ghostek Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Chce sobie złożyć mały, tani, domowy serwerek. Serwer miałby służyć jako www, ftp, mail, svn, jakaś baza danych i co tam sobie będe chciał ;). Przedewszystkim ma ciągnąć mało prądu i być nie słyszalnym. Myślałem nad takim czymś: Płyta: Via Epia np ME 6000 Fanless albo coś z starszych tańszych modeli, do tego jakieś 256 Ramu. Widziałem że są zasilacze 145W więc pewnie coś takiego chyba że dałoby się kupić np 80W. Powinno wystarczyć. I teraz kwestia najważniejsza: czy w przypadku serwera svn (na którym będzie wykonywanych sporo operacji zapisu i odczytu, jak to przy wgrywaniu plików) moge zastosować jakąś pamieć flash ? Ewentualnie jeśli nie to jakiś dysk 10gb wystarczy. Wszystko pod kontrolą linuxa. Ewentualnie jakiś tani zestaw, wymagania te same tylko pod windowsa 2003. Proszę o rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 po pierwsze dysk 10 giga nie jest cichy zapomnij o pamieci flesz moje zalecenia : sempron palermo downcoking i downvolting dysk 2,5 cala na przejsciowce a reszta wg kasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...