Skocz do zawartości
xten

Arctic W Zasiłce Zamiast Standardowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie!

Mam pytanie odnośnie chłodzenia w zasilaczu. O tuż. Mam wiatrak Arctic'a 80 mm z czujnikiem temperatury. Chciał bym zmodować sobie chłodzenie w zasilaczu montując ten wiatrak z czujnikiem. Teraz tylko to co mnie najbardziej nurtuje. W kablu są trzy żyły: plus, minus i kabel dzięki, któremu bios wie ile jest obrotów. Czy jeśli podłącze ten wiatrak pod zasilanie starego wiatraka z zasilacza to będzie ten czujnik w Arcticku działać tak jak ma? Czyli poprostu, czy ta żyła co wskazuje obroty będzie miała wpływ na działanie? Aha i jak myślicie ten Arctic da rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pro TC, o ile o nim mowisz, ma wlasny ukladzik ktory widac golym okiem i on odpowiada za regulacje obrotow. Co do wydajnosci... Sprawdz organoleptycznie czy wieje tak samo jak ten z zasilki :rolleyes:

BTW. Jaki zasilacz? Bo mam dziwne wrazenie ze zaraz padne ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest 350, chyba była z obudowa, jest w miarę nowa. Paść zaraz nie padnie, tylko wkur...denerwuje mnie ten hałas, a wolałbym , żeby ten PRO TC działał na wzór chłodzenia w laptopach, czyli chodzi szybciej wtedy kiedy trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest prosty zasilacz tylko skrzynka z gowniana elektronika nadajaca sie do celeronow 1.4GHz ze wszystkim zintegrowanym na plycie w biurze a nie do zasilania domowego kompa... Prawdopodobnie wkladajac wiatrak podwyzszyles wartosc tego deera o 50%...

[/ot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, co do wartości to pewnie sie nie mylisz! Prawda jest taka, że gdy składałem kompa nie był moim priorytetem zasilacz, dzisiaj wiem, że budowa dobrego zestawu powinna zacząć się od zasilacza. W tej chwili jestem na etapie zbierania, ale następny zasilacz to będzie be quiet Dark Power Pro P6-430W albo tańszy Chieftec GPS-450AA-101A. Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy, chociaż ten drugi też niczego sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale następny zasilacz to będzie be quiet Dark Power Pro P6-430W albo tańszy Chieftec GPS-450AA-101A. Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy, chociaż ten drugi też niczego sobie.

Chyba nie masz zamiaru porównywać Deera do BeQuieta czy Chiefteca :unsure: Ja bym od siebie polecił jeszcze Huntkeya HK-350AP B-) To tak w ramach OT

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle zrozumiałem bo

Chyba się zgodzicie ze mną, że ten be quiet! lepszy

On sie pytał czy Be Quiet lepszy od Chiefteca a ja myślałem że pytał sie czy Be Quiet lepszy od Deera :lol: PEACE

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wezmę be quiet z tego względu że słyszałem, że są bardzo ciche a wręcz nie słyszalne. Miał ktoś styczność? Wiem, że trochę odbiegam od pierwszego posta, ale to ta sama rzeka ;) Aha a co do wymiany tego wiatraka w moim obecnym zasilaczu. Mam dyktafon z siłą pomiaru dźwięku. Różnica między poprzednim wiatrakiem a Arcticem to około 45%! Wiec efekt ładny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oczywiście, że kontroluję :)

Trochę odbiegając od tematu, chciałem wam powiedzieć, że ostatnio dysk mi zaczął "kuźlować" i wytwarzał ogromne wibracje, aż całe biurko się trzęsło , nie wspominając o tym hałasie. I znalazłem sposób. Poniżej fotka :)

Foto :)

Temperatura o 2 stopnie wyższa jak normalnie, a przy tym błoga cisza :) Jeśli ma ktoś jakieś zastrzeżenia to pisać proszę.

Edytowane przez xten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, oczywiście, że kontroluję :)

Trochę odbiegając od tematu, chciałem wam powiedzieć, że ostatnio dysk mi zaczął "kuźlować" i wytwarzał ogromne wibracje, aż całe biurko się trzęsło , nie wspominając o tym hałasie. I znalazłem sposób. Poniżej fotka :)

Foto :)

Temperatura o 2 stopnie wyższa jak normalnie, a przy tym błoga cisza :) Jeśli ma ktoś jakieś zastrzeżenia to pisać proszę.

On jest jakoś stabilnie przykręcony czy po prostu włożony w te gąbki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze dysk pewnie wczesniej pracowal w poziomie, w takim wypadku zmiana polozenia nie jest zalecana

mozesz wsunac dysk z gabkami po bokach (o ile sie da) u mnie tak wlasnie jeden siedzi ;]

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak z tym ułożeniem dysku masz racje. Jednego dnia włączyłem kompa a tu głucho, myśle sobie "KU@#$! Umarł!" Po odłączeniu kabli, uruchomieniu kompa bez dysku, a następnie położyłem go to ruszył-na szczęście!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi