karolzet Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witam:) Mam chyba za wysoką temperaturę procesora :/ Na boxowym chłodzeniu, bez OC przy normalnej pracy jest to około 42-44 stopni. Po pięciominutowym obciążaniu w SP2004 temperatura wzrasta nawet do 62 stopni. Ostatnio testowo podkręciłem procesor do 2100Mhz i w stresie temperatura bardzo szybko zbliżyła się do 60st, to zaraz przywróciłem domyślne taktowania. Czy takie temperatury na boxowym chłodzeniu są normalne (jeśli nie to jakie powinny być)? Kompa składał mi pracownik sklepu - czy jest możliwe że źle założył cooler'a? Jak obniżyć te temperatury? Pomiary robione w Intel Thermal Analysis Tool Co myślicie o takim rozwiązaniu: Cooler Pasta wentylator (montowany na tył obudowy - wyciągający gorące powietrze) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zacznijmy od tego czy mozesz uprzejmnie podac wiecej szczegolow niz sam procesor? I miloby bylo najpierw siegnac po piekna instrukcje od plyty glownej, znalesc rozdzial dotyczacy ustawienia EIST'a i napiecia dla procka no i wtedy mozemy pomyslec dokladniej. Pozatym jest chyba watek o 6300 w ktorym moglbys sie wieeele dowiedziec bez zakladania tematu... A jak juz to chyba sansaba pisal co nie co o walce z wysoka temp c2d e6300... :| Tu masz ten watek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam:) Mam chyba za wysoką temperaturę procesora :/ Na boxowym chłodzeniu, bez OC przy normalnej pracy jest to około 42-44 stopni. Po pięciominutowym obciążaniu w SP2004 temperatura wzrasta nawet do 62 stopni. Ostatnio testowo podkręciłem procesor do 2100Mhz i w stresie temperatura bardzo szybko zbliżyła się do 60st, to zaraz przywróciłem domyślne taktowania. Czy takie temperatury na boxowym chłodzeniu są normalne (jeśli nie to jakie powinny być)? Kompa składał mi pracownik sklepu - czy jest możliwe że źle założył cooler'a? Jak obniżyć te temperatury? Pomiary robione w Intel Thermal Analysis Tool Co myślicie o takim rozwiązaniu: Cooler Pasta wentylator (montowany na tył obudowy - wyciągający gorące powietrze) Zanim cokolwiek kupisz sprawdź cczy w stressie radiator w pobliżu podstawy jest gorący/parzący. Jeśli tak to wtedy kup, jeśli nie... tzn., że albo program "pitoli" albo diodka jest spaprana. W kwestii Twoich wyborów to popieram je w sferze pasty. Niestety ani cooler ani wentylator nie są zbytnio warte swojej ceny. Lepiej zakupić w tej cenie CoolerMaster HyperTX. Jeśli masz więcej gotówki to daj znać ile chcesz jej na chłodzenie przeznaczyć. Dopóki tego nie wiemy, trudno Ci będzie doradzić. W pozostałych sprawach popieram słowa Orgiusza. Pozdrawiam Edytowane 6 Kwietnia 2007 przez Labovsky Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolzet Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Co do płytki to mam gigabyte 965p-dq6 - ma pasywne chłodzenie przez co nie każdy cooler może się zmieścić Click! Nie wiem czy ten coolmaster mi wejdzie. Miło by było jakby chlodzenie było do 100 zł. Orgiusz Już się biorę za czytanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Co do płytki to mam gigabyte 965p-dq6 - ma pasywne chłodzenie przez co nie każdy cooler może się zmieścić Click! Nie wiem czy ten coolmaster mi wejdzie. Miło by było jakby chlodzenie było do 100 zł.Ten CoolerMaster powinien wejść, bo jest niewiele szerszy od rozstawu kołków... a poza tym rozbudowuje się na boki dość wysoko nad podstawą. Aczkolwiek nie wiem jak wtedy z tym idiotycznym chłodzeniem płyty głównej. Wybacz ocenę i nie bierz tego do siebie, ale Panom projektującym w ten sposób highendowe płyty, z wielką ochotą włożyłbym ich serdelkowate paluszki między finy tych radiatorów w okół podstawki procesora. :razz: Dobre chłodzenie z wentylatorem horyzontalnie wobec płyty, a więc tak, żeby te radiatory były odpowiednio chłodzone, to niestety wydatek powyżej 100zł. Np. Thermalright XP-120. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam:) Mam chyba za wysoką temperaturę procesora :/ Na boxowym chłodzeniu, bez OC przy normalnej pracy jest to około 42-44 stopni. Po pięciominutowym obciążaniu w SP2004 temperatura wzrasta nawet do 62 stopni. Ostatnio testowo podkręciłem procesor do 2100Mhz i w stresie temperatura bardzo szybko zbliżyła się do 60st, to zaraz przywróciłem domyślne taktowania. Czy takie temperatury na boxowym chłodzeniu są normalne (jeśli nie to jakie powinny być)? Kompa składał mi pracownik sklepu - czy jest możliwe że źle założył cooler'a? Jak obniżyć te temperatury? Pomiary robione w Intel Thermal Analysis Tool Ekhm, tempy masz jak na boxa jak najbardziej prawidłowe (tam jest nasmarkane szare "coś" udające resztki pasty...) - wystarczy poczytać to co Ci Orgiusz podlinkował ;) Nie będę świnia - coś Ci podpowiem: jak chcesz zbić tempy to wykonaj 4 podstawowe ruchy: - odwoltuj procka (stabilność sprawdzaj Orthosem - wg. mnie minimum po 2 do 3 h, bo mnie kiedyś i po 5 h się wywalił...) - kup porządną pastę termoprzewodzącą (Collaboratory Liquid Pro; Zalman STG-1; Arctic Silver 5; Arctic Ceramiqe - skutczność i cena adekwatna do kolejności, ale z CLP są jaja przy nakładaniu i czyszczeniu ;) - chyba że walniesz sobie w formie pada który też ma podobno dość problematyczny montaż. Ale przewaga CLP w obu formach nad Zalmanem jest mocno dyskusyjna...) - kup sensowne chłodziwo (Arctic Cooling Freezer 7 PRO, Coolermaster Hyper TX, Asus Crux - takie moje 3 szybkie, ale wydajne propozycje - generalnie konstrukcja z heatpipe i odpowiedni wentyl do tego. Dorzuć to co zaproponował Labovsky - napewno byś nie pożałował wyboru) - dobrze wentyluj budę !! Z własnego doświadczenia wiem, że dobra wentylacja i porządek w budzie to naprawdę dużo - może Ci to zafundować ~20% niższe temperatury (może nie samego procka, tu jednak odpowiednie chłodzenie jest ważne, ale wszystkich bebechów - a to też się liczy jak inne komponenty nie robią pieca - no i pożyją dłużej ;) ) Nie napisałem nic czego już tu nie było, więc - czytaj forum i używaj szukajki tam znajdziesz info o tym wszystkim i o wielu innych sprawach - dublując temat dajesz oznakę lenistwa, nieładnie :P ;) Także następne posty staraj się dopisywac w istniejących już topicach nd temat. Powodzenia w bojach - BTW - jesteś kolejnym, który przekonał się że C2D wcale takie chłodne nie jest :twisted2: pozdrawiam sansaba Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez sansaba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...