Skocz do zawartości
michcio7

Msi P6n Sli-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dluuuugiej przerwie ;) Ostatnio bylem jeszcze na Tweaku...ale do rzeczy

Kupilem ta plyte ok miesiaca temu i narazie wykrecilem E4300 na 2500...narazie mi starcza Ja na kompie pracuje wiec nie chce szalec. Zmienilem chlodzenie na Arctic Cooling i mam max w stresie 51 st.

Mam natomiast jedna wkurzajaca rzecz...w oknie startowym pojawia mi sie info ze szyna jest powyzej 200 Mhz no jest :) i ze ta predkosc nie jest suportowana i prosza mnie o zredukowanie predkosci bo grozi to awaria :wink: ...niby nic ale za kazdym razem przy starcie mnie to wkurza...mozna to gdzies wylaczyc ? W manualu jest napisane ze suportuje tylko 533, 800, 1066 i 1333 a ja mam 1120 czyli 280 co x 9 daje mi 2520...

Edytowane przez THORGAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc wam! Niedawno kupiłem te płyte w werski P6N SLI V2 BIOS V1.0i wasze wypowiedzi sporo mi rozjasnily sytuacje (min co do mnoznika ustawionego X6 :lol2: ).

Nie potrafię poradzis jednak sobie z RAMem. Kupilem Kingstony HyperX 1GB 800MHZ CL5, a BIOS, CPU-Z i EVEREST wykazuje ze pracują z czestotliwoscia 667.

Oznaczenia na pamieciach zgadzaja sie, wychodzi na to ze albo programy klamia albo sprzedawca chcial mnie w butelke zrobic.

Moje pytanie, czy ktokolwiek zaobserwowal problemy z wyswietlaniem czestotliwosci RAMU na tej plycie?

Drugie czy moge bez obawy pobrac BIOS dla PN6 SLI-FI?? V2.2 Jesli mam PN6 SLI V2

post-149732-1184514703_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, zamówiłem płytę Msi P6n Sli-f.

Zauważyłem, że są dwie wersje:

MSI P6N SLI-F (tą zamówiłem)

oraz

MSI P6N SLI-FI

Są jakieś różnice? Chyba, że to jest to samo... .

Edytowane przez scoobyskub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiki27 - musisz pobrać najnowszą wersje biosu do płyty v2.

link do biosu: http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...mp;prod_no=1169

link do sterowników:

http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...mp;prod_no=1169

Dzięki za odp. Doinstalowałem już nowe sterowniki min do dzwiękówki (roznicy nie słysze :wink: )

Jesli chodzi o zmiane BIOSU to chyba nie jest juz to konieczne. Ramy wymieniłem na Patriory i śmigają już na 800mhz - czyli jak chciałem.

Co do aktualizacji BIOSu to nigdy wcześniej tego nie robiłem. I po lekturze na temat flashowania jestem zaniepokojony ze moge cos :mur: :mur: :mur: , a jest to nowy komp :oops: . Dodam ze podobno (tak przeczytalem) aktualizuje BIOS się w sytuacji gdy coś naprawde nie gra jak trzeba, a nie zeby miec poprostu nowszą wersje B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nigdy nie robiłem aktualizacji biosu :mrgreen: A jak ta płyta się sprawuje kiki27? Mam zamiar ją kupić (też v.2). Podkręcałeś już, czy nie masz zamiaru?

No cóz początkowo chciałem P6N SLI-FI (425pln) - niestety nie było.

Wybrałem więc tę: P6N SLI V2 (409pln).

Wykastowali ją trochę z USB i innych slotów, mi to akurat nie przeszkadza bo w praktyce żadnych "mikrofalówek" do kompa nie zamierzam podłączać. Brak też przycisku resetującego BIOS (jest zworka). Jedyny, mało istotny PLUS to 1 więcej gniazdo PCI (razem 3).

Wybierając opierałem się o recenzję z portali testujących sprzęt i myślę ze jak na płytę w przedziale do 400zł to jest to wybór na 4+ :)

Ty zawsze możesz szukać lepszej i często droższej (o ok 50-70zl) płyty z rodziny P35. Ja wolałem te 70zl dołożyć do karty graficznej :wink: bo musiałem się naprawde kitrać z kasą.

Na temat podkręcania nic ci nie powiem, wydajnościowo powinna wyciągać tyle co P6N SLI-FI (o ktorej tu sporo bylo pisane) bo to jednak ta sama plyta z mniejsza iloscią slotów z tylu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Post informacyjny :)

Pojawił sie nowy oficjalny bios ver 2.3 datowany na ostatni dzien lipca. Ciekawe czy cos zmienia oprocz obslugi nowych procesorow. Zapraszam na strone http://global.msi.com.tw/index.php?func=do...mp;prod_no=1141

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe kiedy będzie nowy bios do wersji 2... . Na razie mam najnowszą (1.1), ale nie mogę podkręcić proca (E4400) :/. Po prostu włączam na manual (nie linked) i chcę zmienić FSB. Klikam na to, ale nic się nie dzieje :E. O co chodzi? Wyłączyłem spread spectrum CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie mojego problemu z C1E Support:

1. Wchodzisz do biosu i naciskasz F4.

2. W CPU Features pojawi się C1E Support - Ustawiasz na [disabled].

I działa!

CPU podkręciłem na P6N SLI-F v.2 na 2660mhz (więcej nie chcę). Temperatura w idle: 37*C, stress: 52*C. Chłodzenie: ThermalTake POLO extreme rev.2

Edytowane przez scoobyskub

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dałem pupy.. zamiast wersji SLI FI zakupiłem SLI V2, jej okrojoną,brzydszą i młodszą czerwona siostrę. Boli tym bardziej że kosztują w zasadzie tyle samo (FI jest parę pln droższa) a V2 ma wycięte (co już tu było poruszane)".. (no firewire, a 2nd x1 PCI-E slot instead of 3rd PCI slot, CMOS jumper instead of button, different LAN controller, etc)..."

To złowrogie etc niedawało mi spokoju, zobaczyłem stronkę MSI i ujrzałem "Supports FSB 1333/1066/800/533MHz. (FSB 1333MHz supports on E6x50 processors only)" jako że posiadam e4500 trochę mnie to zabolało. Jak mobo wykrywa i blokuje szynę 1333 dla procków e4x00? I czy da sie to obejść? Bo ze dwa rzy mobo odpaliła mi na tym fsb ale najczęsciej kończy się to clear cmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

podkrecal ktos moze na tej plycie E2140? Jakie sa efekty?

Jest problem z dostepnoscia plyty Msi P6n Sli-fi. I zastanawiam sie czy szukac i kupic ta czy moze dac sobie spokoj i kupic Msi P6n Sli-F V2?

Edytowane przez Shadow86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kupilem wlasnie owa plytke i bede sie zabieral do OC - czego nigdy nie robilem.

1. CPU-Z pokazuje mi dziwnie core speed: raz 1200 MHz i mnoznik x6, innym razem 2000 MHZ i mnoznik x10,

o co chodzi, da sie jakos wylaczyc??? Czy to normalne???

2. Napiecie na rdzeniu tez skacze co sekunde od 1.168 do 1.304, czy tak ma byc??

3. Przed OC chce wgrac nowy BIOS (moj to v. 2.00), mozliwe jest nawet online, czy to bezpieczne???

4. Czy ta mobo obsluguje NCQ, jesli tak, to gdzie to sie wlacza?

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego E4400 mogę podkręcić do ponad 3ghz na wersji V.2 :). Mam najnowszy bios (v. 1.2), ściągałem i instalowałem go przez MSI live update i wszystko działa prawidłowo :).

ad.1

Musisz wyłączyć w biosie C1E support. Wchodzisz do biosu przez DEL, klikasz w biosie F4, wchodzisz do CPU features i wyłączasz C1E support (disabled).

ad.2

Nie będzie skakało, gdy wyłączysz C1E support.

ad.3

Bezpieczne.

ad.4

Nie wiem :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego E4400 mogę podkręcić do ponad 3ghz na wersji V.2 :). Mam najnowszy bios (v. 1.2), ściągałem i instalowałem go przez MSI live update i wszystko działa prawidłowo :).

ad.1

Musisz wyłączyć w biosie C1E support. Wchodzisz do biosu przez DEL, klikasz w biosie F4, wchodzisz do CPU features i wyłączasz C1E support (disabled).

ad.2

Nie będzie skakało, gdy wyłączysz C1E support.

ad.3

Bezpieczne.

ad.4

Nie wiem :E

Dzieki bardzo za odp., juz myslalem ze nikt sie nie zainteresuje moim postem.

Wlasnie zauwazylem ze podczas skanowania antywirusem napiecie bylo stabilne na 1.304 V przy 2 GHz

Czyli wporzo chyba ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie da rady, jak ktos ma jakis pomysl to rowniez bede wdzieczny,

mam pytanie, ktos strone wczesniej pisal ze core temp przeklamuje z temp. a speed fan pokazuje prawde, czy to sie zgadza ?? bo juz sam nie wiem, na swoim q6600 w idlu (czyli nawet 1,6ghz przy 1,15V) core temp pokazuje 50C a w stresie ponad 70C przy ninjy, AS5 i nadmuchu fanderem na 1600obr/min i otwartej budzie... speed fan pokazuje jakies 55C w stresie i wolalbym jemu ufac :) jak to w koncu jest ?? organoleptycznie wiem ze 70C juz niezle parzy po lapach (dotykam grafy) a heat pajpy przy podstawie ninjy niby przy 70C wcale gorace nie sa, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi