Skocz do zawartości
doc3

podkrecanie shuttle ak31

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

mam pytanko mam plyte sh ak31 i doradzono mi nastepujace zmiany w biosie dla durona 1 g ale niestety na starcie win xp pojawia sie ekran stop czy ktos moze ma doswiadczenie z ustawieniami i moze mi doradzic inne lub po krotce opisac co powoduje jaka zmiana bo nie znam sie na tym dobrze:

dla D1000(AHHAA)

Advenced Chipset Features --> DRAM Clock/Drive Control i tam robisz tak:

DRAM Clock: SPD

DRAM Timing: Manual

Bank Interleave: 4 Bank

Precharge to Active: 3T

Active to Precharge: 5T

Active to CMD: 2T

DRAM Queue Depth: 4Level

DRAM Command Rate: 1T Command

tyle :)

Frequency/Voltage Control

CPU VCore Select: jak najmniejsze stabilne napięcie: albo +0.025 labo +0.050(u mnie przy takim chodził na 1200)

CPU Ratio Select: x9.0 (musisz odblokować mnożnik) lub x10 przy zablokowanym

DDR Voltage Control: Manual

DDR Voltage Select: w zależności od magistrali: im większa magistrala (od 133) i mniejsza stabilność tym większe napięcie na pamięć)

CPU Clock: 133 lub więcej przy odblokowanym mnożniku lub 100 i więcej przy zablokowanym mnożniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak sie na tym nie znasz to lepiej nie tykaj bo skopcisz...

a w ogole wszystko do freq/volt. control zostaw tak jak jest, najlepiej jeszcze 'dram timing' na auto, cpu ratio zmień na 8x jeśli możesz na początek (jak masz zablokowany mnożnik to zamaluj na procu mostki L1 - a jeśli kupiłeś go w sklepie to na pewno masz zablokowany), z ddr voltage to sobie na razie zostaw, jak masz badziewny ram poleci w kosmos. no i kombinuj

aha jeśli nie rozumiesz o czym piszę to daj sobie spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jakies pojecie mam o tym ale z checia sie dowiem jak najwiecej na ten temat, jezeli mozesz napisac cos o zamalowaniu mostkow czym je moge zamalowac i jak je rozpoznać, ale jak ustawiam cpu clock na 115 to pojawiasie niebieski ekran mimo ze reszte zostawiem na auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jakies pojecie mam o tym ale z checia sie dowiem jak najwiecej na ten temat, jezeli mozesz napisac cos o zamalowaniu mostkow czym je moge zamalowac i jak je rozpoznać, ale jak ustawiam cpu clock na 115 to pojawiasie niebieski ekran mimo ze reszte zostawiem na auto

Kuna przecież Ci już pisałem!!!

Jka nei wytrzymuje system 115, to daj magistralę na 110 i sprawdź, jak komp jest stabilny to powolutku idziesz w góre. Powyżej 120 nie radzę (chyab że od razu 133 ale to tylko przy odblokowanym mnożniku).

Jka komp jest niestabilny to zwiększ napięcie na procesorze do + 0,1V, czyli 1,85V i wtedy napisz.

A to co pisałeś w pierwszym poście jest nei do końca poprawne.Napisałem sprostowanie na dyskusjach więc nie będę drugi raz się rozpisywał.

A tak najlepiej poświęc kilka dni na czytanie forum, wyszukaj wątki o podkręcaniu durona, tej płyty i pamięciach i dopiero wtedy pytaj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak odblokowac mnoznik w duron ahhaa 1000 g

moze znacie jakas stronke z opisem ? :)

Jka odblokować???

Nie ważne jaka seria (ahlca, ahhaa czy inna). Robisz tak:

odnajdujesz na procku mostki L1 (5 sztuk ich jest)

POczątkowo wyglądają tak:

:::::

Bierzesz dobrze zastrugany ołówek i musisz w taki sposób zamalować mostki by po całej czynności to wyglądało tak:

IIIII

Tylko pamietaj:

- żaden mostek nie może się zwierać z innym

- jak nie jesteś pewien czy dobrze zamalowałeś to lepiej zmazać i malować od nowa, niż potem płakać po stracie procka

- najlepiej sprzwdzać połączenia pod światło, o wtedy doskonale wszystko widać

- jak wszystko dobrze zrobisz to proc się normalnei zgłosi jako d1000 tylko w biosie będzie można mnożnik (multiplier) zmieniać

- jeśli sięproc zgłosi jako inny np. d800, d1100 to znaczy że niedokładnie zamalowałeś mostki i trzeba jeszcze wszystko raz robić

- jeśli któreś z mnożników np. te z "połówkami" (5,5 8,5) nie działają - znaczy proc zgłasza się jako np. d800 zamiast 850 to wtedy trzeba również ponownie wszystkie czynności zrobić

Prościej już nie umię tego wytłumaczyć :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

mam pytanko mam plyte sh ak31 i doradzono mi nastepujace zmiany w biosie dla durona 1 g ale niestety na starcie win xp pojawia sie ekran stop czy ktos moze ma doswiadczenie z ustawieniami i moze mi doradzic inne lub po krotce opisac co powoduje jaka zmiana bo nie znam sie na tym dobrze:

dla D1000(AHHAA)  

Advenced Chipset Features --> DRAM Clock/Drive Control i tam robisz tak:  

DRAM Clock: SPD  

DRAM Timing: Manual  

Bank Interleave: 4 Bank  

Precharge to Active: 3T  

Active to Precharge: 5T  

Active to CMD: 2T  

DRAM Command Rate: 1T Command  

Frequency/Voltage Control  

CPU VCore Select: jak najmniejsze stabilne napięcie: albo +0.025 labo +0.050(u mnie przy takim chodził na 1200)  

CPU Ratio Select: x9.0 (musisz odblokować mnożnik) lub x10 przy zablokowanym  

DDR Voltage Control: Manual  

DDR Voltage Select: w zależności od magistrali: im większa magistrala (od 133) i mniejsza stabilność tym większe napięcie na pamięć)  

CPU Clock: 133 lub więcej przy odblokowanym mnożniku lub 100 i więcej przy zablokowanym mnożniku

Ustaw pamięć tak >>>>>DRAM Clock: SPD

DRAM Timing: Manual ....>>>2,5 jak dasz na 2 to będzie niezły power ale stabilność spada

Bank Interleave: default

Precharge to Active: minimalnie

Active to Precharge: minimalnie

Active to CMD: minimalnie

DRAM Command Rate: jeśli masz więcej niż jedną kość >2T comand rate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...