Skocz do zawartości
Adyan

Dysk Seagate St3320620as 320gb Sata Ii 16mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z racji tego, że nigdy nie przygotowywałem dysku pytam was jak to zrobić ?

Obecnie posiadam dysk WD 80 GB ATA100 podzielony na 2 partycje 25 GB(podstawowa-system i instalki programów) oraz 50 GB (rozszerzona-jako magazyn na dane)

Zakupiłem nowy dysk Seagate ST3320620AS 320GB SATA II 16MB i chcę podzielić go na partycje i z formatować. Ma być na nim system oraz dane, a ten WD 80GB co mam obecnie ma być jako magazyn danych. W związku z tym mam pytania do was:

1. Jak najlepiej podzielić 320 GB ( myślałem nad 20 GB-sam system, 80 GB-instalki gier oraz programów, 100 GB-dane, 100GB-dane) Dobry to pomysł i czy będzie wydajnie ?

2. Dysk 320GB Sata2 ma być dyskiem pierwszym a ten 80GB ATA100 jako drugi ? Jak to ustawić ?

3. Jak ustawić na nowym dysku Seagate 320GB pierwszą partycję jako podstawową, a na dysku WD 80 GB zmienić obecną podstawową na rozszerzoną ?

4. Jakim programem najlepiej to wszystko przeprowadzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wedle potrzeb... To zależy ile jakich masz danych przecież... Odpowiedz sobie na pytanie ile potrzebuejsz miejsca na system, na gry, na pliki (filmy?, zdjęcia?) itp. i ile będziesz potrzebować w przyszłości.

2. Oba będą pierwszymi :P (wg Menedżera Urządzeń)

3. ; 4. Ja bym zainstalował Windowsa od nowa korzystając z okazji jaką jest nowy dysk. Wówczas wszystko zrobisz w instalatorze. Wszystko tzn. format obecnej partycji z systemem i utworzenie partycji na nowym dysku.

Ale jeśli chcesz przenosić Windowsa z partycji na partycję, to chyba też jest to możliwe, ale tego już Ci nie powiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo WinXP jest optymalizowany pod partycje 6-10GB dlatego ja tez staram sie nie przekraczac wielkosci partycji systemowej powyzej 10GB. Na nia wrzucam system wraz z niezbednymi programami, czyszcze rejestr, robie defragmentacje i robie obraz tej partycji norton ghostem, obraz taki zajmuje max.1,5GB a jak sie cos sypnie to przywracam sobie system w 2 minuty, nie trzeba stawiac nic od nowa. Pozostale partycje mozesz utworzyc wedle uznania. Mamy podobne plyty glowne, dysk pewnie bedziesz podlaczac pod sata2. Nie wiem jak chcesz wrzucac stery, podczas instalacji czy juz na systemie. Ja to robilem na systemie. Po pierwsze w biosie musisz ustawic bootowanie nowego dysku jako pierwszego (w zakladce boot). Jesli chcesz wgrywac stery po postawieniu systemu to ustaw kontroler sata2 w biosie w tryb ide. Jak postawisz system i zainstalujesz stery od JMicrona to OD RAZU po restarcie przestawiaj w biosie kontroler w tryb sata bo inaczej bedzie sie wsio sypac (sam tak mialem wiec wiem). Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak samo jak Sysak tylko mam większy dysk ;)

Najprościej dziinelić na partycje jest chyba z płyty windowsowej (czyli podczas instalalacji).Jak masz tak duży dysk to lepiej zrobić formacika i na nim postawić system żeby żadnego syfu nie było i winda działała troche szybciej x]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi