Skocz do zawartości
Bolbou

Ups Jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poniewaz w mojej okolicy dosc czesto zdarzaja sie wylaczenia produ chce kupic jakis UPS aby ograniczyc mozliwosc uszkodzenia sprzetu przez te awarie.

W tym temacie nie mam zadnej wiedzy jeszcze ani doswiadczenia.

Jaki polecacie UPS aby pociagnac sprzet jak w podnpisie + kilka urzadzen na USB.

Chcialbym aby taki UPS mogl zasilac oprocz kompa liste z modemem i routerem.

Nie wiem czy te upsy sie dobiera pod wzgledem mocy, czasu ktory moga wytrzymac czy jezcze jakos inaczej...

Bede wdzieczny za pomoc i potady.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zasilacz awaryjny Eaton powerware PW5110 500VA z ciekawą funkcją nieciągłego ładowania baterii zwiększający żywotność baterii o 50% (mniejsze koszty eksploatacji.

A co do nie podłączania drukarki, to chodzi o drukarki laserowe ze wzgledu na duży pobór prądu

Edytowane przez kmkm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

' date=' 3 maj 2007, 11:01' post='2596051']

APC 500 wystarczy w zupełności ;)

http://allegro.pl/item189138508_apc_back_u...able_3_szt.html

(Pamietaj aby nie podłączać drukarki do UPSa!)

Pozdrawiam

no nie zupelnie -

sprzet - ok. 400W(mowie tu o pelnym obciazeniu kompa) + monit ok 50W = 450W +20% zapas (musi byc) czyli 550-600W czyli ok. 900VA

ze swojej strony polece z uzywek APC 1000(jednak to bydle) lub z nowek LESTAR TS-1100(maly zgrabny - sam mam taki) - pelny sinus i takie tam... maja wystarczajacy zapas mocy zeby podlaczyc np. routerek i kilka innych sprzetow, a w przyszlosci jak zwiekszy sie moc pobierana przez kompa to tez styknie, w koncu UPS-a nie kupuje sie na rok-dwa...

@dayus - pod UPS za 100zl to bym bal sie podpinac kompa :D

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi