Skocz do zawartości
Labovsky

Benq, Asus Czy Fujitsu-siemens (ew. Packard Bell)?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Przymierzam się powoli do zakupu notebooka, ale że jestem z natury dość bezkompromisowy (inaczej - dziecięcy, bo chcę mieć wszystko na raz :D ) to niestety mam z tym pewien problem. Ale, co by nie przynudzać przejdę do meritum:

Dylemat podstawowy - czy wybrać platformę Centrino Duo (Core 2 Duo z grafiką i resztą od Intela) bez niczego czy może Turiona X2 z lepszą grafiką (X1300 lub nawet X1600) i jakimiś bonusami?

Komputer będzie przede wszystkim służył do pracy biurowo-internetowej, ale nie wykluczam uruchomienia na nim jakiejś gry (oczywiście nie żadnych najnowszych tytułów). Poza tym chcę, żeby bezproblemowo sobie radził przez jakiś czas z nowymi systemami operacyjnymi jak Viśta Home Premium i Ubuntu 7.04. Dodatkowo przy tym zapewne komputer będzie musiał jeszcze dźwigać po kilka programów działających na raz (eMule, muzyka, przeglądarka internetowa, pakiet Office, antywirus itp.) i nie chciałbym, żebym z tego powodu odczuwał większy dyskomfort. Tak, wiem, że to obecnie normalna ilość i teoretycznie wszystko chodzi cudnie, ale zależy mi na tym, żeby rzeczywiście komputer chodził sprawnie i komfortowo w takiej sytuacji jakiś czas. I stąd właśnie pytanie o platformy.

Moje oczekiwania względem notebooka:

1. Cena nie więcej niż 3600zł brutto, z dużym znaczeniem każdej oszczędności na tej kwocie. Chcę przez to powiedzieć, że więcej w grę nie wchodzi, a zdecydowanie lepiej byłoby uzyskać mniej.

2. Producenci spośród, których chciałbym wybrać to BenQ, Fujitsu-Siemens lub Asus (on ma gwarancję door 2 door? Strona ichnia nie działa od dłuższego czasu :( ). Ewentualnie Lenovo lub Toshiba.

3. Matryca z powłoką błyszczącą.

4. Nagrywarka DVD.

5. 1GB RAM minimum.

6. Interesują mnie tylko Turiony X2 lub Core 2 Duo.

7. Bez systemu operacyjnego. Ale jeśli będzie jakiś atrakcyjny pomysł z systemem operacyjnym to oczywiście się rozważy :)

8. Najchętniej gwarancja 24 miesiące door 2 door.

Czas pracy na bateriach nie jest dla mnie szczególnie ważny głównie z powodu niemożności nabycia w tej cenie notebooka z akumulatorem litowo-polimerowym. Litowo-jonowe to niestety badziew, więc nic szczególnego nie wymagam.

Znalazłem kilka pozycji, nad którymi się zastanawiam (aktualizacja 19 IV 2007):

BenQ Joybook P52

Asus F2F-5A065A

Asus Z92M-Q106H

Asus F3TC-AP003

Asus F3F-AP075

Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505

Fujitsu-Siemens Amilo Pa1510

Fujitsu-Siemens Amilo Pi1505

Fujitsu-Siemens Amilo Pa1538

+

ew. jeśli się uda - Packard Bell MV86-P-020.

Czy drodzy koledzy mogliby coś doradzić niepoprawnemu maksymaliście, który pragnie mieć wszystko... ale sił nie starcza? :unsure: :wink:

Pozdrawiam serdecznie! :rolleyes:

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Labovsky omin moze jednak Asusa. Na Pure jest o ich fachowym serwsie. Poszukaj moze cos jak HP , Dell , IBM czy wspomniany FS.

To chyba żaden offtopic, bo w końcu o to m.in. pytałem.

O Asusie nie słyszałem, dzięki za uwagę. Jakoś szczególnie nie muszę mieć notebooka tej firmy. Przyznam szczerze, że powoli skłaniam się do tego BenQ. HP odpada na samym początku, bo tej firmy programowo nic nie zamierzam kupować (kilka nieciekawych przypadków w przeszłości). Della niestety nie widzę w ogóle nigdzie w sprzedaży, a myślałem o jakimś ich modelu z serii Inspiron. IBM, czyli Lenovo? Niestety tu z kolei nie widziałem nic szczególnie ciekawego w tej cenie :(

Jak masz takie wymagania to :FS Amilo Pa1538

Ma to co trzeba i punkty odbioru popsutego sprzętu w każdym większym mieście :) .

