Skocz do zawartości
Lisek

Test pamięci DDR nadchodzi :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiecie w pokoju zalegają mi pamięci OCZ DDR366 rev2 oraz OCZ DDR400. Jako że w końcu udało mi się zdobyć odpowiedni sprzęt do przetestowania tych pamięci to przedstawiam pierwsze wyniki. Na początek konfig kompa:

- Pentium4 1,6A @ 2,13 (16x133)

- ABIT SD7-533 (SiS 645)

- 256MB OCZ DDR400

- Gainward GF3 Ti/450 GS (240/500)

- Maxtor D740X ATA133 7200RPM

- Thermaltake Volcano 7+ (LOW)

Co ciekawe SD7-533 jest na chipsecie SiS 645 (nie DX), a obsługuje pamięci DDR400! Oto wyniki z Quake III Arena Demo (demo001) w trybie Fastest.

Pentium4 2,13 GHz 133/100 - 273,2 FPS

Pentium4 2,13 GHz 133/133 - 301,6 FPS

Pentium4 2,13 GHz 133/166 - 325,0 FPS

Przyznam szczerze, że aż mi ślinka cieknie jak patrze na te DDR'y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]To mi narobiłeś smaku na pamięci DDR333 lub lepsze... Mam też płytkę na SIS645 i puszczałem swoje pamięci na 166MHz efektywnie, ale już na 192MHz nie chcą iść.....

Ale zdaje mi się, że MSI na SiS 645 nie obsługuje DDR400. Dopiero MSI na SiS 645DX radzi sobie z takimi pamiątkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]To mi narobiłeś smaku na pamięci DDR333 lub lepsze... Mam też płytkę na SIS645 i puszczałem swoje pamięci na 166MHz efektywnie, ale już na 192MHz nie chcą iść.....

Jakie masz Vcore na cpu? bo cos słabo Ci sie kręci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX 3 lata gwarancji, z reszta intel ma takie cos ze jak Ci padnie proc to kurier przyjezdza do Ciebie do domu z nowym CPU i stary zabiera, jak narazie w polsce to nie funkcjonuje :( Kumpel był na szkoleniu i wszystko wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX 3 lata gwarancji, z reszta intel ma takie cos ze jak Ci padnie proc to kurier przyjezdza do Ciebie do domu z nowym CPU i stary zabiera, jak narazie w polsce to nie funkcjonuje :( Kumpel był na szkoleniu i wszystko wiem :)

Ciekawi mnie tylko jak Intel rozpatruje gwarancję procków po O/C. Już Ci panowie w kombinezonkach wiedzą jak sprawdzić czy proc nie był hardcore O/C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

To jest przesada i zastraszanie klientów, u kumpla w firmie wyreklamowali P4 1.8A bez 8 nozek :)

Co on mu zrobił bandyta jeden?!? Rozumiem, że ma aż 478 nóżek, ale żeby mu wyrywać 8? Za co?

No co 470 zostało :) hehe

Płyta zjarała, nozki sie stopiły :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lisek to jak juz stestujesz to ja ci powiem jak to sie ma do moich corsairow pc3000 cl2 lub pc3200 cl2.5 ktore pojawia sie w moim kompie w najblizszym czasie :), mam nadzieje ze ocz nie da plamy jak mu sie to zadrzylo w testach na paru zachodnich serwisach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronie bylem i nie moge do konca zgodzic sie z opinia ze sa te same, mysle ze nie te same ale podobne, bo jedne sa defaultowo cl2 a drugie cl2.5,mysle te cl2.5 sa to wyzylowane cl2 i dlatego maja isc na 400mhz, dlatego czaekam na ich konkretne recenzje na zach serwisach i dopiero potem zamawiam :), chwy nie chwyt pamiatki sa niezle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BŁĄD! Niestety machnąłem się w testach. U ABIT'a dzielniki CPU/MEM/AGP/PCI ustawia się ręcznie i ja sie po prostu omyłkowo machnąłem :((( Płytka w ten sposób jednak NIE obsługuje DDR400 (chodzi mi o 133/200). Co prawda można dać 160/200 ale takich wartości nie wytrzymuje już mój CPU (niskie Vcore, zaledwie 1,58V).

A biosie jest kilkanaście dzielników, jednak wartości wszystkich trzeba sobie ręcznie obliczyć :( Bo ludkom z ABIT'a nie chciało się zrobić automatu. Znalazłem jeden dzielnik dla FSB 133 co daje pamięci na 200 MHz, jednak... jednak AGP jest wtedy 80, a PCI 40 MHz. Nie jest jednak to tak dużo, jednak DDR400 OCZ nie chciał załadować windowsa przy ustawieniach ULTRA, TURBO, FAST a nawet NORMAL.

Kurde, zdenerwowałem się na ABIT'a.... ehh, trzeba będzie dalej coś kombinować.

Sorry jeszcze raz wszystkich za wprowadzenie w błąd z mojego niedopatrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może by je stestować na AMD ?

te 80MHz AGP i 40MHZ PCI to nie aż tak dużo (miałem w porywach 41,66)

A puszczając AMD na FSB 200 synchronicznie z pamięcią to byłoby coś...

A proce AMD były projektowane (magistrala EV6) do pracy z FSB do 200 MHz, a że wytrzymyją ... 245 :lol:

Jak byś zapodał 9*200 (1800) na swojego Xp ... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...