zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witam, przepraszam, ale nie wiedzialem gdzie ten topic zamiescic, prosze o ewentualne przeniesienie moja konfiguracja komputera: proc: AMD64 San Diego 3700+ grafa: Galaxy 7600GT 256mb pamiatki GDDR3 1,4ns audio: Sb Audigy Sb0090 mobo: Gigabyte k8nf-9 RAM: 2xTwinMos 512 400mhz CLK 2.5 w trybie Dual Channel zasilka: Chieftec 450w w everest ultimate w testach RAM odczyt to okolo 6,1GB, a zapis okolo 4,1GB czas oczekiwania okolo 50 wykonalem u siebie testy w 3dmarkach 2k3 oraz 2k5: 2003: okolo 8100 markow 2005: okolo 4100 markow testy byly wykonywane w domyslnych ustawieniach 3dmarkow, sterownika, nic nie bylo podkrecane, moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego wyniki sa takie mizerne? kumpel przy Venice 3200+ tej samej mobo i przy grafie 6600gt ma wiecej markow w 2k3 nic ja, wydaje mi sie ze to jakas porazka jest... nie mam pojecia jak to polepszyc, jakies sugestie? plyte kupilem na allegro, OEM, nie bylo plytki ze sterami, zainstalowalem stery ze strony nv do nForca z serii 4 to tyle, moze pominalem jakis sterownik? do PCIE albo cos? prosilbym o jakies wskazowki, z gory dziekuje i pozdrawiam, -zenn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) No oko, może brakować jakiegoś sterownika luba zainstalowany jest trefny. Narazie wykluczałbym problem sprzetowy. Najlepiej sprawdz wersje i podaj na forum. Cos sie wymysli. Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a temacik nadaje sie do "podstawowe zagadnienia" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witam, zapomnialem napisac ze system to windows xp pro sp2, a co do wersji sterownikow, do grafiki: 93.71 forceware pod xp nForce: 6.86 pod xp sterowniki z nv do nForce zainstalowem po zainstalowaniu sterownikow ze strony gigabyte, ale jakos roznicy nie widac, sterowniki nv pokazuja ze PCIE idze na x16, HT przestawilem w BIOSie na x5, no ale dalej kiszka.. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 do grafiki: 93.71 forceware pod xp nForce: 6.86 pod xp Czyli ok, sam takie mam. Sprawdz taktowania karty RivaTunerem albo ściagnij CoolBits 2.0 i zobacz w zakładce sterowników jakie sa ustawione zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 1. format 2. drivery sciagnij z www.tweaksrus.com do mobo jaki gpu, zainstaluj sterownik do dysku (sata) ~~ moze przyczyna byc jakis syf ktory sie przypałętał wiec najpewniej zrobic formata i postawić system na nowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) z zakladki w sterownikach: core: 610 Mhz memory: 1,49Ghz z everesta: core: 612 MHz memory: 747 MHz (1494) pozdrawiam [edit] system swiezo po instalce, btw dysk mam na ATA, trzeba ten SATA driver instalowac pomimo wszystkiego (?) Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez zenn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) Hmm domyslnie powinno byc bodajrze 560 ... sprawdz jakie wartości w 3Dmarku2005 będziesz miał przy tej wartości Core. Możliwe ze rdzen nie wytrzymuje przetaktowania i zaniza wynik końcowy. Jak nie pomoże to format ... Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 hmm cos dziwnego, w 3dmark 2k5 i 2k3 mam taki wynik, jesli chodzi o informacje na temat taktowania grafiki: VGA Memory Clock 0.0 Hz VGA Core Clock 0.0 Hz lol? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 hmm cos dziwnego, w 3dmark 2k5 i 2k3 mam taki wynik, jesli chodzi o informacje na temat taktowania grafiki: VGA Memory Clock 0.0 Hz VGA Core Clock 0.0 Hz looz, to standard :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 @-Caleb- ma racje moze karta jest zamocno wykrecona i nie wyrabia temperatura/napiecie. skrec za pomoca RT do wartosci standardowych zegary GPU do 550 albo 560 nie pamietam dokładnie :P albo zazancz opcje default niech sam program obnizy zegary do seryjnych <biosowych> a jak nie... to wgraj nowy orginalny bios. powinno pomoc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 z zakladki w sterownikach: core: 610 Mhz memory: 1,49Ghz z everesta: core: 612 MHz memory: 747 MHz (1494) pozdrawiam [edit] system swiezo po instalce, btw dysk mam na ATA, trzeba ten SATA driver instalowac pomimo wszystkiego (?) Wolna praca grafy to typowy objaw przy braku podpiętego dodatkowego zasilania. Tak wysokie taktowania włączą się (być może) dopiero w 3D (normalnie w 2D są mniejsze) . Przypuszczam że brak dodatkowego zasilania powoduje że nie przestawia się na takie taktowania przy uruchomieniu trybu 3D. Karta nie ma dodatkowego wejścia zasilania ? Tu widzę na obrazku że podobnie taktowana GT (dopiero po OC) ma w zestawie jakąś przejściówkę (molex-PCI-E ?) http://www.allegro.pl/item181242634_pcie_g...y_500_1400.html Lekarstwem może okazać się obniżenie taktowania dla 3D (RivaTuner) zwłaszcza jeśli nie ma dodatkowego zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Tak wysokie taktowania włączą się (być może) dopiero w 3D (normalnie w 2D są mniejsze) .Właśnie dlatego problem dotyczy tylko 3D marków Tu widzę na obrazku że podobnie taktowana GT (dopiero po OC) ma w zestawie jakąś przejściówkę (molex-PCI-E ?)Na co przejściówka Molex --> PCie skoro nie ma gdzie jej wpiąc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 @-Caleb- dzieki :) wiec tak, po wystawieniu kompa za okno, uzyskalem takie wyniki: 2k3: ~11000 2k5: ~5300 przy domyslnych ustawieniach 610Mhz/1,49Ghz czyli juz wiadomo ze firmowy cooler nie wyrabia z firmowym taktowaniem (lol), teraz tak, jaki cooler polecacie? trzeba kupic cos zebym nie musial juz kompa za okno wystawiac :> karta to 7600GT (szkoda ze nie wzialem galaxy zalman edition), ma takie 4 dziurki, to chyba jest mocowanie na jakis extra cooler... btw. karta nie ma wtyczki na dodatkowe zasilanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zdecydowanie tanszym rozwiazaniem bedzie zaniżenie taktowania GPU o 50MHz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zalman VF-700AlCu + Arctic Silver 5 i masz lodziarkę na grafice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) moze uda sie wymienic karte na wersje z zalmanem i radiatorkami dziekuje za pomoc, pozdrawiam -zenn Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez zenn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 a nie lepiej bylo 7600gs od palita np ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ile wyniesie cie 7600GT z Zlewmanem? Może lepiej na 7900GS Palita się szarpnąć jednak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) mysle ze okolo 420zl + przesylka, za 7600GT 256mb+zalman i radiatorki ten gt: http://www.allegro.pl/item181242634.html btw, ten 7600gs to chyba mniej wydajne? Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez zenn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 7600GS i GT różnią się tylko taktami, a kręcą się chyba tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael Scofield Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 @-Caleb- dzieki :) wiec tak, po wystawieniu kompa za okno, uzyskalem takie wyniki: 2k3: ~11000 2k5: ~5300 przy domyslnych ustawieniach 610Mhz/1,49Ghz czyli juz wiadomo ze firmowy cooler nie wyrabia z firmowym taktowaniem (lol), teraz tak, jaki cooler polecacie? trzeba kupic cos zebym nie musial juz kompa za okno wystawiac :> karta to 7600GT (szkoda ze nie wzialem galaxy zalman edition), ma takie 4 dziurki, to chyba jest mocowanie na jakis extra cooler... btw. karta nie ma wtyczki na dodatkowe zasilanie... hmm to i tak coś mało ja mam tyle na sepronie 2600+ i 7600gt od palita nic nie krecone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 hmm to i tak coś mało ja mam tyle na sepronie 2600+ i 7600gt od palita nic nie krecone... ... testy byly wykonywane w domyslnych ustawieniach 3dmarkow, sterownika, nic nie bylo podkrecane, moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego wyniki sa takie mizerne? kumpel przy Venice 3200+ tej samej mobo i przy grafie 6600gt ma wiecej markow w 2k3 nic ja, wydaje mi sie ze to jakas porazka jest... nie mam pojecia jak to polepszyc, jakies sugestie? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenn Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2007 witam po dlugiej nie obecnosci, moj komputer dziala juz jak nalezy: gigabyte 7600GT z SilentPipe 2 256mb - dostalem w zamian za galaxy 7600gt san diego 3700 @ 2.8Ghz w 3d marku 2k3 ~13800 w 3d marku 2k5 ~6100 o ile dobrze pamietam testowane przy domyslnych ustawieniach, jak dla mnie bomba, quake 4 ladnie smiga sobie na full detalach, przesiadka z bartona 2800+ i fx5700 sie oplacala dzieki za pomoc pozdrawiam P.S nie bylo mnie przez jakis czas, nie moglem wczesniej odpisac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...