Skocz do zawartości
zenn

Kiepska Wydajnosc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przepraszam, ale nie wiedzialem gdzie ten topic zamiescic,

prosze o ewentualne przeniesienie

moja konfiguracja komputera:

proc: AMD64 San Diego 3700+

grafa: Galaxy 7600GT 256mb pamiatki GDDR3 1,4ns

audio: Sb Audigy Sb0090

mobo: Gigabyte k8nf-9

RAM: 2xTwinMos 512 400mhz CLK 2.5 w trybie Dual Channel

zasilka: Chieftec 450w

w everest ultimate w testach RAM odczyt to okolo 6,1GB, a zapis okolo 4,1GB czas oczekiwania okolo 50

wykonalem u siebie testy w 3dmarkach 2k3 oraz 2k5:

2003: okolo 8100 markow

2005: okolo 4100 markow

testy byly wykonywane w domyslnych ustawieniach 3dmarkow, sterownika, nic nie bylo podkrecane, moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego wyniki sa takie mizerne? kumpel przy Venice 3200+ tej samej mobo i przy grafie 6600gt ma wiecej markow w 2k3 nic ja, wydaje mi sie ze to jakas porazka jest... nie mam pojecia jak to polepszyc, jakies sugestie?

plyte kupilem na allegro, OEM, nie bylo plytki ze sterami, zainstalowalem stery ze strony nv do nForca z serii 4 to tyle, moze pominalem jakis sterownik? do PCIE albo cos?

prosilbym o jakies wskazowki,

z gory dziekuje i pozdrawiam,

-zenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oko, może brakować jakiegoś sterownika luba zainstalowany jest trefny. Narazie wykluczałbym problem sprzetowy. Najlepiej sprawdz wersje i podaj na forum. Cos sie wymysli.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zapomnialem napisac ze system to windows xp pro sp2, a co do wersji sterownikow,

do grafiki: 93.71 forceware pod xp

nForce: 6.86 pod xp

sterowniki z nv do nForce zainstalowem po zainstalowaniu sterownikow ze strony gigabyte, ale jakos roznicy nie widac,

sterowniki nv pokazuja ze PCIE idze na x16, HT przestawilem w BIOSie na x5, no ale dalej kiszka..

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zakladki w sterownikach:

core: 610 Mhz

memory: 1,49Ghz

z everesta:

core: 612 MHz

memory: 747 MHz (1494)

pozdrawiam

[edit]

system swiezo po instalce, btw dysk mam na ATA,

trzeba ten SATA driver instalowac pomimo wszystkiego (?)

Edytowane przez zenn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm domyslnie powinno byc bodajrze 560 ... sprawdz jakie wartości w 3Dmarku2005 będziesz miał przy tej wartości Core. Możliwe ze rdzen nie wytrzymuje przetaktowania i zaniza wynik końcowy. Jak nie pomoże to format ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-Caleb- ma racje moze karta jest zamocno wykrecona i nie wyrabia temperatura/napiecie. skrec za pomoca RT do wartosci standardowych zegary GPU do 550 albo 560 nie pamietam dokładnie :P albo zazancz opcje default niech sam program obnizy zegary do seryjnych <biosowych> a jak nie... to wgraj nowy orginalny bios. powinno pomoc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z zakladki w sterownikach:

core: 610 Mhz

memory: 1,49Ghz

z everesta:

core: 612 MHz

memory: 747 MHz (1494)

pozdrawiam

[edit]

system swiezo po instalce, btw dysk mam na ATA,

trzeba ten SATA driver instalowac pomimo wszystkiego (?)

Wolna praca grafy to typowy objaw przy braku podpiętego dodatkowego zasilania.

Tak wysokie taktowania włączą się (być może) dopiero w 3D (normalnie w 2D są mniejsze) .

Przypuszczam że brak dodatkowego zasilania powoduje że nie przestawia się na takie taktowania przy uruchomieniu trybu 3D.

Karta nie ma dodatkowego wejścia zasilania ?

Tu widzę na obrazku że podobnie taktowana GT (dopiero po OC) ma w zestawie jakąś przejściówkę (molex-PCI-E ?)

http://www.allegro.pl/item181242634_pcie_g...y_500_1400.html

Lekarstwem może okazać się obniżenie taktowania dla 3D (RivaTuner) zwłaszcza jeśli nie ma dodatkowego zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wysokie taktowania włączą się (być może) dopiero w 3D (normalnie w 2D są mniejsze) .

Właśnie dlatego problem dotyczy tylko 3D marków

Tu widzę na obrazku że podobnie taktowana GT (dopiero po OC) ma w zestawie jakąś przejściówkę (molex-PCI-E ?)

Na co przejściówka Molex --> PCie skoro nie ma gdzie jej wpiąc :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-Caleb- dzieki :)

wiec tak, po wystawieniu kompa za okno, uzyskalem takie wyniki:

2k3: ~11000

2k5: ~5300

przy domyslnych ustawieniach 610Mhz/1,49Ghz

czyli juz wiadomo ze firmowy cooler nie wyrabia z firmowym taktowaniem (lol), teraz tak, jaki cooler polecacie? trzeba kupic cos zebym nie musial juz kompa za okno wystawiac :>

karta to 7600GT (szkoda ze nie wzialem galaxy zalman edition), ma takie 4 dziurki, to chyba jest mocowanie na jakis extra cooler...

btw. karta nie ma wtyczki na dodatkowe zasilanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@-Caleb- dzieki :)

wiec tak, po wystawieniu kompa za okno, uzyskalem takie wyniki:

2k3: ~11000

2k5: ~5300

przy domyslnych ustawieniach 610Mhz/1,49Ghz

czyli juz wiadomo ze firmowy cooler nie wyrabia z firmowym taktowaniem (lol), teraz tak, jaki cooler polecacie? trzeba kupic cos zebym nie musial juz kompa za okno wystawiac :>

karta to 7600GT (szkoda ze nie wzialem galaxy zalman edition), ma takie 4 dziurki, to chyba jest mocowanie na jakis extra cooler...

btw. karta nie ma wtyczki na dodatkowe zasilanie...

hmm to i tak coś mało ja mam tyle na sepronie 2600+ i 7600gt od palita nic nie krecone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to i tak coś mało ja mam tyle na sepronie 2600+ i 7600gt od palita nic nie krecone...

...

testy byly wykonywane w domyslnych ustawieniach 3dmarkow, sterownika, nic nie bylo podkrecane, moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego wyniki sa takie mizerne? kumpel przy Venice 3200+ tej samej mobo i przy grafie 6600gt ma wiecej markow w 2k3 nic ja, wydaje mi sie ze to jakas porazka jest... nie mam pojecia jak to polepszyc, jakies sugestie?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po dlugiej nie obecnosci,

moj komputer dziala juz jak nalezy:

gigabyte 7600GT z SilentPipe 2 256mb - dostalem w zamian za galaxy 7600gt

san diego 3700 @ 2.8Ghz

w 3d marku 2k3 ~13800

w 3d marku 2k5 ~6100 o ile dobrze pamietam

testowane przy domyslnych ustawieniach, jak dla mnie bomba, quake 4 ladnie smiga sobie na full detalach, przesiadka z bartona 2800+ i fx5700 sie oplacala

dzieki za pomoc

pozdrawiam

P.S

nie bylo mnie przez jakis czas, nie moglem wczesniej odpisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi