :lol: :lol:

Sorki ale już nie mogłem się powstrzymać. Przecież te spd to jest jeden wielki pic na wodę! Sprawdziłem na 2 róznych płytach i zawsze sytuacja byłą taka sama. To spd niby jest, ale spróbuj u siebie zrobićtak:

ustaw najpierw pamięci na spd i wsystartuj kompa normalnie. potem zmień timingi na maxa i znowu start, a teraz zmnień spowrotem na spd i przynajmniej u mnie na spd "łapało" te ostatnie (najszybsze) timingi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zrobić tak:

:lol: :lol: :lol:

Sorki ale już nie mogłem się powstrzymać. Przecież te spd to jest jeden wielki pic na wodę! Sprawdziłem na 2 róznych płytach i zawsze sytuacja byłą taka sama. To spd niby jest, ale spróbuj u siebie zrobićtak:

ustaw najpierw pamięci na spd i wsystartuj kompa normalnie. potem zmień timingi na maxa i znowu start, a teraz zmnień spowrotem na spd i przynajmniej u mnie na spd "łapało" te ostatnie (najszybsze) timingi...

spd, to optymalne ustawienie pamieci, plyta glowna sama to ustala jakie te ustawienia beda, wiec jesli chodzilo ok. na wczesniej ustawionych, to tak jak sam zauwazyles, znow na tej opcji jest tak jak ostatnio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli ma to spd być odczytywane z pamieci to nie powinno się zmieniać, bo przecież nic na kościach nie jest "dopisywane" przy kolejnych zmianach. Więc to spd napewno nie jest odczytywane z kości pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SPD ,JEST odczytywane z kostek,tam jest taki malutki epromik, tyleze przy standardowych ustawieniach, jesli dajecie mhz wyzej niz pamiatki maja nominalne to plyta przy spd podwyzsza najczesciej timingi z nominalnych wedlug wlasnego widzimisie zeby nadrobic mhz`e.Co do ustawien na 8RDA to ostatnia wartosc to cas latency ,3 niema sensu 2.5 wolne 2.0 szybkie :) .U mnie laza na 4-2-2-2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]SPD ,JEST odczytywane z kostek,tam jest taki malutki epromik, tyleze przy standardowych ustawieniach, jesli dajecie mhz wyzej niz pamiatki maja nominalne to plyta przy spd podwyzsza najczesciej timingi z nominalnych wedlug wlasnego widzimisie zeby nadrobic mhz`e.Co do ustawien na 8RDA to ostatnia wartosc to cas latency ,3 niema sensu 2.5 wolne 2.0 szybkie  :) .U mnie laza na 4-2-2-2.0

Nie do końca mnie zrozumiałeś...

Ustaw sobie tak:

Taktowanie standardowe. Daj najlepiej clear cmosa i ustaw spd. Zapisz sobie jakie komp dał ustawienia. Później zmień timingi ręcznie na inne (szybsze) i zapisz, a później zmień spowrotem na spd. Zobaczysz że nie "cofnie" ci ustawień pamieci!!!

Tylko wg niego spd będzie teraz równe szybszym ustawieniom. Jak możesz to sprawdźproszę. U mnie na kilku płytach tak właśnie było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ,restart->FSB 166/Ram na AUTO(=166) ,przy timingach nie mam SPD w nazwie ale pierwsze sa OPTIMAL i to bedzie SPD bo daje defaultowe dla kostek 7-3-3-2.5,restart->W biosie dalej 7-3-3-2.5,zmiana na EXPERT i recznie 4-2-2-2.0 restart jest 4-2-2-2.0 ,zmiana na Optimal znowu ... i jest 7-3-3-2.5 ... :? .Potem dalem clear cmosa i najpierw ustawil wszystko default oprocz kostek 8-4-4-3.0 (NIE default dla tych kostek) ,zapewne przy pierwszym rozruchu ustawia najwolniejsze dla pewnosci, poczym restart i 7-3-3-2.5 :wink: ,jak dla mnie to wszystko wporzasiu :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No iniestety znów sięnei zrozumieliśmy, więc ci napiszę łopatologicznie:

1) clear cmosa i ustawiamy by spd

2) zmieniamy timingi n inne (szybsze) i restart

3) z powrotem zmianiamy timigni na by spd i...

Moim zdaniem nie przywróci ci podstawowych ustawień tylko pozostaną te "szybsze".

Zrobiłeś po prostu niepotrzebnie drugiego clear cmosa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty mnie nie zrozumiales ;] ,zrobilem tak jak napisales, posprawdzalem wszystko, poczym omylkowo ustawilem zla czest. ramu i musialem clearowac, po tym clearze z ciekawosci looknalem na timingi jakie sie ustawiaja po czyszczeniu biosu... rosumish :) ? Przy optimalu zawshe mi ustawia 7-3-3-2.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]To ty mnie nie zrozumiales ;] ,zrobilem tak jak napisales, posprawdzalem wszystko, poczym omylkowo ustawilem zla czest. ramu i musialem clearowac, po tym clearze z ciekawosci looknalem na timingi jakie sie ustawiaja po czyszczeniu biosu... rosumish :) ? Przy optimalu zawshe mi ustawia 7-3-3-2.5

Przepraszam ale trochę pogubiłem sięw twoim opisie :D

Ale po prostu i u ciebie wyszło że te ustawienia by spd nie działają jak trzeba, jak dobrze się zrozumiałem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol , nu wlasnie u mnie wyszlo ze dzialaja dobrze ,znaczy sie zawshe tak samo ,SPD czyli OPTIMAL u mnie ustawia timingi 7-3-3-2.5cl ,podczas gdy ja mam ustawione 4-3-2-2.0cl.I jakbym ich nie mieszal tak SPD zawsze ustawia tak samo :) .A przy okazji odkrylem ze po clear cmossie plyta ustawia fail-safe dla pamiatek :).Tzn najwolniejsze timingi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zrobić tak:

Czesc!

Mam pytanie jakie masz Fast command ustawione dla tych pamiatek? - chodzi mi o Twoje TwinMOS'y. Mi oprocz Normal nie chca wogole isc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zrobić tak:

Czesc!

Mam pytanie jakie masz Fast command ustawione dla tych pamiatek? - chodzi mi o Twoje TwinMOS'y. Mi oprocz Normal nie chca wogole isc.

Pozdrawiam

Wszystko jak w podpisie

6-3-3 CL2 i reszta ma max (nie pamiętam w sumie czy wogóle była jakaś reszta - jeśli była hehe to jest na max :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...