Skocz do zawartości
pwlj

Chłodzenie Na Gf3 Ti200 :d

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiednio przycięty radiator z PIV lub AMD64 - sam radiator :razz:

U mnie (właściwie teraz u brata) Gainward GeForce 3 Ti 200 64MB a'ka szuszarka (@ Quadro DCC) działa na pasywnym chłodzeniu od kilku lat. Poszukaj bo gdzies tu zakładałem temat około 3 lat temu. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jakiegoś starego CoolerMastera - standardowego (nie "słoneczko") :razz:

A instrukcję trzeba wmyślić :razz: - mnie natchnęły referencyjne karty nVidi.

TU masz fotki referencyjnych, a TU opis moich przebojów z wierceniem między finami itp.

PS.

Potem może sieknę fotki karty (niestety fonem), bo teraz nie mogę jej wyjąć - brat zostawił na swoim kompie odpalony serwer do Diablo. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Swoja droga jak czytam ile trzeba sie piescic z nawiercaniem finow...

Heh to może dokończe - kiedyś to było wkraczanie na dziewicze tereny, :razz: ... teraz nie trzeba nic gwintować - po prostu siekasz otworki w radiatorze (zgodnie z rozstawem na PCB grafiki) przez całą grubość podstawy i potem przeciągasz taśmę zaciskową do kabli - miedzy finy wejdzie ta pętelka z ząbkiem, a sama taśma wylezie od góry PCB, następnie zaciągasz pętelkę od 2 tąsmy zaciskowej i obcinasz zbędne końce taśm.

wyjdzie coś takiego (do góry nogami)

_|_|O|_|_ - radiator

===||=== - PCB

===O=== - PCB

na niebiesko 2 połączone taśmy zaciskowe - wiem, że mało obrazowo - kiedyś było łatwiej bo na Tweak'u wisiał artykuł o przeróbce GF 5600 (chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba chodzi Ci o 5900xt z malym wiatraczkiem po drugiej stronie pcb, prawda? :D 2565766[/snapback]

...I mnie chodzilo o pieszczenie sie z tym radiatorkiem co podal pwlj ;]]
IMO właśnie dlatego lepszy jest zwykły "klocek", a nie "słoneczko" - np taki

Dołączona grafika

bo ma juz podpiłowana podstawę, więc odpada takie rzeżbienie jak u mnie.

A ideałem byłoby wrzucenie np Zalmanka z serii CNPS-3x00 - tylko kilka slotów PCI poszłoby sie ... kochać :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam radiator? Czarno to widzę...

To co powiesz na to :razz:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Wiem słabiutkie foty, :oops: ale robione na szybko starą Motką V500 - obiecałem, że wrzuce i dziś mi sie przypomniało :unsure: jak dorwę aparat i akurat będę grzebał w kompie brata to dam lepsiejsze :rolleyes:

Ale coś tam widać - jak pisałem od kilku lat bez dodatkowego nawiewu ten Gainward GeForce3 Ti/450 TV GS @ Quadro DCC (sprzętowo) sobie chodzi i nawet w upalne lato sie nie wiesza B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, a coś tkaiego by pasowało ? http://www.allegro.pl/item181772319_arctic...ilent_rev3.html

Szczerze mówiąc nie chce mi się nic majstrować :P

EDIT: Kurczę... 1200RPM to trochę dużo...

Skoro napisano że kampatybilne z GF3 to powinno pasować, jak 1200rpm za dużo to zawsze można obniżyć jeszcze obroty :arrow: rezystor (skoro u mnie na samym radiatorze daje radę to przy 600-800 rpm i takim duzym radiatorze da tym bardziej). IMHO podstawowa wada Silencerów to ich rozmiar - 2 sloty PCI "wciętę", osobiście z tanich gotowców wolabym Pentagrama XC-70 bo on pasuje i do nowszych kart (gdyby kiedyś naszło Ciebie na zmiany). XC-70 Alu kosztuje tyle co ten Silencer, a wersja Cu kilknaście PLN więcej. Warto dopłacic do wersji Cu bo ma kulkowe łożysko, to ślizgowe z wersji Alu po około roku zaczyna siadać, smaraowanie smarem grafitowym pomaga na 2-3 miechy i potem trzeba powtarzać. Chyba, że od razu dasz na ~1000 rpm to powinno dłużej "pożyć". :P

Tylko w razie co upewnij się, że taki Pentek wejdzie na tego GF3, bo on ma troche inne PCB i może się coś zazębiać - np kawałek radiatora o sloty AGP/PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdzie nic nie ma na temat kompatybilności z serią 3...

Yhh, wolałbym, żeby nie było tak, że kupię i okaże się, że nie wchodzi...

Ale masz wątpliwości n/t Silencera czy Pentka ?

Jak Silencera to http://aab.com.pl/Arctic/lista.jpg (a aukcja niby dotyczy Rev.3), a co do kompatybilności GF3 Ti200 i Pentków to bazuje na wypowiedzi kolesia z PCL o nicku vicoN gdzies W TYM temacie pisał o takim mixie. (od postu #2947) :P tylko jak napisałem Gainward dał własne PCB i stąd moje obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozstaw otworów na gainwardzie jest standardowy wiec powinno pasić.

Ale rozmieszczenie elementów RLC inne :rolleyes:

Generalnie to zaczynam się zastanawiać jak ten koleś upchnął ten cooler na GF3 - chyba poprzeklejał radiatory na pamięciach :unsure: bo na róznych listach kompatybilności nie znalazłem GF3 tylko takie coś (jeżeli chodzi o nVidie)

# GeForce 4 MX 420/400/460# GeForce 4 MX 440 SE/440 8X# GeForce FX 5200/5500/5600/5700# GeForce 4Ti 4200/4200 8X# GeForce 4Ti 4400/4600/4800# GeForce FX 5600 UL TRA/5700 UL TRA# GeForce FX 5900/5900 XT# GeForce FX 5950 UL TRA# GeForce 6600/6600GT# GeForce 6800/6800GT# GeForce 7800/7800GT

oraz

Nvidia Geforce4 MX SerieNvidia Geforce4 TI 4***Nvidia Geforce 5200Nvidia Geforce 5500Nvidia Geforce 5600Nvidia Geforce 5700Nvidia Geforce 5700 Ultra SerieNvidia Geforce 5800 SerieNvidia Geforce 5900 SerieNvidia Geforce 5950 SerieNvidia Geforce 5900 SeriesNvidia Geforce 5900 Ultra SerieNvidia Geforce 6600 SerieNvidia Geforce 6800 LE SerieNvidia Geforce 6800 SerieNvidia Geforce 6800 GT SerieNvidia Geforce 6800 Ultra SerieNvidia Geforce 7800 GT SerieNvidia Geforce 7800 GTX Serie

ehh gdzie te czasy kiedy sie kupowało na GF3 cooler Titana TTC-CUV2AB, puszczało go na +7V i było po ptakach - cicho i w miare wydajnie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tak to zrobilem na moim radeonie 9100, tak samo chlodzil Galaxy 7300GT.

Problem w tym, że ten pseudoradiator z Gainwarda to porażka maksymalna - to ustrojstwo to Ideal Elethermal VGA 5314 a wygląda tak

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

jak widać badziew jakich mało, a łączenie finów z podstawą to jakiś koszmar :mur:

Dlatego do patentu jak u Ciebie i tak najpierw trzeba by dać na GPU jakiś kawałek Alu i dopiero potem można myśleć o wiaterku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba dodawac. Popatrz sobie co jest standardowo na tym Herculesie 9100. To gowno bylo przyklejone na amen, wiec wywalilem waitrak i zostawilem ten maly radiatorek. I jak chodzilo ?? Ano tak, ze grafa byla calkowicie zimna chocby nie wiem co sie z nia dzialo. Ten radiator na Gainwardzie wyglada na duzo solidniejszy. Wywal stary wiatrak i masz zimna grafe. Chlodzenie tanie, ciche i wydajne, a do tego chlodzeni tez pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie trzeba dodawac. Popatrz sobie co jest standardowo na tym Herculesie 9100. To gowno bylo przyklejone na amen, wiec wywalilem waitrak i zostawilem ten maly radiatorek. I jak chodzilo ?? ...

hehehe :D - dla mnie to nie nowość - patrz np 2577762[/snapback]

Ten radiator na Gainwardzie wyglada na duzo solidniejszy. Wywal stary wiatrak i masz zimna grafe...

Daj spokój - ten pseudoradiator to badziew bo:

- działa tylko wtedy, kiedy wieje miedzy finami - od góry sie nie sprawdza - testowałem zanim podjąłem ten radyklany krok z wrzuceniem radiatora od PIV

- jak pisałem - łacznie finów z podstawą to porażka - jak podgięcie i nabicie blaszki ma dobrze przewodzic ciepło :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hohhhooo i jeszcze na spore O/C starczy :]

hahaha - jasne :rolleyes: biorąc pod uwagę, że ma mała powierzchnię podstawy (nie będzie pokrywał całego GPU) to do OC na 99,99% sie nie nadaje

To idzie pozmieniać we własnym zakresie ;]

nie do końca - zwłaszcza ten "wypierdek"

2578643[/snapback]

Czesc,

Posiadam GeForce2Ti i strasznie terkoczacy na nim wentyl doprowadza mnie do obłędu.

Chce zamontować na GPU Zalmana niebieskiego.Myślicie że wystarczy na tą grafe?

Sam niebieski :rolleyes: właśnie niebieski ten stary (granatowy) czy ten nowy (błękitny) :?: Generalnie z tych 2 chyba bym wybrał ... Pentagrama NP-40 AL :razz: Co nie oznacza że twierdzę że na 100% da radę któryś z w/w.

Dla testu zrób jak DziubekR1 lub jak gostek od TEJ przeróbki - pod warunkiem, że nie masz takiego badziewia (chłodzenia) jak na tytułowym Gainwardzie, tylko jakis klasyczny kawałek "blachy" (dosłownie radiator z 1 kawałka materiału)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do końca - zwłaszcza ten "wypierdek"

Hmm, z tym że silencer jest chyba wystarczająco wyniesiony w góre względem podstawy żeby ten 'maluszek' nie przeszkadzał, przy homemade'ach które mają dużą płaską podstawe to faktycznie będzie przeszkadzać, ale tak... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahaha - jasne :rolleyes: biorąc pod uwagę, że ma mała powierzchnię podstawy (nie będzie pokrywał całego GPU) to do OC na 99,99% sie nie nadaje

Zalmana niebieskiego zakładałem już i grzał sie dość mocno ale bez przesady.Temp jakos dziwnie w riva tuner nie moglem skontrolować z racji chyba braku czujnika temp na tej karcie?hmmm..

Sam niebieski :rolleyes: właśnie niebieski ten stary (granatowy) czy ten nowy (błękitny) :?: Generalnie z tych 2 chyba bym wybrał ... Pentagrama NP-40 AL :razz: Co nie oznacza że twierdzę że na 100% da radę któryś z w/w.

Jest wiele lepszych rozwiązań na tego GeForce ale ja nie chce płacic prawie 30zł za chłodzenie do karty za 30zł :]

Dla testu zrób jak DziubekR1 lub jak gostek od TEJ przeróbki - pod warunkiem, że nie masz takiego badziewia (chłodzenia) jak na tytułowym Gainwardzie, tylko jakis klasyczny kawałek "blachy" (dosłownie radiator z 1 kawałka materiału)

No właśnie, zrobie tak, że dam Zalmana i na niego w miarę dobry nawiew. Zalman ma chyba większą powierzchnie oddawania ciepła niż referencyjny radiator.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi