Skocz do zawartości
kojak_ct

Sony PlayStation 3 / Slim - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakis czas temu bylem w Japonii. Tam, w hotelowej lozy natknalem sie na

bardzo ciekawy artykul, ktory mnie olsnil, a mam nadzieje, ze i co niektorym

z Was da do myslenia...

W owym artykule rozchodzilo sie o to, ze jeden z przedstawicieli firmy Sony,

dywizji PS3, otwieral dziennikarzowi oczy na fakt, iz iksboks nie jest zadna

konkurencja dla PlayStation 3 - i TO slyszeliscie juz pewnie setki razy,

ale...

Otoz, 360, pomimo swej wprowadzajacej w blad nazwy (jako, ze za sprawa "3"

na poczatku sugerowana jest wersja 3) stanowi odpowiedz Microsoftu na

konsole Sony poprzedniej generacji: PS2. Jako, ze pierwszy iksboks byl

totalnym niewypalem, nie tylko w Japonii, ale i na calym swiecie, Microsoft

ze swoim 360 ala 260 probuje do dzis doganiac PS2... I pomyslec tylko; na

zwyklym TV, bez HD, bez HDMI gry z iksboksa 360 zaledwie nieznacznie

przewazaja te na PS2! Pan z Sony ma racje!

GranTurismo 4 jest na dobra sprawe gra lepsza niz Forza 2. Taki, dajmy na to

BLACK na PS2, w zaleznosci od gustow, moze z latwoscia konkurowac z HALO 3,

a FFXII do dzis nie ma odpowiednika na iksboksie...

Sony traktuje iksboksa 2 (bo tym wlasnie jest produkt MS, pomimo blednych

asocjacji do trojki; przez "360") jak bezposredniego rywala dla PS2 - nie

PS3!

Budujac PlayStation 3, Sony powrocilo do korzeni swojej markowej filozofii:

drogi sprzet, najwyzsza jakosc, odbiorczosc raczej wybiorcza niz masowa.

Pamietam swoj oczojebny orgazm, na jednej z wystaw gier komputerowych w USA,

gdzie na wielkich, panoramicznych, wrecz (tutaj pasuje ta cyferka! 360

stopniowych ekranach firmy (m.in. chyba EA) prezentowaly zapowiedzi swych

gier... Wiele wody uplynie w Wisle, zanim takie ekrany zagoszcza w Polskich

domach (jesli gdzie/kolwiek na swiecie... ale w czasach gdy zdecydowana

wiekszosc ludzi decyduje sie na zakup wielkich TV (mowiac wielkich mam na

mysli ponad 50") czy projektorow, PS3 ze swoim suportem prawdziwego HDMI

jest jak uszyte na miare dla "koneserow".

Bedac uzytkownikiem zarowno 360-tki jak i PS3, niejednokrotnie zastanawialem

sie w czym lezy "oslawiona przewaga" PS3 nad iksboksem. Nie bylo latwo dojsc

do rzeczowych wnioskow. W momencie podlaczenia PS3 do 100" TV zrozumialem

wszystko!

Widzieliscie gry z PS2 na TV LCD? No wlasnie... Tak w przyblizeniu wyglada

roznica pomiedzy nowa konsola Sony, a X BOX 360. Nie bede tutaj wnikal w

szczegoly odnosnie podobnych roznic w dzwieku, kiedy sprzet podlaczymy do

NAPRAWDE DOBREGO kina domowego, bo to juz raczej finezja. "Jeden obraz mowi

wiecej niz 1000 slow" (dzwiekow) dlatego spragnionym testowania, bardziej

polecam wielki TV (projektor).

Sony sprzedalo ponad 100 milionow PS2, a... konca nie widac. Microsoft z

pierwszym iksboksem, bez dalszego wsparcia dla tej konsoli wypada na tym tle

bardzo blado. 360-tka jest latka na nieudany projekt, ktory mial konkurowac

z PS2, a nie konkurowal tak na prawde z niczym. Ta latka, na ktora naklozyla

sie nowa latka, w postaci psujacych sie maszyn MS miala na dzien dzisiejszy

sprzedac sie w liczbie podwojnie przebijajacej ilosc sprzedanych PS3. Tak

mowi Microsoft...

A co mowi Sony? Nic. Ich PS3, z wbudowanym odtwarzaczem "Blu-Ray",

mozliwosciami prawdziwego HDMI, Wi-Fi na pokladzie, padem ala Nintendo Wii,

dzwiekiem kinowym "DTS", mozliwosciami ATRAC 352kbps (a nie marnego MP3),

opcja podlaczenia (taniego) dysku twardego dowolnej pojemnosci, itd, etc...

jest produktem na jaki czekali wielbiciele hardwarowego hewi metalu...

I po co obnizac ceny PS3, skoro tutaj nie o wojne z MS chodzi?

Źródło

Taka ciekawostka :lol2: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony powinno się wstydzić możliwości włożenia TANIEGO dysku do konsoli. Jak wiadomo, wszystko co dobre jest drogie :)

Nom powinni przywalic abonament za net , wlasne dyski po 10$ za GB i wtedy dopiero by ich ludzie kochali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najbardziej mi sie spodobalo:

Budujac PlayStation 3, Sony powrocilo do korzeni swojej markowej filozofii:

drogi sprzet, najwyzsza jakosc, odbiorczosc raczej wybiorcza niz masowa.

po tym wszystkim rozumiem wrescie politykie sony!!!, a Japoncowi ktory porownywal aspiracje x360 do ps2 radze wrescie zaczac uzywac wszystkich stron internetowych a nie tylko tych nakazanych przez korporacje, moze przejrzalby na oczy :lol2:

ps.a cha i jeszcze te tanie dyski do drogiego i "wybiorczego" sprzetu :razz:

Edytowane przez dragonlore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jesli ty poznajesz polityke Sony po postach jakichs mega fanbów to nie mam pytań. Jeden durny post jakiegos fanboya Sony zaczerpniety niewiadomo skąd i już zlatują się fanboye z przeciwnego obozu pośmiać się i popastwić. Żenujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jesli ty poznajesz polityke Sony po postach jakichs mega fanbów to nie mam pytań. Jeden durny post jakiegos fanboya Sony zaczerpniety niewiadomo skąd i już zlatują się fanboye z przeciwnego obozu pośmiać się i popastwić. Żenujące.

a tobie co? -przeciez traktujemy to jako ciekawostkie i zart, wiec ochlon troche :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlatują się fanboye - a zaraz za nim zlatują się użytkownicy pretendujący do miana zdystansowanych i obiektywnych. Można tak w kółko, a nie o to chodzi. Ja jestem świadom wad konsoli, którą posiadam, nie neguję tych wad.. ale jeśli ktoś pisze oczywiste bzdury, to aż człowieka nosi żeby troszkę porechotać :))) Żadna krzywda się przy tym nikomu nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co Ci chodzi? Co innego mozemy zrobic z takimi rewelacjami, jak wysmiac je do szczetu? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polygamia:

Sprzedaż PS3 w Japonii pikuje. Sony: jest dobrze

Czyżby światowy kryzys w końcu dogonił konsole? Jak donosi serwis play.tm, dla Playstation 3 zeszły tydzień był najgorszy od dnia premiery, a sprzedaż wyniosła zaledwie (”zaledwie: jak na na rynek japoński) 7 tys. sztuk. W tym samym czasie konsola Nintendo DS sprzedała się w ilosci 43 tys. egzemplarzy, PSP w 26 tys., a Wii 25 tys. Lepszy, z wynikiem 8 tys., był nawet Xbox 360, który w Kraju Kwitnącej Wiśni od swojej premiery najczęściej zwiedza dolne partie statystyk.

Oczywiście polskim oddziałom życzymy nawet takich wyników. Tak dla porównania, Japończycy podczas recesji kupią w ciągu jednego miesiąca więcej Playstation 3 niż Polacy w ciągu prawie 1,5 roku względnej prosperity.

Tymczasem w wywiadzie dla Financial Times, Jack Tretton, prezes amerykańskiego oddziału Sony Computer Entertainment (SCEA), na pytanie jak po nierównym roku w konsolowej wojnie ma się Playstation 3, odpowiedział:

Gracze do nas wracają. Sprzedajemy większy procent gier takich jak Madden NFL i Grand Theft Auto, ponieważ ludzie wybierają PS3. Sprzedaż skoczyła o ponad 100% i wszystko idzie tak, jak zamierzaliśmy. Odnosimy sukcesy na wielu rynkach i zbliżając się do drugiej rocznicy istnienia PS3, jesteśmy tam gdzie chcieliśmy.

Jako, że z każdym prezesem należy się zgodzić, tak i my nie mamy innego wyjścia. Przytakujemy więc i opuszczamy gabinet.

hmmmm..

Edit:

PS3 - aktualizacja oprogramowania do wersji 2.50

* Wsparcie dla oficjalnego headsetu Bluetooth

* Zwiększenie przejrzystości interfejsu Trofeów

* Statusy znajomych - informacja o ostatnim pojawieniu się online (hi Xbox LIVE)

* Podział plików wideo na sceny - funkcja przydatna do szybkiego przewijania. Pliki będą mogły być podzielone na 1,2 lub 5-minutowe sceny.

* Kody promocyjne z poziomu sklepu - szybszy dostęp, do tego odświeżone zostały sekcje PlayStation Network Sign Up oraz Account Management

* Zarządzanie energią - możliwość automatycznego wyłączenia padów oraz PS3 po ustalonym czasie

* Ściąganie w tle - konsola będzie mogła się automatycznie wyłączyć po zassaniu pliku lub ukończeniu instalacji

* Zrzuty ekranów - niektóre gry umożliwią ich robienie i zapisywanie na dysku konsoli

* Inne zmiany i ulepszenia

Edytowane przez dragonlore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ukryte menu w 2.50 firmware

:)

polygamia

Firmware 2.50 skrywa mroczny sekret

Chcąc zapobiec sytuacji jaka miała miejsce przy aktualizacji oprogramowania PS3 do numerka 2.40 dodano jeszcze jeden element, o którym Sony nas nie poinformowało. Dokładnie chodzi o ukryte menu, które pozwoliłoby uratować Wasze PS3 po złej instalacji firmware’u. Aby się do niego dostać wystarczy uruchomić PS3 przytrzymując włącznik, aż usłyszymy trzy krótkie dźwięki i już. Miło, że Sony tym razem chce się ustrzec przed błędami, ale czy nie wystarczyłoby sprawdzanie oprogramowania przed wpuszczeniem go na serwery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polygamia

Sony obniża prognozę swoich zarobków o 57%

Sony obniżyło prognozę swoich zarobków za ten rok fiskalny aż o 57%. Z przewidywanych 470 miliardów zarobionych jenów zostało im już tylko 200. Wraz z tym ogłoszeniem wartość akcji spadła o 6,3%.

Spodziewamy się, że nasze wyniki będą niższe niż lipcowe przewidywania z zyskiem operacyjnym mniejszym o 140 miliardów jenów głównie w sektorach elektroniki użytkowej i gier.

Sony ostatnio coś za dobrze nie idzie, sprzedaż PS3 spada zaczyna odstawać od konkurencji w USA, Europie no i oczywiście w Japonii, gdzie ostatnio sprzedało się jedynie 4800 sztuk PS3 (o 1200 mniej od 360). Może jednak przydałaby się ta obniżka ceny konsoli?

barany "analitycy" sony nadal beda naiwnie sadzic ze nie powinni obnizac cen ps3??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co więcej, do tej pory sprzedało się ok. 17mln PS3, przy ok. 22mln Xboxa 360. Nie interesowałem się za bardzo tymi numerkami wcześniej i sądziłem, że PS3 wypada dużo słabiej. Dlatego zaskoczeniem dla mnie była tak dobra sprzedarz PS3 na tle Xa, szczególnie, że PS3 miało premierę o rok poźniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tym razem nasz standardowy dostawca wiadomości o marnej sprzedaży PS3 zaspał :)

http://polygamia.pl/w-drugim-kwartale-sprz...nie-ps3-niz-360

jezeli sie nie myle to dane nie obejmuja okresu przeceny xboxa, a dwa na xboxa jest poprostu wiecej gier, wiec na kazego gracza przypada wiecej mozliwosci zakupu, co oczywiscie przeklada sie na ilosc gier na kazdego posiadacza konsoli, smieszy mnie wiec wiele danych na rynku, bo zawsze zgadzaja sie z oczekiwaniami zlecajacego badania rynku, abstraciach!ac juz czy to zlecenie od sony czy Billa.

Najwiecej sprzedaje sie Wii na rynku ale jednoczesnie kazdy posiadacz Wii ma mniej gierw kolekcji niz posiadacze Klocka czy ps3- smieszne nie?

W tym wszystkim dla mnie sie licza gry i ich dostepnosc oraz fun z nich plynacy a nie tedencyjne dane, z jednej strony sony ma zaplecze i mozliwosci postawic ps3 na nogi a z drugiej nie ma jakiegos nadzoru nad produkcjami aby nie odstawaly od reszty jak np. Bioshock czy Fallout3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dziewczynki, rozejść się!

Czytam wasze wypowiedzi, komentarze i uwagi - mniej lub bardzie trafne. Bez sensu te wasze kłótnie, o to która konsola jest lepsza, która ma większą sprzedaż itd. Najlepsza konsola (i ogólnie sprzęt) to taki, z którego zadowolony jest jego użytkownik i dla jednego będzie to ps1, dla drugiego nes, a dla kogoś innego pralka - frania :) Tyle wam powiem tytułem wstępu.

Teraz do sedna tematu, czyli ps3.

- czy wiecie coś na temat jakiegoś softu (lub innego sposobu) który da kompatybilność z ps2?

- podobno na ps3 chodzą gry z ps1 i jak to się odnosi do 'kopi' gier z ps1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że z ps1 nie będzie śmigać - to nie problem, bo go mam, ale niedosyt pozostaje. Gier z ps2 to nie mogę przeboleć, mgs 3 jest bardzo kuszący, a o innych to już nie wspominam. Pałki z sony chyba specjalnie to zrobiły, żeby jeszcze ps2 pohandlować ;/

...tak, wiem, że wybebeszyli z ps3 resztki ps2, żeby obciąć koszty, ale mogliby zrobić opcję programową, tylko po co komuś ułatwić życie?

...o zdradzie z mgs 2 na xbox, resident evil zero i mgs tts na gcuba to już nie będę mówił.

Edytowane przez sz.limak86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, wyciecie kompatybilnosci wstecznej to zwykly skok na kase - "chcesz grac w gry z PS2 na PS3, kup je w PSStore" :|

Czyli, jak kupię tam grę z ps2 to będzie mi śmigać na ps3? Dorzucają emulator+gra, czy jest to tzw. remake albo coś w tym stylu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi