Fulgor Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Witam! Mam leciwego trupa, katrę MX400 ( :D ) oraz ośmioletni monitor CRT 17''. Problem polega na tym, że mimo, iż ustawię w panelu minitora maksymalny kontrast oraz jastość, to wiele elementów jest bardzo ciemnych, wręcz czarnych. Szczególnie przeszkadza to podczas grana w gry, np. w Soldata, gdzie większość map jest prawie czarna i czasem ciężko mi odróżnić przeciwników od tła :-| Czy zna ktoś jakiś sposób na podniesienie kontrastu i jasności poprzez strowniki? Dla ścisłości dodam, że mój MX400 to (chyba) wersja budżetowa i w sterownikach nie uświadczyłem opcji tkowych (chyba że źle szukałem); system to Win89 z service packiem, procesor PII 350Mhz ( :D ) Mimo wszystko chciałbym od czasu do czsu pograć na tym sprzęcie... na miarę możliwości oczywiście :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Nie wiem, jakiej wersji sterowników używasz, ale potrzebujesz trochę nowszych. Ostrożnie sprawdzaj coraz nowsze - instalacja serii 7x.xx i nowszych nie ma chyba sensu. Można też podnieść jasność/kontrast sprzętowo - rozkręcasz monitor i jest tam kilka pokręteł - potencjometrów (pomocny może być śrubokręt). Tylko uważaj (czytaj opisy), bo niektóre służą do geometrii. Potencjometry są tak czułe, że ustawienie tego z powrotem to czasami katorga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Nie wiem, jakiej wersji sterowników używasz, ale potrzebujesz trochę nowszych. Ostrożnie sprawdzaj coraz nowsze - instalacja serii 7x.xx i nowszych nie ma chyba sensu. Można też podnieść jasność/kontrast sprzętowo - rozkręcasz monitor i jest tam kilka pokręteł - potencjometrów (pomocny może być śrubokręt). Tylko uważaj (czytaj opisy), bo niektóre służą do geometrii. Potencjometry są tak czułe, że ustawienie tego z powrotem to czasami katorga. A po co ryzykować życie.Do autora,kup sobie jakąś używaną 17 za 100zł na allegro :) i problem z głowy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 W sumie tak. A jak już kupować, to 1024x768@100Hz to podstawa. Np taki Eizo jak mój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Dodaj do sterowników Coolbits i będziesz mieć zmianę kontrastu, gamma i jasności z poziomu sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) Ok, wierzę na słowo że nic się nie zchrzani :) Cóż, raz się żyje :) P.S.: co daje modyfikacja gammy? EDIT: Po rozpakowaniu tego pliku z posta powyżej stwierdzam, że nie mogę dodać tego pliku do sterowników, bo wymagany jest sterownik z rozszerzeniem *.inf, a takiego nie ma w ściągniętym pliku Coolbits. Edit2: Po dwukrotnym kliknięciu w plik, wyskakuje mi pytanie "czy chcę dodać ów plik do rejestu" Czy mam się zgodzić na tą operację? To o to chodzi? Podobno grzebanie w rejestrze może skończyć się tragicznie :| Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) Tak, masz dodać do rejestru i nie bój się takich pierdół. :D Oczywiście wcześniej masz mieć zainstalowane sterowniki od nvidii. Edytowane 9 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 OK :D dodałem do rejestu, przczytałem komunikat, że "dodawanie do rejestru zakończyło się sukcesem", zrestatrowałem komputer... i co dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Dalej "odwiedź" control panel od karty we właściwościach ekranu i sprawdź czy opcja regulacji gammy jest już dostępna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) OK :D dodałem do rejestu, przczytałem komunikat, że "dodawanie do rejestru zakończyło się sukcesem", zrestatrowałem komputer... i co dalej?Prawym przyciskiem myszy na pulpicie->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane. Po lewej stronie masz taką zakładkę i tam szukaj tych opcji. Szczegółów dzisiaj nie podam, jutro mogę sprawdzić na kompie z jakąś kartą Nvidii. edit: Zależy od sterowników, na 53.03 english jest na przykład .......Zaawansowane->"nazwa karty graficznej (np. GeForce MX/MX400)->nView Display Mode->Device settings->Color Correction Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Riva tuner i tam masz opcje ustawień kontrast gamma ect. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Control panel karty zlustrowałem w obie strony i... znalazłem wreszcie przycisk, który otwiera okno "wszystkich" własciwości i ustawień, niestety w dalszym ciągu nie uświadczyłem tam opcji zminy jasności/kontrastu/gammy. Co do programu Riva Tuner - zainstalowałem go i bez większych problemów znalazłem suwaki zmiany kontrastu, jasności oraz gammy. Niestety, po nawet znacznym przesunięciu suwaków nie uświadczyłem jakiejkolwiek zmiany obrazu na monitorze (nawet po ponownym restarcie komputera) :( Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Kwestia tego, czy ustawiasz Overlay, Desktop czy All. W sterownikach jest to ładnie rozpisane. Pierwsza opcja dotyczy nakładki (filmy na pełnym ekranie itp), druga pulpitu, trzeciej tłumaczyć chyba nie trzeba... Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...