Skocz do zawartości
wicc

Problem Z 9500+

Rekomendowane odpowiedzi

witam, mam dosc zlozony problem... mianowicie posiadam sprzet:

Intel Celeron 2.4 GHz

768 MB RAM

dysk Maxtora 80GB

Radeon 9500 pro 128

i to wszystko na jakiejs plycie ASRock'a

wiadomo, zadna rewelacja ale co nieco moznaby z niego wycisnac... tymczasem mam z nim same problemy..

wczesniej mialem zamiast Radeona jakiegos Ge-Force'a 4 i w sumie to nie najgorzej chodzilo (chodzi mi tu o gry, bo to jest w zasadzie problem brata... ja mam swojego notebook'a do pracy i juz tego kompa nie potrzebuje). Karta napewno jest sprawna bo byla kupiona od baardzo zaufanego kolegi, ktory kupuje tylko sprzet z najwyzszej polki i dba o to.

Ale dla przykladu: gra FIFA 2007 ktorej wymagania sprzetowe to:

Pentium 4 1.3 GHz, 512 MB RAM, karta grafiki 64MB (GeForce 3 lub lepsza), 1.2 GB HDD, Windows 2000/XP

po kilkunastu sekundach poprostu mi przycina... ;/ i to nie jest tak ze delikatnie cos tam rwie, tylko w zasadzie kazda gra ustawiona na najnizszych detalach chodzi jak slimak.... jakbym mial nie radeona a ATI Rage IIC 4MB... ;/

i tak jest na tym kompie od dlugiego czasu... normalnie az mi szkoda brata, bo znajomi jego maja nieraz gorszy sprzet a wszystko im ladnie smiga, a u nas sa wieczne problemy... w zasadzie odkad kupilem ta nowa karte.. sam jestem winien bo karte kupilem prawie rok temu i dotad nie mialem czasu sie tym zająć.

i teraz pytanie: co jest nie tak????? juz naprawde nie mam sily sie użerac z tym kompem, a ma on dopiero rok chyba... wielokrotnie formatowalem go, stawialem system od nowa itd. ale nie pomaga.. specjalnie do Radeona kupilem tez 350wattowy zasilacz swietnej firmy ModeCom

moje sugestie to:

1) wiatraczek na karcie moze byc zuzyty i nalezy go wymienic (ale czy przez niewielki brak chlodzenia moze sie tak dziac?)

2) bledy sterownilkow, moze jakies zle/niepelne stery instaluje...

3) albo jeszcze moze zasilacz nie wyrabia??

bardzo prosze osoby ktore moga cos pomóc w tej kwestii o pomoc! :)

Edytowane przez wicc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy myslisz ze wszyscy za[ciach!]ja zeby znalesc rozwiazanie na twoj problem? :evil:

Moze najpierw swoje teorie sprawdzisz w praktyce?

1 :arrow: Moze, podzialaj na otwartej budzie.

2 :arrow: Robiles format po przesiadce nvidia <-> ati?

3 :arrow: Gdzie jest podana zasilka? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co Orgiusz napisał to święta prawda. Ludzie nie mają czasu by specjalnie dla Ciebie szukać rozwiązania. A te może wydawać się proste. Zrób tak odinstaluj normalnie sterowniki (np. panel sterowania\system\menedżer urządzeń). Wejdź w tryb awaryjny (przypuszczam że masz winXP) i wywal wszystkie pozostałości po sterownikach zarówno GeForce'a jak i tego Radka. Użyj do tego Driver Cleaner 3.3 Wgraj najnowszy Bios od płyty głównej.

Po za tym celofan 2.4 to i tak bardzo słaby proc. Spróbuj go podkręcić. Nie wiem jak jest z tym prockiem ,bo nigdy go nie testowałem. A z tego co mi wiadomo to nie jeden Duron 800 mhz z nim wygrywał.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi