EXO3 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam! Mam jakiś problem z kompem - sam nie wiem co może być tego przyczyną. Oto jak sprawa wygląda: Wyłączyłem wczoraj komputer normalnie bez żadnych problemów. Przed chwilą wlączam go, a tu na monitorze napis: Monitor is working... check your pc cable..... no to ja :blink: Posprawdzałem kable - wszystko jest tak jak było - przecież przez noc się nic nie mogło zmienić. No więc jak wciskam Power to komp nawet nie bootuje, rozkręca się niby ale nie słychać żadnego "pip" ani nic w tym stylu. Odpiąłem dysk. To samo, więc chyba nie on jest przyczyną. Co ciekawe - dioda HDD na obudowie świeci się cały czas, a dioda Power co chwile miga. Nie mam znajomego, który miałby płytę główną z AM2,DDR2,PCIE więc ciężko będzie posprawdzać poszczególne podzespoły :? Macie jakieś rady? Co i jak robić? kurrrrde... załamka, kompa kupiłem ze 2 miesiące temu.... :? Obecnie jade na starym kompie - zepsuł się ten z siga - żeby była jasność :) procek był lekko podkręcony (jak widać) z minimalnym zwiększeniem napięcia. Co mogło paść? zasiłka? proc? pamięć? mobo? Byłbym wdzięczny za pomoc bo nic mnie tak nie denerwuje jak zepsuty komp :) Pozdrawiam Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Reset CMOS? Wypinij moze wszystko i po kolei sprawdzaj czy reaguje na brak ramu/proca/grafiki na poczatek. I sprawdz wszystkie wtyczki - wyjmij kazda, przyzyj sie czy nie jest cos przypalone i wpinaj ponownie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 no nieee moderacja nawet w Podstawowym pomaga [; Resetowałem już - właśnie miałem zedytować posta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 obstawiam grafike :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) A może zrób reset biosu, wyjmij baterie, ale zostaw tak kompa na parę godzin. Np. jeśli na DFI są takie problemy to długi reset zazwyczaj pomaga. Może, podociskaj wszystkie karty rozszerzeń? Odpal kompa bez grafy, wyjmij ją po prostu i zobacz czy będzie to samo. To mopze byc płyta albo grafa, w obydwu przypadkach podobne są objawy ;) (ja takie miałem na mojej ś.p. DFI infinity oraz gf7600gt) Masz jakąś starą grafe na pci? Coś w rodzaju S3 Virage? Druga sprawa, to może rozłóż całego kompa i złóż ponownie. Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) obstawiam grafike :)może jakieś zakłady będę przyjmował? ;) na grafike dawałbym osobiście przelicznik 1.5 - 1.9 max :D Jak to jest z gwarancją gdy sprzęt został zakupiony np w znak.pl? można wysłać na ich koszt przesyłkę czy każda firma ma inne podejście w tej kwestii? E D I T : a więc: wyjąłem RAM - bip co sekundę włożyłem RAM wyjąłem grafe - taki przedłużony biiiip składający się jakby z dwóch krótszych :) włożyłem grafike - zero biiiip czyli co? grafa? płyta niby sygnalizuje odpowiednio poszczególne braki w slotach. Musze skądś skombinować karte na pcie to będę wiedział już na bank.... - karta ze sklepu Arche, mam nadzieję, że szybko się uwijają z reklamacjami :unsure: . Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Wygląda na grafe, ale spróbuj wszystkie porady z mojej stronki http://www.huck.4.pl dział komputer nie działa, są tam podstawowe rozwiązania podobnych problemów. Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 No wszystko wskazuje na grafe. Wszystkie czynności (oprócz rozłożenia i złożenia kompa) wykonałem :) ot Jeśli dostane w ramach gwarancji nową karte to dostaje na nią nową gwarancję? mogliby mi dać w zamian 7900 - wcale bym się nie obraził :P wkońcu była kupowana gdy kosztowała 580 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Napisze - bo może ktoś może będzie miał kiedyś podobny problem (czego oczywiście nie życze). Zaniosłem grafe do znajomego - wpiąłem - i dzieje się to samo co u mnie. RAM też sprawdziłem - działa. Wniosek: Karta graficzna is dead uwaga przyniosłem dzisiaj od kumpla jakąś grafe na PCI - wpiałem do starego kompa żęby sprawdzić czy działa - działa. Wpiąłem do nowego - tego z siga i.....kupa jest jeden bip po wciśnięciu powera - czyli niby wszystko gra, ale komp nadal nie botuje i widze czarny ekran non stop na monitorze - choć nie ma już tej planszy co na 7600GS ("monitor is working, check your pc cable.."). Moje pytanie jest takie: Co oprócz grafy mogło się z..bać? pozostaje chyba tylko proc, płyta głowna i zasilacz. Jako że komp się uruchamia to chyba nie zasilacz, zostaje proc i mobo. Nie mam jednak u kogo sprawdzić proca any ideas? pół biedy jakby proc i mobo byly z tego samego sklepu - ale tak nie jest. Mobo mam ze znak.pl, a proca z Prolina z Katowic. Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 To wygląda na upalenie portu AGP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Napisze - bo może ktoś może będzie miał kiedyś podobny problem (czego oczywiście nie życze). Zaniosłem grafe do znajomego - wpiąłem - i dzieje się to samo co u mnie. RAM też sprawdziłem - działa. Wniosek: Karta graficzna is dead uwaga przyniosłem dzisiaj od kumpla jakąś grafe na PCI - wpiałem do starego kompa żęby sprawdzić czy działa - działa. Wpiąłem do nowego - tego z siga i.....kupa jest jeden bip po wciśnięciu powera - czyli niby wszystko gra, ale komp nadal nie botuje i widze czarny ekran non stop na monitorze - choć nie ma już tej planszy co na 7600GS ("monitor is working, check your pc cable.."). Moje pytanie jest takie: Co oprócz grafy mogło się z..bać? pozostaje chyba tylko proc, płyta głowna i zasilacz. Jako że komp się uruchamia to chyba nie zasilacz, zostaje proc i mobo. Nie mam jednak u kogo sprawdzić proca any ideas? pół biedy jakby proc i mobo byly z tego samego sklepu - ale tak nie jest. Mobo mam ze znak.pl, a proca z Prolina z Katowic. Z tego co przeczytałem - wygląda na ubitą grafę i mobo - pytanie tylko co ubiło co... Bo mówiąc szczerze nie spotkałem się jeszcze z uwalonym sempem na takim niskim OC - więc proca nie obstawiam, ani RAMu też nie. Gdyby to był RAM to objawy tez raczej byłyby inne. pozdrawiam sansaba P.S. zanieś kompa do jakiegoś serwisu jak nie masz jak sprawdzić komponentów - w Łodzi taki kompleksowe sprawdzenie to 30 PLN, a zyskasz pewność, że właśnie uwalone podzespoły wysyłasz na gwarkę Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez sansaba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 ... i po strachu.... zagadałem z gościem w serwisie żeby mi sprawdził mobo - włożył na starcie swoją grafę (na pci) no i komp wstał bez problemu :blink: a więc wychodzi na to, że grafa którą wziąłem od kumpla gryzie się z moją mobo. W zamian za usługę odkupiłem od gostka w serwisie cudo techniki z 4MB na pokładzie no i wszystko gra :) czekam aż nowa 7600 do mnie przyjedzie..... ps. w gruncie rzeczy mam jeszcze jedno pytanie: windows uruchamia mi się po przeleceniu paska 27 razy Oo wcześniej było 4-5 razy kiedyś miałem podobnie na starym kompie - przy okazji awarii czegoś tam oddałem do serwisu i koleś wymienił mi taśmy od hdd i napędów, coś tam może w biosie i czas uruchamiania drastycznie się skrócił. Co więc takiego wpływa na wydłużenie uruchamiania systemu? Zaznaczam, że nie jest to wina systemu bo wówczas koleś nawet mi dysku nie sformatował ani nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...