Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem do bzdury. Prawdopodobnie szybciej bedzie nowa konsola z bluray niz stary xbox z nowym napedem.

A co do elite to jak napisal draak, ma to sens jesli chcecie kupowac gry oryginals z xboxa i kupowac filmy. Ja chyba skusze sie na wersje arcade w promocyjnej cenie. Moj stary juz bardzo premium nie posiada hdmi. Zyskam pada, 5 gier arcade i memorke, ktora przyda sie np. do dead rising. I wiadomo ze zapasowa konsola jest wskazana;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benchmark już nie pierwszy raz pisze bzdury na temat sprzętu... Najlepiej omijać ten serwis szerokim łukiem.

Jedyną racjonalną opcją to zewnętrzny BR do dotychczasowego modelu 360, a w bebechy to niech ten laser pchają, ale w zupełnie nowy/przyszły model klocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię by mieli w to inwestować. Jak Przemol^N napisał, prędzej powstanie nowa mocniejsza maszynka w której zamontują napęd blu-ray. Jakoś nie widzę potrzeby montowania do x360 Blu-Ray skoro gier pewnie i tak by wychodziło mniej niż na DVD, więc wątpię aby producenci byli zainteresowani wydawaniem dwóch wersji danej gry na jedną konsolę.... ;) Powinni wyprodukować zew. napęd jak to miało miejsce z HD-DVD. Bo bardziej do filmów byłby wykorzystywany niż do gier.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to wątpie aby wiele ludzi zdecydowało się wymienić obecne wersje x360 na te z blu-ray...

Ewentualnie zewnętrzny na USB napęd tak jak to Devil wyżej wspomniał.

Co do dyskusji z poprzedniej strony (Premium vs. Elite) to wielu ludziom (tak jak np. mnie) biała konsola po prostu nie pasuje do pozostałego sprzętu, dlatego też niewielkim kosztem wymieniłem ją na czarną + zyskałem kolejne dwa pady, większy dysk i normalne połączenie HDMI z 5.1 ;)

Inna sprawa, że na kabel do transferu danych pomiędzy dyskami od M$ wciąż czekam, a minął już ok. miesiąc... Gdyby nie kółko pomocy na polygamii, to do tej pory musiałbym korzystać ze starego hdd... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie ja nie bede czekał na jakiegos bu-raya do X'a, bo to jest tylko zbędny bajer dla tych, którzy chcą oglądać filmy na konsoli. Tak jak ktos wczesniej wspomniał MS nadal bedzie wydawac gry na DVD (czy ktos w ogole mysli ze moze byc inaczej? Przeciez by sobie noge odstrzelili). No i nie wiem czy to w ogóle technicznie mozliwe by blu-ray odczytywał płyty DVD, chyba nie, prawda? Więc tymbardziej uwazam to za bzdurę. Conajwyzej moze byc przystawka jak HD-DVD.

A poza tym to zacznijmy od tego, ze plotke rozniósł podobno jakis chiński sklep, a potem nastąpiła reakcja łańcuchowa. Żadna firma - ani Sony, ani MS ani nikt inny tego nie potwierdził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nie wiem czy to w ogóle technicznie mozliwe by blu-ray odczytywał płyty DVD, chyba nie, prawda?

Jest to jak najbardziej wykonalne, nie ma zadnych przeciwskazan. Tak samo bedzie czytal CD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie mówimy tu o zew. napędzie.Niestety Format HD-DVD został wyparty przez Blu-Ray. Myślę, że więcej by zarobili jakby wydali taki właśnie ww. napęd pod USB. Sam z chęcią bym sobie taki napęd sprawił do filmów, których jest coraz więcej w tym formacie. Denerwuje mnie takie zagranie M$. Chcą na siłę wprowadzić BD w swoich konsolach. Nie mogli tego zrobić wcześniej :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie spodziewali się, ze hd-dvd kopnie w kalendarz. Drugi powód to SONY, to ich bluray, więc co oni będą sie od konkurencji uzależniać? Wpakowali kase w Toshibe aby postawić hd-dvd na nogi i mamy to co teraz widzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego właśnie mówimy tu o zew. napędzie.Niestety Format HD-DVD został wyparty przez Blu-Ray. Myślę, że więcej by zarobili jakby wydali taki właśnie ww. napęd pod USB.

no nie wiem czy akurat podł napędu B-R pod USB to dobry pomysł, za niski transfer oferuje to złącze

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem czy akurat podł napędu B-R pod USB to dobry pomysł, za niski transfer oferuje to złącze

bez jaj...

USB 2.0 = 480 Mbit/s

Blu-ray 1x = 36 Mbit/s

w PS3 jest 2x czyli 72 Mbit/s

gdyby było nawet 4x to jest tylko 144 Mbit/s

teoretyczny transfer dla 12x BR = 432 Mbit/s

spokojnie starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda - napisy są bezproblemowo wyświetlane, ale trzeba pobawić się w streaming. Wystarczy programik TVersity. Oglądam bezprzewodowo filmy umieszczone na laptopie podczas, gdy "klocek" stoi w innym pokoju. To samo tyczy się zdjęć i muzyki. Frajda co nie miara :lol2:

Oczywiście "klocek" łyka też materiał HD w .mkv :), ale tu są częste buforowania. Mam router "b/g" a zalecają "a" to takiej zabawy. Podobno ma być płynnie.

Pobawilem sie tym i, szczerze mowiac, lipka:

- nie przenosi dzwieku 5.1, robi z niego stereo (ciekawe, czy downmix, czy tylko wycina kanaly)

- nie przenosi wiecej niz jednej sciezki audio, ani nie daje mozliwosci wyboru sciezki do transkodowania, wybiera zawsze ta o najnizszym indeksie

- nie przenosi softsubow wbudowanych w .mkv; o ile powyzsze jeszcze byloby do przelkniecia, to brak napisow jest nie do przyjecia dla mnie - nie znam az tak dobrze japonskiego ;)

Jakosc obrazu jest bardzo dobra, ale powyzsze niestety czynia ten program w zasadzie bezuzytecznym do moich potrzeb.

A poza tym to zacznijmy od tego, ze plotke rozniósł podobno jakis chiński sklep, a potem nastąpiła reakcja łańcuchowa. Żadna firma - ani Sony, ani MS ani nikt inny tego nie potwierdził.

DOkladniej to chinska gazeta, na ktora powoluja sie wszystkie, bez wyjatku, newsy. Ich ilosc nie ma wiec zadnego znaczenia, dopoki wszystkie sa "przedrukiem" tego samego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź MS na spekulacje dotyczące Blu-ray:

Microsoft has "no plans" for Xbox 360 Blu-ray drive

"As we have stated, we have no plans to introduce a Blu-ray drive for Xbox 360," said a Microsoft official in an email to GamePro on Monday. "Games are what drive consumers to purchase game consoles, and we remain focused on providing the largest library of blockbuster games available."

Jestem tego samego zdania co Devil i reszta chłopaków, Blu-ray pojawi się w konsoli MS, ale tak jak to było z HD-DVD jako zewnętrzny napęd lub dopiero w X720 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to było do przewidzenia. Gdyby to było prawdą, M$ straciło by znacznie więcej bo nie każdemu widzi się wymieniać lub sprzedawać zakupionego X'a, szczególnie Elite który swoje kosztuje ;) Ale nie obraziłbym się na nowy napęd via USB, ale nie taki co zaraz stałby się przymusem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy porannej kawie doszedlem do wniosku ze bluray jest przestarzaly juz. Do nowego xboxa naped jest kompletnie zbedny. Przyszloscia jest cyfrowa dystrybucja, ktora jest najwygodniejsza forma dostepu do oprogramowania. Mysle ze MS zdawal sobie z tego juz sprawe wkladajac naped dvd do 360. Zreszta zobaczcie ze sony tez sprzedaje np. gt5 w takiej opcji. Za te 2-4 lata 10mbit lacze w domu bedzie czyms normalnym nawet u nas. Po co szukac na polce plytek z grami jak poprostu mozna wszystko miec dostepne na konsoli. Chcesz kupic gre? bedzie tak samo jak teraz, marketplace i do wyboru kazda gra, ktora wyszla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarejestrowałem konsolę na stronie https://service.xbox.com/ i zdziwiło mnie jedno:

Current Warranty Status

Device: Xbox360 Hardware

Serial Number: xxxxxxxxxxxx

Warranty Status: In Warranty

Warranty Type: Standard

Warranty Start:

Warranty Expiration: 12/28/2008 6:59:59 PM

Na fakturze, którą dostałem od kolesia z Allegro widnieje data sprzedaży: 2007-11-26

Skąd więc ten termin wygaśnięcia gwarancji na ww stronie?

Mam już zacząć się martwić? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy porannej kawie doszedlem do wniosku ze bluray jest przestarzaly juz. Do nowego xboxa naped jest kompletnie zbedny. Przyszloscia jest cyfrowa dystrybucja, ktora jest najwygodniejsza forma dostepu do oprogramowania. Mysle ze MS zdawal sobie z tego juz sprawe wkladajac naped dvd do 360. Zreszta zobaczcie ze sony tez sprzedaje np. gt5 w takiej opcji. Za te 2-4 lata 10mbit lacze w domu bedzie czyms normalnym nawet u nas. Po co szukac na polce plytek z grami jak poprostu mozna wszystko miec dostepne na konsoli. Chcesz kupic gre? bedzie tak samo jak teraz, marketplace i do wyboru kazda gra, ktora wyszla.

Oby się taka wizja nigdy nie sprawdziła... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MacOSek

Jeśli masz jakiś dowód zakupu - paragon/faktura - to nie masz się co martwić, masz bite 2 lata gwarancji od daty zakupu konsoli. Tak jest na 100% jeśli chodzi o klocki zakupione w MM i EMPiKu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MacOSek

Jeśli masz jakiś dowód zakupu - paragon/faktura - to nie masz się co martwić, masz bite 2 lata gwarancji od daty zakupu konsoli.

No sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Konsola jest nagrodą w pewnym konkursie. Koleś wygrał i wystawił na allegro nówkę - ja kupiłem.

Mam ksero faktury na 12 iksów zakupionych przez firmę Billbird S.A (zapewne jako nagrody w tym konkursie) i zaświadczenie "iż konsola Xbox 360 wymieniona na załaczonym dokumencie (faktura nr XXX/XXX/XXX) została wydana jako nagroda w konkursie organizowanym przez firmę BillBird S.A."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd więc ten termin wygaśnięcia gwarancji na ww stronie?

Z tego co wyczytałem, to rejestrując konsolę na tej stronce gwarancja jest naliczana od daty wyprodukowania.

Jeżeli się mylę to niech ktoś poprawi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też niezbyt pasuje. Moja ma MFR Date: 2007-09-02.

Zresztą to trochę głupie by było. Co jeśli konsola 3 lata leżała w magazynie sklepu i w końcu ktoś ją kupił. Nie będzie miał w ogóle gwarancji? :rolleyes:

---

Napęd HD DVD do iksa za €9.99

Edytowane przez MacOSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby się taka wizja nigdy nie sprawdziła... :sad:

Dlaczego? Za jakiś czas łącza będą naprawdę szybkie, dyski naprawdę pojemne a Ty bez trudu wtedy zakupisz sobie grę bez wychodzenia z domu...Co nie zmienia faktu, że "za jakiś czas" to bliżej nieokreślona przyszłość... W ogóle kojarzycie Phantom'a? Tam cyfrowa dystrybucja miała być podstawą ale wyprzedzili swoje czasy za bardzo ;). Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Dlaczego? Za jakiś czas łącza będą naprawdę szybkie, dyski naprawdę pojemne a Ty bez trudu wtedy zakupisz sobie grę bez wychodzenia z domu...Co nie zmienia faktu, że "za jakiś czas" to bliżej nieokreślona przyszłość... W ogóle kojarzycie Phantom'a? Tam cyfrowa dystrybucja miała być podstawą ale wyprzedzili swoje czasy za bardzo ;). Pozdro.

tez tak uwazam,mam juz od 2-3 lat lacze 20 mb ktore u mnie jest standartem(29 euro :TV,darmowe telefony stacjonarne i miedzynarodowe no i internet),moge zalozyc szybsze (30 mb,tylko po co),jesli policzycie transfer to wyjdzie wam niebagatelna szybkosc,nawet soft liczony w dziesiatkach gigabajtow nie jest juz straszny,a przeciez juz reklamuja mi swiatlowody (od 50mb),poprostu przyszlosc jest w szybkich laczach a developerzy zapewne wykorzystaja ten fak do ograniczenia kosztow produkcji i ograniczenia piractwa.Tylko skad wziac te 10 x hdd 750gb na sciagane gry :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi