dem Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Witam. Wróciłem właśnie od znajomego, któremu miałem usunąć dwie partycje (C i D) i z nich zrobić jedną ©. Robiłem takie rzeczy już niejednokrotnie, więc myślełem, że w 30 minut sie uwinę. A tu zonk. Odpaliłem instalator XP, usuwam partycję C, jest ok, pokazuje się info, że powstał obszar nie podzielony na partycje, usuwam zatem D i ....pokazuje się drugi komunikat, o obszarze niepodzielonym na partycje. Wygląda to mniej więcej tak: Obszar nie podzielony na partycje - 8000Mb Obszar nie podzielony na partycje - 8000Mb Partycja E - tralala Partycja F - tralala Próbowałem na wszelkie znane mi sposoby, ale nie znalazłem sposobu, aby powstał jeden obszar nie podzielony na partycje, z którego mógłbym utworzyć partycję C - 16000Mb. Dodam też, iż pod GParted sytuacja wyglądała identycznie, czyli dwa obszary nie podzielone na partycje, z których nie dało się utworzyć jednej partycji C. Pytanie, jak wszyscy się domyślają, brzmii: W jaki sposób stworzyć partycję C z tych dwóch niepodzielonych obszarów? Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Pojechalbym po linii najmniejszego oportu tzn zainstalowal na tym C: normalnie winde i pozniej Partition Magiciem dodal pusty obszar :wink: Moze ktos za pierwszym razem dobrze zamieszal z literami partycji/ich wlasciwosciami i taki kwiat orientu wyszedl ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 C -> partycja podstawowa D -> dysk logiczny na partycji rozszerzonej Logiczne ze z wolnych obszarów nie mógł powstac jeden wielki. Musisz zmniejszyc partycję rozszerzoną o wolne miejsce i przesunąc ją w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 (edytowane) Niestety tylko Partition Magic lub inne bardziej specjalizowane zabawki. Powód problemów jest prosty: C to partycja podstawowa, D to dysk logiczny na partycji rozszerzonej. Niestety chłopaki z MS od czasów 2000 nie zdążyli jeszcze zaimplementować w instalatorze zaawansowanych narzędzi. Problem obrazuje poniższy schemat: _____________________________________________________________________| | partycja rozszerzona || | ____________________ ___________________ || part. podstawowa (C) | |dysk logiczny 1 (D)| |dysk logiczny 2 (E)| || | |___________________| |___________________| ||______________________|_____________________________________________| Edit: Hej, ja tu pierwszy zacząłem pisać! ;) Niestety dobre 10 minut zajęło mi narysowanie tego ^^^, aby się nie rozjeżdżało. :] Edytowane 10 Kwietnia 2007 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Mogles po prostu strzelic w samych | a nie bawic sie w ASCII art :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 C -> partycja podstawowa D -> dysk logiczny na partycji rozszerzonej Logiczne ze z wolnych obszarów nie mógł powstac jeden wielki. Musisz zmniejszyc partycję rozszerzoną o wolne miejsce i przesunąc ją w górę. Zmniejszyć partycję, to nie problem, ale co oznacza przesunąć ją w górę i jak to zrobić (spod instalatora się da?). Niestety nie dysponuję Partition Magic'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Glupie pytanie, ale jakos mnie zaciemnilo ;) : A jakby zrobic 2 (3 itd.) partycje podstawowe, a nie 1 podstawowa i reszta jako dyski logiczne na rozszerzonej? Jakies + i -? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 hmm a kto wam powiedział ze c,d,e,f są po koleji a moze miał c na poczatku dysku potem e i f a d było na końcu ... partition maic albo ranish partition manager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...