Skocz do zawartości
Fulgor

Mx 400 - Zmiana Kontrastu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam leciwego trupa, katrę MX400 ( :D ) oraz ośmioletni monitor CRT 17''. Problem polega na tym, że mimo, iż ustawię w panelu minitora maksymalny kontrast oraz jastość, to wiele elementów jest bardzo ciemnych, wręcz czarnych. Szczególnie przeszkadza to podczas grana w gry, np. w Soldata, gdzie większość map jest prawie czarna i czasem ciężko mi odróżnić przeciwników od tła :-| Czy zna ktoś jakiś sposób na podniesienie kontrastu i jasności poprzez strowniki? Dla ścisłości dodam, że mój MX400 to (chyba) wersja budżetowa i w sterownikach nie uświadczyłem opcji tkowych (chyba że źle szukałem); system to Win89 z service packiem, procesor PII 350Mhz ( :D ) Mimo wszystko chciałbym od czasu do czsu pograć na tym sprzęcie... na miarę możliwości oczywiście :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jakiej wersji sterowników używasz, ale potrzebujesz trochę nowszych. Ostrożnie sprawdzaj coraz nowsze - instalacja serii 7x.xx i nowszych nie ma chyba sensu.

Można też podnieść jasność/kontrast sprzętowo - rozkręcasz monitor i jest tam kilka pokręteł - potencjometrów (pomocny może być śrubokręt). Tylko uważaj (czytaj opisy), bo niektóre służą do geometrii. Potencjometry są tak czułe, że ustawienie tego z powrotem to czasami katorga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jakiej wersji sterowników używasz, ale potrzebujesz trochę nowszych. Ostrożnie sprawdzaj coraz nowsze - instalacja serii 7x.xx i nowszych nie ma chyba sensu.

Można też podnieść jasność/kontrast sprzętowo - rozkręcasz monitor i jest tam kilka pokręteł - potencjometrów (pomocny może być śrubokręt). Tylko uważaj (czytaj opisy), bo niektóre służą do geometrii. Potencjometry są tak czułe, że ustawienie tego z powrotem to czasami katorga.

A po co ryzykować życie.Do autora,kup sobie jakąś używaną 17 za 100zł na allegro :) i problem z głowy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wierzę na słowo że nic się nie zchrzani :)

Cóż, raz się żyje :)

P.S.: co daje modyfikacja gammy?

EDIT: Po rozpakowaniu tego pliku z posta powyżej stwierdzam, że nie mogę dodać tego pliku do sterowników, bo wymagany jest sterownik z rozszerzeniem *.inf, a takiego nie ma w ściągniętym pliku Coolbits.

Edit2: Po dwukrotnym kliknięciu w plik, wyskakuje mi pytanie "czy chcę dodać ów plik do rejestu" Czy mam się zgodzić na tą operację? To o to chodzi? Podobno grzebanie w rejestrze może skończyć się tragicznie :|

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK :D dodałem do rejestu, przczytałem komunikat, że "dodawanie do rejestru zakończyło się sukcesem", zrestatrowałem komputer... i co dalej?

Prawym przyciskiem myszy na pulpicie->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane.

Po lewej stronie masz taką zakładkę i tam szukaj tych opcji. Szczegółów dzisiaj nie podam, jutro mogę sprawdzić na kompie z jakąś kartą Nvidii.

edit:

Zależy od sterowników, na 53.03 english jest na przykład

.......Zaawansowane->"nazwa karty graficznej (np. GeForce MX/MX400)->nView Display Mode->Device settings->Color Correction

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Control panel karty zlustrowałem w obie strony i... znalazłem wreszcie przycisk, który otwiera okno "wszystkich" własciwości i ustawień, niestety w dalszym ciągu nie uświadczyłem tam opcji zminy jasności/kontrastu/gammy.

Co do programu Riva Tuner - zainstalowałem go i bez większych problemów znalazłem suwaki zmiany kontrastu, jasności oraz gammy. Niestety, po nawet znacznym przesunięciu suwaków nie uświadczyłem jakiejkolwiek zmiany obrazu na monitorze (nawet po ponownym restarcie komputera) :(

Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tego, czy ustawiasz Overlay, Desktop czy All. W sterownikach jest to ładnie rozpisane. Pierwsza opcja dotyczy nakładki (filmy na pełnym ekranie itp), druga pulpitu, trzeciej tłumaczyć chyba nie trzeba...

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi