Skocz do zawartości
Makonar

Czy to tylko ja mam pecha? Długie...

Rekomendowane odpowiedzi

No ok, dwa restarty kompa w przeciągu 30 minut są w stanie zachęcić mnie do napisania posta z zapytaniem.

Komputer sie coraz częściej restartuje, nie wiem czemu, potrafi to robić podczas najprostszych operacji, oraz nawet kiedy nic na nim nie chodzi...

Podczas restartu słychać taki "pstryk", jakby się dysk twardy wyłączał, bios chwile czeka z wykryciem napędów, znowu "pstryknięcie" i wszystko rusza. (nie ma to jak fachowy opis problemu).

Zakładałem, że to wina słabej zasiłki, ale po wymianie na mocniejszą, mam wrażenie, że tylko sie nasiliły te restarty.

Przypuszczam, że to wina dysku. CPU FAN podaje mi chyba temperature 81-82 stopni, na dotyk jest ciepły, ale chyba temperatura nie jest powyżej 60 stopni (nie parzy), więc pewności nie mam.

Czy jest możliwe, żeby S.M.A.R.T sam restartował mi dysk?

Czy to jest wina jakichś opcji systemowych? Ostatnio Win2K napisał mi, że zabrakło mu pamięci virtualnej (ustawienia defaultowe), na partycji systemowej ponad 5GB wolnego... mimo to system miewa momenty totalnego zapchania, kiedy internet explorer odpala sie minute (ze dwa razy sie zdarzyło).

Wszystko było spoko pare tygodni temu, komp śmigał włączony przez półtora tygodnia i w jedną niedziele pierwszy restart, w poniedziałek drugi, w środę trzeci... no i chyba już tak co drugi dzień lub codziennie się ciągnie.... no a dziś dwa i to kiedy komp pracował dopiero pare godzinek bez obciążenia (normalnie ma 12 godzin dziennie z kazą)...

Czy jest jakieś rozwiązanie, nie związane z formatem dysku? (nie chce mi sie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie S.M.A.R.T.'a nic nie dało, restarty są wciąż. Na pewno nie jest to wina przegrzewania się chipsetu ( miałem ten problem z płytą MSI) ani procesora, bo w tej chwili mam 25 stopni na procku i 23 na chipsecie.

OK. Mogę powyłączać te programy i potestować. Tylko teraz: CO i CZYM?

Ten program RegscrubXP działa pod windą 2000? I co testuje?

Co sprawdzać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makonar zapewne masz winde z serii win2k lub XP??? Wejdz we wlasciwosci systemu zaawansowane ustawienia (informacje o debugowaniu uruchamianiu i awariach systemu) odznacz opcje "automatycznie uruchom ponownie" i "wyslij alert administracyjny" to normalne na win2k/xp a w szczegolnosci po jego dluzszym uzytkowaniu kiedy to system jest bardziej zawalony smieciami i czesto robi jakies bledy (najczesciej nawet nie zdazymy sie o nich dowiedziec i jest restart) odhaczenie tej opcji powinno pomodz jesli nie to pewnie zasilka ci siada.

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Wyłączyłem automatyczny ponowny rozruch i wyślij alert administracyjny... zobaczymy czy to coś pomoże...

A z tymi restartami, to przed chwilą jeden walnął mi się po niecałej minucie od odpalenia kompa :(

Zobaczymy czy to pomoże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...