Ja nigdzie nie zamierzam z tym notebookiem jeździć - po to jest gwarancja door 2 door :rolleyes: FS ją ma na szczęście, więc się nad nim m.in. dlatego zastanawiam :)

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten turion tl50 z p52 ma 512kb , a nie 1mb l2 :P.

roznica pomiedzy osiagami x2 a c2d jest spora, bo testowalem sobie na kilku laptopach, no i niestety wychodzi ok. 20% na benchmarkach testujacych glownie cpu. w benq i tak przyczepilbym sie jedynie do szybkosci dysku, bo wykorzystanie cpu mam wyrzucone na pulpit samurizem, i tak czy inaczej spokojnie sobie radzi ze wszystkim co w niego wladuje. za to dyski sa problemem chyba wszedzie, szczegolnie jak ktos jest przyzwyczajony do pcta. jesli bedziesz mial jakies pytania o benq'a to chetnie odpowiem na pm, bo tematu moge drugi raz nie znalezc :)

/edit/

odpowiadajac na pytania z pm:

Jesli chodzi o szybkosc dysku, to mozna to bez wiekszych problemow sprawdzic, ale niestety prawie caly czas pracuje z komputerem, a i czasu brakuje, wiec nie bede sie rozpisywal. Model to FUJITSU MHV2080BH, mozna sprawdzic samemu. Szybkosc pracy nie odbiega szczegolnie w zadna strone od tego co sie zwykle w laptopach spotyka (przynajmniej z mojego doswiadczenia).

Jesli chodzi o viste - beta dzialala, nie korzystalem dluzej bo vista imho wymaga 2gb ramu do normalnej pracy. z ubuntu korzystam, ale na wmware, wiec sie nie wypowiem - akceleracja grafiki dziala i tyle, wiecej nie sprawdzalem, bo i nic innego nie jest miarodajne jesli system sie emuluje.

Z czego jestem szczegolnie zadowolony (albo odwrotnie):

+pilot jest swietny, szczegolnie ze sie chowa, i mozna nim obslugiwac prezentacje.

- musialem zainstalowac winxp zeby sterowniki do tego pilocika dzialaly (moze cos ominalem?)

+grafika dosyc wydajna, photoshop dziala w miare przyzwoicie

-/+ obudowa wyglada rewelacyjnie, ale trzeba o nia dbac

- nagrywarka bywa b.glosna, jesli plyty sa starsze albo zniszczone

+ (jak dla mnie) nie-blyszczaca matryca, widac wszystko nawet jak sloneczko wyjdzie

-/+ za malo portów usb (tylko 4), za to sa umieszczone w dobrych miejscach

+ nic nie trzeszczy

Ostatnie pytanie: czy da sie pograc w nfs carbon 'na rozdzielczości 1024x768 i max detalach'?

Pewnie by sie i dalo, tyle ze powstaja dwa problemy:

1) matryca w p52 jest szerokokatna, wiec 4:3 nie przejdzie ;)

2) max detale obniza fps do okolic 10, tym nie mniej - wlacza sie i dziala (rozdzielczosc cos w stylu 12xx na 7xx), nie da sie tak grac, nie optymalizowalem ustawien, na catalystach standardowych; na ustawieniach medium dziala plynnie.

Edytowane przez kes34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje oczekiwania względem notebooka:

1. Cena nie więcej niż 3600zł brutto, z dużym znaczeniem każdej oszczędności na tej kwocie. Chcę przez to powiedzieć, że więcej w grę nie wchodzi, a zdecydowanie lepiej byłoby uzyskać mniej.

2. Producenci spośród, których chciałbym wybrać to BenQ, Fujitsu-Siemens lub Asus (on ma gwarancję door 2 door? Strona ichnia nie działa od dłuższego czasu :( ). Ewentualnie Lenovo lub Toshiba.

3. Matryca z powłoką błyszczącą.

4. Nagrywarka DVD.

5. 1GB RAM minimum.

6. Interesują mnie tylko Turiony X2 lub Core 2 Duo.

7. Bez systemu operacyjnego. Ale jeśli będzie jakiś atrakcyjny pomysł z systemem operacyjnym to oczywiście się rozważy :)

8. Najchętniej gwarancja 24 miesiące door 2 door.

W cenie do 3600 to bierz Compala HEL80 (recka już jest na forum) - w tej cenie dostaniesz Core 2 Duo T5500, 1GM RAM 667MHz, 120GB 5400rpm HDD, no i grafa Radek 7600 z 256MB własnej RAM - na tym będą śmigać nawet nowe gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakbyś chciał wybierać dalej między tymi co podałeś ja tez radziłbym zastanowić sie między Benq a FS. Ja pracuje na ubuntu 6.10 i hula wyśmienicie na moim celeronie zdrutowanym. W tych laptopach z C2D jest słaba karta graficzna i nie wiem czy uciągnie Beryla bo intel 915 nie daje rady(przyanjmniej u mnie) a geforce 6600 bez zająknięcia. Tylko ciekawe jak wyglada sprawa z wydzielaniem ciepła w tych X2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Panowie, ale wybyłem na narty i dopiero teraz znalazłem chwilę po powrocie.

Dziękuję bardzo za wszelkie rady :rolleyes:

odpowiadajac na pytania z pm: (...)

Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą wypowiedź. Poczytałem sobie jeszcze na forum laptopy.info.pl o tym Joybooku i przyznam, że chyba dobrze celuję.

Znajomy z innego forum oddał właśnie oddał do serwisu innego notebooka BenQ i ciekaw jestem jak wypadnie ten test marki :)

W cenie do 3600 to bierz Compala HEL80 (recka już jest na forum) - w tej cenie dostaniesz Core 2 Duo T5500, 1GM RAM 667MHz, 120GB 5400rpm HDD, no i grafa Radek 7600 z 256MB własnej RAM - na tym będą śmigać nawet nowe gry.

Tylko gdzie Compala kupić, bo ja go nigdzie nie widziałem. Masz może linki do kilku sklepów, co bym nie musiał polegać na informacjach tylko z jednej oferty?

A jakbyś chciał wybierać dalej między tymi co podałeś ja tez radziłbym zastanowić sie między Benq a FS. Ja pracuje na ubuntu 6.10 i hula wyśmienicie na moim celeronie zdrutowanym. W tych laptopach z C2D jest słaba karta graficzna i nie wiem czy uciągnie Beryla bo intel 915 nie daje rady(przyanjmniej u mnie) a geforce 6600 bez zająknięcia. Tylko ciekawe jak wyglada sprawa z wydzielaniem ciepła w tych X2

Mój brat ma Asusa na Centrino Duo (C2D + GMA950) i Beryl śmiga super :)

Trochę do Fujitsu się zniechęciłem przeczytawszy na temat ich mizernej jakości obudów oraz słabego serwisu gwarancyjnego. Mogą to być jednak odosobnione plotki :rolleyes:

---------------

W tej chwili coraz poważniej myślę o tym BenQ Joybook P52.

Jedyne brane pod uwagę poza nim to Fujitsu-Siemens Amilo Pa1510 lub Amilo Pi1505, a z Asusa F3TC-AP003 i F3F-AP075. Choć ten ostatni teoretycznie wykracza poza moje możliwości finansowe, to ma w komplecie torbę i mychę, co muszę dokupywać do pozostałych. Z drugiej strony, dwie ostatnie firmy nie mają serwisów gwarancyjnych ceciach!ących się dobrą opinią :unsure:

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę wybaczyć post pod postem, ale czas już jakiś minął od mojej wypowiedzi, a zależy mi na zwróceniu uwagi na nowe zagadnienie :rolleyes:

Ad rem:

Być może będę miał możliwość nabyć okazyjnie notebook Packard Bell.

Czy ktoś coś może wie na temat tej firmy i jej notebooków?

Jako, że ich serwis mieści się w Warszawie na Żelaznej to mogę ostatecznie zrezygnować w ich przypadku z gwarancji door 2 door :rolleyes:

Tu jest model, o którym myślę. Akurat Sirius ma najdroższą ofertę z możliwych, ale jest tam dobra specyfikacja. Ewentualnie jeszcze tutaj. Strona Packard Bella niestety jest bardzo źle zrobiona przede wszystkim dlatego, że oferty się różnią w zależności od kraju... no i nie ma polskiej wersji :(

Czy zatem ktoś coś może na ich temat powiedzieć? Zaznajomiłem się już z opiniami kolegi maSTHa212, ale chciałbym może nieco bardziej konkretnie. Na laptopy.info.pl jest niewiele więcej :unsure:

Przyznaję, że moją uwagę przyciągnęła dobra konfiguracja (oczywiście na stronie Sirius jest błąd - ATI Mobility X1700 ma 128MB własnej pamięci), wygodna klawiatura i... tak przyznaję się bez bicia :D ... ten aluminiowy pasek w miejscu oparcia nadgarstków ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coz ... miloby bylo zareklamowac swoj sprzet, bo fajny jest, ale gdybym mial dzisiaj kupowac to wzialbym raczej hel80, np:

allegro.

Core Duo?

Jak jest z gwarancją tych Compali? Nie chodzi mi o długość, ale o rodzaj i miejsca serwisów.

Trochę mnie odstrasza ta wyglądająca na tandetną obudowa... niemal jak w Asusie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi