Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nowi nabywcy Xboxa marsz po pudełka i sprawdzamy informacje zawarte na białej naklejce :)

Jeśli macie:

na konsoli

- date produkcji po 06.08.2008

na pudełku:

- LOT 832 i wyżej

- TEAM FDOU

To prawdopodobnie macie płytę główną z GPU i CPU w procesie 60nm czyli tak zwaną "Jasper"

Ja takowy posiadam - kupowałem jakieś 2 tygodnie temu w sklepie Robson (Premium - 60GB).

W procesie 65 nm, nie 60 ;). Ja mam Falcona (początek lipca tego roku). "Mniejsze" GPU może faktycznie wpłynąć na żywotność XO (o mniejszym poborze prądu nie wspominając ;) ). Ale co tam, po coś jest gwara :D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniasz tam koło Dworcowej ? ;) Ja bym brał. GOW rządzi na X0 (na PC też zresztą, ale nie ma to jak 37 cali), PES też dobry, bo grałem. Ale i tak IMO nic nie przebije PES1 W Rainbow Six Vegas 2 nie grałem.

P.S Plusk to teraz się rusz, bo ja tam właśnie zaraz idę z moimi grami na wymianę :D (joke)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Jeszcze zaglądnij do gekonu, tam też ostatnio zaczeli wymieniać i od razu przybyło im gier, tak więc mamy w czym i gdzie wybierać.

Chciałem wymienić armie na Too Human ale gościu jednak narazie chce zostawić ten tytuł na sprzedaż, tak więc padło na vegas2 bo jedynka mi się podobała.

edit; już nieczynne ;]

Edytowane przez Plusk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytam, to chyba microsoft właśnie traci swojego nieprzerabialnego lite-ona.

hmm znaleźli sposób na pamięć ROM ?

To może być potężne uderzenie w Microsoft, zwłaszcza dlatego, że aktualnie jedyne zyski jakie on czerpie z xboxa, to sprzedaż gier i osprzętu.

Było gdzieś w jakimś artykule, ze od obniżek cen X06 Microsoft dokłada do każdej konsoli, ale zarabia na w/w rzeczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"sposób" na lite-on'a jest już od około miesiąca.

#fw net

<c4eva> lite-on work is continuing. full erase/write access to entire fw flash is complete via software!

W ogóle to te falcony miały mieć zmniejszoną awaryjność, a z tego co czytałem na forach i rozmawiałem z Juchym, to całkiem sporo ich ląduje na serwisach -_-

Ciekawe jak z tymi nowymi będzie.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem na myśli sposób z podmianą napędu ;]

co do falconów to każdy x0 padnie, trzeba być na to przygotowanym :lol:

Winą tych całych usterek jest słaba pasta termoprzewodząca, która po pewnym czasie zasycha i hamuje oddawanie ciepła. Podobno wymiana jej usuwa usterkę ;)

Ja mam Jaspera i jak na razie chodzi pięknie - odpukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj odebrałem wreszcie po 3 tygodniach naprawy swoją, co dźwięk był a obrazu nie było, mieli mi przelutować GPU, ale niby płyta się na tyle pogięła, że wsadzili nową płytę Falcona właśnie, można powiedzieć, że mam stary plastik i napęd, a resztę konsoli nową :D

Zobaczymy ile to podziała, sprzęt rzeczywiście działa zdecydowanie ciszej w porównaniu z tym co miałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro winą jest słaba pasta termoprzewodząca to w takim razie każdy falcon padnie xD ? Nie ma czym się przejmować, najgorszym okresem i gwoździem w płuco microsoftu była wersja CORE robiona na tańszych częściach. Ps3 też się psuje ale nikt o tym nie trąbi przez co konsola w wielu umysłach ma status NIEZNISZCZALNEJ i bezawaryjnej ;)

Pytanie do posiadaczy kierownic wireless microsoftu do xboxa - czy pedał gazu i hamulca działa na zasadzie R2, L2 na padzie? W sensie, czy przy płynnym naciskaniu samochód płynnie nabiera prędkości (i hamuje), czy może jest tak jak w kierownicy logitecha driveFX że są tylko dwie możliwości skokowe:brak gazu - mały gaz, pełny gaz albo co gorsza wciśnięcie powoduje od razu stu procentowy gaz do dechy?

Edytowane przez apo5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Ja mam Jaspera i jak na razie chodzi pięknie - odpukać :)

Możesz poprzeć to jakimś wiarygodnym źródłem, zdjęciem nowej rewizji płyty? Nawet na xbox-scene.com nie ma żadnych konkretów na ten temat. Nie chodzi mi o numery LOT, daty prod. tylko potwierdzone info, że siedzi tam GPU 65nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winą tych całych usterek jest słaba pasta termoprzewodząca, która po pewnym czasie zasycha i hamuje oddawanie ciepła. Podobno wymiana jej usuwa usterkę ;)

lol, nie wszystko co jest w internecie nadaje sie do powtarzania innym ludziom :] lepiej jeszcze poszukaj innych powodow przez ktore xboxy padaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.. hehe szczególnie jak ci padnie jakiś bzdet odpowiadający za wyświetlanie obrazu i konsola gra bez wizji :) i co ostatnio jest bardzo częste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...] czy pedał gazu i hamulca działa na zasadzie R2, L2 na padzie? W sensie, czy przy płynnym naciskaniu samochód płynnie nabiera prędkości (i hamuje), czy może jest tak jak w kierownicy logitecha driveFX że są tylko dwie możliwości skokowe:brak gazu - mały gaz, pełny gaz albo co gorsza wciśnięcie powoduje od razu stu procentowy gaz do dechy?

Na 99% pedały działają dokładnie tak samo jak triggery (chyba tak się zwą?) w padzie. Gdyby było inaczej kto by chciał grać na kierownicy, mając większy komfort na padzie?

Poza tym pochwalę się (albo wydam na pośmiewisko) - za 200zł wyhaczyłem prawie nową kierę, rewizja 2008 z jakimiśtam poprawkami. Chyba nie przepłacam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz poprzeć to jakimś wiarygodnym źródłem, zdjęciem nowej rewizji płyty? Nawet na xbox-scene.com nie ma żadnych konkretów na ten temat. Nie chodzi mi o numery LOT, daty prod. tylko potwierdzone info, że siedzi tam GPU 65nm.

No właśnie się nacieszyłem moim Jasperem :l Okazuje się, że masz racje.

IMO 100% pewnym sposobem na stwierdzenie czy mamy jaspera jest sprawdzenie na tylniej naklejce oznaczeń zasilania. W falconach z zasilaczem 175 W wynosił ono 12V ~14.2A a w Jasperach z GPU i CPU w 65nm powinno być stosunkowo mniejszy pobór mocy, czyli 150W - 12V ~ 12A. Niestety ja mam tą pierwszą opcje ;l Ehhhh

PS: To sa tylko takie tam moje domysły i zlepek paru informacji z różnych for ;)

Edytowane przez Malutki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej ,coraz lepiej :) ,nie dlatego ze bedzie to jakos mialo znaczenie w walce o graczy z ps3 ale dlatego ze w ten sposob bedzie wiecej dobrych RPG itp

Japońscy deweloperzy wybierają Xboxa 360

PRowa ofensywa Microsoftu trwa. Najlepsze wystąpienie na TGS, większa sprzedaż 360 niż PS3 i odebranie wyłączności na kolejną słynną serię to nie wszystko. W najnowszym odcinku podcastu Majora Nelsona Aaron Greenberg stwierdził, że widzi zmianę lojalności japońskich deweloperów z Sony do MS.

“Myślę, że zaszła ogromna zmiana. Przyjeżdżamy na TGS od ośmiu lat i nigdy nie było takiego przesunięcia z marki PlayStation do Xboxa 360 wśród niezależnych wydawców. [...] Jesteśmy platformą z którą chcą oni budować i promować swoje tytuły na całym świecie”.

W sumie to coś w tym jest. Czy po starcie 360 ktoś się spodziewał, że pojawi się tam iVirtua Fighter, Tekken, Final Fantasy XIII itd? Koniec ery ekskluzywności tytułów firm trzecich odtrąbiliśmy już dawno temu, czy należy zacząć mówić o nowej erze dla Microsoftu w Japonii? Czyżby udało im się w końcu odbić od dna i złapać przychylność zarówno deweloperów, jak i graczy? Oby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watpie by byly w przystepnych cenach, predzej niektorzy sprzedawcy beda niezle zarabiac...

Już teraz ceny "prawie nowych" dysków są przyzwoite: 109zł za 20GB, 300zł za 120GB.

A takie promocje jeszcze bardziej powinny obniżyć cene ;)

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już teraz ceny "prawie nowych" dysków są przyzwoite: 109zł za 20GB, 300zł za 120GB.

A takie promocje jeszcze bardziej powinny obniżyć cene ;)

Tak czy siak podrobiony dysk, czyli WD 120GB + obudowa za 60zł kosztuje cię nie więcej niż 200zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Microsoftu i jego nieprzerabialnego liteona:

Cytat z innego forum:

Dzis od serwisanta otrzymalem ciekawego maila:

Oczywiscie ze koncza sie napedy, bo nikt przy zdrowych zmyslach nie zamowi

teraz nowej partii. Flash liteona jest juz potwierdzony przez osobe, ktora

zhackowala poprzednie napedy na forum xbox-scene. Czekamy tylko na

udostepnienie

narzedzi wraz z nowym firmware iXtreme 1.5 (ponoc jest juz w 90%

ukonczony). Moze to nastepic za kilka dni lub za kilka tygodni - dokladnej

daty nikt w tej chwili nie zna. Pewne jest tylko to, ze naped bedzie w

100% flashowalny, wiec radzilbym poczekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było wiadome od samego początku, że w końcu go złamią. Co do dysków to rozglądałem się na Allegro i faktycznie ludzie zaczynają się pozbywać 20 gb dysków. Ceny idą od 100 do 200 PLN. Zastanawiam się jednak czy nie kupić 120 GB. Szkoda,że na razie nigdzie nie widać 60 GB HDD luzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi