kojeczny Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Witam, otóż mam nietypowy problem. Po wymianie sprzętu (tj. płyty i grafy) sprzęt zachowywał się dziwnie. Zdarzały mu się zwiechy itede. Teraz, gdy próbuje zainstalować stery NVidii do grafy komp zacina się podczas instalacji, lub tuż po niej. Po restarcie nie można zalogować się do kompa. Wiesza się zaraz po wyświetleniu kursora. Gdy wywalę stery w trybie VGA, komp działa stabilnie, jednak nie można na nim normalnie pracować (jak to na standardzie, przewijanie strony to już udręka).Płyta jak w sigu na chipsecie ATI. Proszę o szybką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Oczywiście stery do płyty zainstalowane. Próbowałeś różne wersje sterowników płyty i grafiki. Swoją drogą niezła zmyłka: karta nV na płycie ATI - przeważnie ludzie mają dokładnie odwrotnie. :P Miejmy nadzieję, że nie jest to przyczyną problemów. Z drugiej strony niemal pewne jest, że założenie karty ATI rozwiązuje problem. Wcześniej jednak sprawdź napięcia i sprawdź kartę na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Oczywiście stery od płyty i grafy zainstalowane. Do GF wszystkie stery od 91 do 93 + zer0pointy. Do płyty wyszły do tej pory tylko 2. Napięcia w porządku. Co do sprawdzenia grafy na innym kompie.... niestety tu jest problem. Wsadziłem gf 7600gs i efekt podobny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Bryknij sprzet na stockowych taktowaniach moze? Chociaz takie male oc... I masz 2 kosci czy 1 ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) 2 kostki ramu. Ale na innych ramach to samo. Już jest na stock. Sesja Memtest 3 godz. bez błędu. ORTHOS dla pewności. też nic. Twardziel też nie. Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Hmm a probowales myknac stery ngo 9381 na chama? Tzn wypakuj tylko ale nie laduj instalatora tylko przez manager urzadzen wskaz sterowniki od karty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Nie pomogło. Co jeszcze może być? Uprzedzam pytanie. Napięcia w normie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 aaaa po zmianie płyty robiłeś formata czy system został jeszcze stary?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No a jakże inaczej?? od tamtego czasu 5 razy stawiałem system... z nadzieją że pomoże. Nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A probowales najpierw wrzucic stery do grafiki a pozniej do plyty glownej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Niestety tak. Zwis zaraz po zainstalowaniu sterów od grafy ale nie poddaję się instaluję z trybu VGA. Bez zmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Miałem to samo z 66oo, i dałem sobie na luz, gwarancja sie skonczyla, uznalem karte za padniętą, jak znajdziesz rozwiązanie to skrobnij, pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Tak właściwie to podobne jazdy miał brat z Galaxy 6600 64b. Poszła do serwisu i teraz wraca 6800XT 256b :] Innymi słowy jak masz gwarancję, to nawet się nie zastanawiaj. Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Problem w tym że na 7600gs jest tak samo.... już nie wiem co z tym zrobić.... EDIT: Zreinstalowałem system. Teraz wiesz się nawet bez sterów :D Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Napięci czym mierzone?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 A weź zarzuć jakieś mocne ATI. Poszukaj w biosie ustawień odnośnie kompatybilności czy coś. Sprawdź inny zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zmiana zasilacz- chieftec 560w. Bez zmian. Nigdzie nie mogę znaleźć ATI. Wszyscy masowo na Nvide się przerzucili :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilooos Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Problem w tym że na 7600gs jest tak samo.... już nie wiem co z tym zrobić....a, to moja grafika nawet u kumpla buraczyła, obie Twoje sprawne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 No tamta na DFI lanparty działa bez zarzutu. W drugą stronę sprawdzić nie mogę. ( Kumpel boi się że u niego płyte jeszcze spapra). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Widocznie coś z płytą nie tak, systemem lub rzeczywisty problem niezgodności sprzętowej (ATI z nV). Jeśli masz blisko do sklepu, gdzie kupiłeś kartę, to przejdź się do nich i powiedz, aby spróbowali coś z rodziny ATI, bo nV nie chce śmigać. Ewentualnie niech zrobią tak, aby zaczęła chodzić. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) hehe.. morele.net. Więc muszę radzić sobie sam :D ale nic. mam jeszcze 7900gs. A może...chociaż spodziewam się odpowiedzi : "NEGATIVE" :) się nic nie wymyśli. Trza po prostu wysłać na gwarę i kombinować coś na przetrzymanie 2 tygodni. Jeśli ktoś taki problem rozwiązał proszę o wypowiadanie się w tym temacie w dalszym ciągu. EDIT: Może pomoże... Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Może stery do płyty jednak. Coś z nimi nie tak. Ewentualnie ustawienia bios. Nie ma nowszej wersji bios do tej płyty? Albo jakieś zalecenia odnośnie 7xxx? Hmm... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=230623&hl= 1. Pokaż Menedżer urządzeń. 2. Nigdy nie wrzucaj GG na screena. Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 2 kostki ramu. Ale na innych ramach to samo. Już jest na stock. Sesja Memtest 3 godz. bez błędu. ORTHOS dla pewności. też nic. Twardziel też nie.3 godziny GoldMemory 6.68 (ewentualnie nowszego ale nowszych nie testowałem jeszcze) to jakiś argument bo MemTest jest zdecydowanie mniej skuteczny. Może być jakaś niezgodność-kolizja sterowników płyty i karty graficznej dlatego warto sprawdzić nie tylko na nowych sterownikach ale i też na tych najstarszych. Niekompatybilność płyty i karty graficznej zdarza się przy wielu płytach głównych i czasami nowy bios rozwiązuje problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Pobaw się opcją BIOS: PnP OS instaled Przy jednym ustawieniu przerwaniami zarządza płyta główna, przy drugim system. To częsta przyczyna problemów z instalacją czegokolwiek na płytach ECS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/...=1&LanID=16 chyba nic nie widać... @ZgredeK co do biosu... szukam takiej opcji i nic. stery też przejrzałem. To teraz proszę pomoc jak dla nooba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZgredeK Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 co do biosu... szukam takiej opcji i nic.Moja wina, nie ma takiej opcji :? Normalnie jest to pierwsza od góry opcja w "PNP/PCI Configurations" (przynajmniej w tego typu biosach), ale ECS to firma oszczędna i nie daje w biosach "niepotrzebnych" funkcji. Szczerze? osobiście nie lubię płyt na egzotycznych chipsetach, szczególnie w wykonaniu firm słynących z "dobrego" wsparcia dla swoich produktów (ECS, PC-Chips, MSI ...). Można kombinować z integracją sterowników w instalce systemu (używając nLite albo DriverPack), ale jeśli jest problem z samą płytą to nic nie zrobisz. Po pierwsze trzeba się upewnić czy karta działa - tak, wkładałeś inną i efekt był identyczny. Ale trzeba mieć 100% pewność, czyli pełny test na innym kompie. Mam nadzieję że instalujesz winXP SP2? a sprawdzałeś windows2000, 2003 albo Vista? wbrew pozorom sterowniki (te same) różnie się instalują w różnych wersjach systemu ;) Ja bym jeszcze wyłączył w BIOS-ie wszystkie urządzenia które nie są potrzebne przy instalacji a zajmują przerwania lub używają DMA (porty COM / LPT, AC97, sieciówka, USB -> co się da). Czasem pomaga ... ale nie często. W sumie nie masz nic do stracenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 (edytowane) Vista... nie ma na co liczyć, podczas ładowania sterów... zwis.. Win Xp. Jako że jestem szczęśliwym posiadaczem wersji bez SP to sprawdzałem od wersji bez SP do SP2. Co do samej płyty... szit jakich mało. Liczyłem że dobre recenzje to będzie dobra płytka. No ale ECS to ECS. A teraz są problemy :D Dodam jeszcze że płytka jakiś czas temu działała "prawie" bezawaryjnie. Potem zaczęło ją coś stopniowo zwalniać... Edytowane 8 Kwietnia 2007 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 W takim razie spróbuj odpalić jakąkolwiek inną kartę. Jeśli trzecia karta nie ruszy, to płyta do serwisu jedzie bez dwóch zdań. Szczególnie jeśli wcześniej było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojeczny Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) NIe ma innej możliwości. Trzeba tak zrobić. EDIT: Gdy zainstaluje stery od grafy i w menadżerze urządzeń je wyłączę komp działa nieco szybciej.... Ciekawe dlaczego. Jakieś pomysły? Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez kojeczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Jak długo robiłeś pomiar napięć i czym? Pytam, bo zastanawia mnie jednak ten zasilacz. Spróbuj mimo wszystko na innym. Ewentualnie płyta jest uszkodzona/ma konflikt z kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...