Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jakaś znacząca różnica w jakości obrazu między HDMI a zwykłym Component? TV 32" HD,jeżeli to w czymś pomoże...

Miałbym okazję kupić wersję Premium,niestety bez portu hdmi.

Tak. Znacząca różnica w jakości obrazu na rzecz HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też od 2 tygodni chodzi za mną ten HDMI (mam component). Ale jakoś nie byłem przekonany, że zobacze jakąś różnice (32" HDready). Znalazłem taki filmik:

http://www.ps3site.pl/komponent-prawie-jak-hdmi/

Na początku patrzałem i żadnej różnicy nie widziałem, ale na końcu widać i to sporą (w jaskini).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też od 2 tygodni chodzi za mną ten HDMI (mam component). Ale jakoś nie byłem przekonany, że zobacze jakąś różnice (32" HDready). Znalazłem taki filmik:

http://www.ps3site.pl/komponent-prawie-jak-hdmi/

Na początku patrzałem i żadnej różnicy nie widziałem, ale na końcu widać i to sporą (w jaskini).

Ktoś kiedyś pisał, posty z 04 Listopada 2008 r, że nie widzi różnicy między componentem a hdmi, a ktoś inny mu przytakiwał więc zastanów się może jednak jakośc obrazu jest taka sama, aczkolwiek ja widzę bardzo dużą różnicę na korzyść hdmi właśnie, zwłaszcza na większych wyświetlaczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Component wyświetli Ci 1280x720, HDMI 1366x768, to już pierwsza różnica (konsola skaluje sygnał, a nie TV). Moim zdaniem używkę X360 bez HDMI opłaca się brać tylko w cenie połowy nówki. Koniecznie trzeba zapytać o przeszłość itd, bo konsola np. z 2006 roku jeśli jeszcze nie padła, to na pewno padnie niedługo, nawet jeśli 'do tej pory działa idealnie'.

Edytowane przez pasztecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko: czy ktos juz sie bawil gierka Lips? Zobaczylem to ostatnio w EMPiKu ale nie mialem czasu sie przyjrzec, a na takiego X-owego Singstara od dawna czekalem. Widzialem jakies majki bezprzewodowe i liste piosenek (brak polskich - buuuuu!!!) Nie bede zakladal tematu o takiej "grze", bo to chyba raczej bez sensu. BTW czy w takim tytule sa achievmenty jakies do zdobycia?

BTW. Wczoraj kupilem kumplowi COD5 na PS2 i....OMFG, alez ta grafa jest MARNA!!! Moze to kwestia gry, moze juz dlugo nie gralem na PS2, ale po prostu koszmar - doslownie jakby PSP podlaczyc do TV. Moze to byla kwestia odbiornika (plazma) i na tradycyjnym TV wyglada to lepiej, ale az mi sie glupio zrobilo, ze taka nedza na ekranie widnieje :(

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy argument jaki podałeś jest prawidłowy. W dzisiejszych czasach kiedy już nikogo grafika zawarta np. w pgr4 nie dziwi ani nie zachwyca a far cry 2 ma "słabą grafikę" jak niektórzy twierdzą, gry na ps2 wyglądają po prostu czerstwo (ale nie wszystkie - patrz GT5, Tekken 5 etc). Aczkolwiek wydawało mi się że gry na ps2 już nie są produkowane a tu proszę - cod5. Ta konsola ma prawie 10 lat a jak widać świetnie się trzyma i wiele osób chętnie w nią pomyka aczkolwiek kupowanie ps2 pod plazme czy też o zgrozo LCD tv to pomyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo za 5 lat będziesz mógł powiedzieć o Xbox 360. Szkoda, że PGRy i FM nie wychodzą na PC wtedy przynajmniej za 5 lat można by było w to zagrać bez bólu oczu. Konsole się zapętliły i do niczego nie zmierzają dlatego wole PC.

Widze, ze dlugosc stazu na forum idzie w parze z poziomem wypowiedzi <_< Zapominasz przy okazji ze PS2 to SD, a plazmy/LCD to wyswietlacze HD - wiec juz tutaj bedzie pierwsza przyczyna takiego a nie innego obrazu. A poza tym czemu niby PGR i FM mialyby na PC wygladac lepiej po 5 latach? Pierwszy raz slysze, zeby gra ulepszala sie wraz z postepem technologicznym - to niesamowite. No i na koneic to zdanie: konsole sie zapetlily? Jesli tak to ja nie znam okreslenia na stan w jakim obecnie znajduje sie rynek PC, ale ok, zyj dalej w swoim swiecie. A generalnie to chyba dzialy pomyliles.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze, ze dlugosc stazu na forum idzie w parze z poziomem wypowiedzi <_< Zapominasz przy okazji ze PS2 to SD, a plazmy/LCD to wyswietlacze HD - wiec juz tutaj bedzie pierwsza przyczyna takiego a nie innego obrazu. A poza tym czemu niby PGR i FM mialyby na PC wygladac lepiej po 5 latach? Pierwszy raz slysze, zeby gra ulepszala sie wraz z postepem technologicznym - to niesamowite. No i na koneic to zdanie: konsole sie zapetlily? Jesli tak to ja nie znam okreslenia na stan w jakim obecnie znajduje sie rynek PC, ale ok, zyj dalej w swoim swiecie. A generalnie to chyba dzialy pomyliles.

Zapętliły od czasów snesa jest to samo... nowa konsola nowe gry z super grafiką, po 2 latach grafika trochę lepsza, po 6ciu grafika taka sama a konsola umiera i... od nowa ( z tym, że technologii nie bierze się z kapelusza tylko idzie się do NV albo ATI). Jeśli nie jesteś w stanie zauważyć tego co się dzieje z konsolami od prawie 20 lat to gratuluję.

Bo PGR3/4 i FM2 mają tą samą bolączkę co ich poprzednicy są niewyraźne. Mała rozdzielczość, słabe AA i brak filtrowanai textur. Co ja bym dał, żeby teraz móc pograć w PGR2 w FullHD.

W jakim stanie jest rynek PC?

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=44074

Edytowane przez TranceFan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapętliły od czasów snesa jest to samo... nowa konsola nowe gry z super grafiką, po 2 latach grafika trochę lepsza, po 6ciu grafika taka sama a konsola umiera i... od nowa ( z tym, że technologii nie bierze się z kapelusza tylko idzie się do NV albo ATI). Jeśli nie jesteś w stanie zauważyć tego co się dzieje z konsolami od prawie 20 lat to gratuluję.

Bo PGR3/4 i FM2 mają tą samą bolączkę co ich poprzednicy są niewyraźne. Mała rozdzielczość, słabe AA i brak filtrowanai textur. Co ja bym dał, żeby teraz móc pograć w PGR2 w FullHD.

W jakim stanie jest rynek PC?

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=44074

Faktycznie, tez pamietam jak sie zagrywalem w Gearsow na SNESie. Teraz tylko kiszkowaty remake zrobili, no ale zagralem, przez sentyment. Jesli zapetlenie u ciebie oznacza progres technologiczny to w takim razie PC sie zapetlaja mniej wiecej co pol roku. Poza tym nie wiem w takim razie czego oczekujesz? Zeby raz wypuszczona konsola wystarczala na cale zycie? Bo nie kumam do czego zmierzasz. No a propo małej rozdzielczości to akurat PGR4 obsługuje 1080p (nie wiem jak z 3 i FM2). Faktem jest, ze do 4K to jeszcze brakuje, ale dobre i to. A co do tego linka co podales: od kiedy ilosc oznacza jakosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzam do tego, że wole grać w gry na PC bo po kilku latach można wrócić do jakiejś gry podbić rozdzielczość dać AA i AF wgrać może i jakieś mody polepszające grafikę i gra nie odstrasza. Na konsoli jak coś ma małą rozdzielczość i zwalnia to już inaczej nie będzie a szkoda bo przez to nie chce się wracać do starych tytułów. Na PC się zapętla ale szybciej przez co postęp nie ustaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzam do tego, że wole grać w gry na PC bo po kilku latach można wrócić do jakiejś gry podbić rozdzielczość dać AA i AF wgrać może i jakieś mody polepszające grafikę i gra nie odstrasza. Na konsoli jak coś ma małą rozdzielczość i zwalnia to już inaczej nie będzie a szkoda bo przez to nie chce się wracać do starych tytułów. Na PC się zapętla ale szybciej przez co postęp nie ustaje.

Yyy przeciez gry z pierwszego X tez mozesz podbic do 1080p wiec o co kaman? Nie wiem tylko po co wtedy jest ci potrzebne AA, no ale ok. A czy gry zwalniaja? Na razie jest pare gier na X360, ktore raz sie zakrztusza, ale z tego co pamietam optymalizacja ostatnimi czasy na PC to tez nie powod do dumy. I jaki niby postep nie ustaje? Postep w czym? Ze trzeba coraz wiecej patchy zeby gra byla W KONCU grywalna? Albo postep w optymalizacji, ktora siegnela juz poziomu absurdu ze topowy sprzet ledwo ciagnie GTA, ktore grafa jakos nie miazdzy? Albo, ze konsolowe hity trafiaja na PC (bo w sumie czemu nie) z rocznym czy dwuletnim opoznieniem? Albo ze wersje tytulow multiplatformowych sa lepsze na konsole (zeby daleko nie szukac chociazby ostatnia Fifa czy nawet zjechany NFS:UC)? Jak tak ma wygladac nieustajacy postep PC, to wole zostac przy konsolacj "stojacych od 20 lat w miejscu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz większość tych problemów jest związana z konsolami. Gdyby konsol nie było (albo raczej koncernów takich jak Sony i MS które pociągają z sznureczki i wysyłają w eter marketingowy bełkot) nie było by tragicznej jakości portów, nie trzeba by czekać na port 6 miesięcy, gry nie wymagały by patchowania. A w dodatku były by tańsze bo nikt nie musiałby odpalać procentów dla Sony czy MS. I nie udawaj głupka bo odpowiadasz jak fanboy a nie normalny człowiek dobrze wiesz o jaki postęp chodzi nie przypadkiem w PS3 siedzi 7800gt.

Podibja haha dobre PGR4 wygląda o wiele mniej wyraźnie nawet od GT5. To nie jest pełne 1080p tylko skalowane tak PGR2 też możesz zeskalować ale jak to zobaczyłem na plaźmie to myślałem, że zwymiotuje dla porównania Half Life 2 ( czyli gra z okresu pierwszego Xa) śmigała na plaźmie w fullHD cudnie.

Edytowane przez TranceFan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz większość tych problemów jest związana z konsolami. Gdyby konsol nie było (albo raczej koncernów takich jak Sony i MS które pociągają z sznureczki i wysyłają w eter marketingowy bełkot) nie było by tragicznej jakości portów, nie trzeba by czekać na port 6 miesięcy, gry nie wymagały by patchowania. A w dodatku były by tańsze bo nikt nie musiałby odpalać procentów dla Sony czy MS. I nie udawaj głupka bo odpowiadasz jak fanboy a nie normalny człowiek dobrze wiesz o jaki postęp chodzi nie przypadkiem w PS3 siedzi 7800gt.

Podibja haha dobre PGR4 wygląda o wiele mniej wyraźnie nawet od GT5. To nie jest pełne 1080p tylko skalowane tak PGR2 też możesz zeskalować ale jak to zobaczyłem na plaźmie to myślałem, że zwymiotuje dla porównania Half Life 2 ( czyli gra z okresu pierwszego Xa) śmigała na plaźmie w fullHD cudnie.

Ok, w tym momencie koncze dyskusje, bo jak czytam, ze to wina Sony i MS, ze gry na PC sa marne, ze przez konsole trzeba patchowac gry i gdyby nie bylo X360 i PS3 to gry bylyby tansze to po prostu nie mam pytan. Moze jeszcze dorzuc, ze to przez granie na padach przez swiat przewalil sie kryzys finansowy, a zamach w Gruzji byl w rzeczywistosci klotnia konsolowcow i PC-iarzy. A co skalowania to chyba sie mylisz: KAZDA gre mozesz sobie upscalowac do 1080p, wystarczy to ustawic w dashu konsoli. Ale nie kazda gra obsluguje natywnie taka rozdzielczosc. Jesli dla ciebie to jest nadal to samo no to tym bardziej nie mamy o czym rozmawiac.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastha udowadniasz tylko ze jestes albo ignorantem albo fanboyem albo głupcem do ktorego nic nie dociera sens moich slow jest troche glebszy niz to jak go zrozumiales ale widze za kumaty nie jestes dobra koniec OT

Na te swieta beda jakies obnizki ceny xboxow 360?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mastha udowadniasz tylko ze jestes albo ignorantem albo fanboyem albo głupcem do ktorego nic nie dociera sens moich slow jest troche glebszy niz to jak go zrozumiales ale widze za kumaty nie jestes dobra koniec OT

Na te swieta beda jakies obnizki ceny xboxow 360?

Nie kumam o co wojna, i po co. Ja jak mam kombinować w ustawieniach PC to mnie mdli a do konsolki wkładam giere i mam wszystko w nosie i myślę, że po to one (konsole) są. PC mam do netu a konsole do grania jak i rozmów na live i w czym problem? Jeden woli kolor czarny drugi biały, no wiadomo, że PC to lepsza grafa, bo i giery są w innych rozdziałkach pisane no ale jak miałbym co pare miechów wymieniać bebechy w PC to faktychnie musiałbym być pasjonatem PC, zresztą X-360 to też jest taki słabszy PC.

A czy będą obniżki x to podzwoń po sklepach albo poszperaj na necie, bo tutaj raczej nikt nostradamusem nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow TranceFan jest niczym zażarty katolik na wiecu ateistów lol Trancefan stary w ogóle co ty za bełkot zapodałeś ty chyba rozumujesz naokoło i w jakiejś dziwnej manierze jakby nie było konsol to by było ok ? no lol jakby rynek PC działał poprawnie to opłacało by się na niego wydawać gry ale się nie opłaca, hity z konsol wychodzą na PC tak już na dopchanie kieszeni dystrybutorów i twórców bo sprzeda się, nie sprzeda to i tak kasa wpadnie dlatego porty są robione po najmniejszej linii oporu. Pośmialiśmy się już a teraz ty tak na poważnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i odstrasza ale to wcale nie umniejsza niektórym tytułom. Wg Twojego rozumowania żeby czerpać przyjemność z rozgrywki to gra musi mieć bardzo dobrą grafikę, z czym się absolutnie nie zgadzam. Są tytuły do których się wraca i wcale nie trzeba podbijania rozdziałek, AA/AF i bóg wie jakich Texture Packów żeby w coś takiego zagrać bez "różowych okularów". Mało tego, wg mnie gra która dzisiaj wygląda zaje**ście i jest na nią wielki hype, a która po roku czy dwóch niczym już nie zachęca (i to nie tylko przez słabszą grafikę) jest tak naprawdę słaba. Taka gra na "tu i teraz" a która nie przejdzie do historii bo nie ma czym zabłysnąć. Reasumując, jak dla mnie to czas pokazuje które gry są naprawdę dobre a nie jakość oprawy A/V w dniu premiery.

BTW: Rynek konsol zawsze był zapętlony ale tyczy się to też PC, z tym że na PC pętle są sporo krótsze.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, czyli w takim bądź razie Twój komputer to 486 dx2, 16Mb ramu i wydajna 4 bitowa karta graficzna? Nie dajesz sie "pętli czasu"?

Bo ja nie rozumiem na czym polega ta pętla, że co? Że trzeba kupować nową konsolę raz na 5 lat bo stara umiera i się już więcej z niej nie da wyciągnąć? No to chyba na tym polega postęp technologiczny. Kolejna generacja konsol to już nie będzie "to samo" co poprzednia, tylko WIĘCEJ - CIEKAWIEJ i LEPIEJ. A gry na PC to niby czym się różnią? Przecież obecnie 85% gier zostaje wydanych na wielu platformach - różnicą są MMORPG, RTSy (choc teraz już coraz więcej ich na konsole - nie wiem po co swoją drogą) itp. Sorry ale dla gracza liczy się przede wszystkim grywalność. Grafika ląduje na drugim miejscu albo i dalej. Grafiką to się jarałem jak miałem 15 lat - teraz bardziej liczą się emocje płynące z samej rozgrywki, rywalizacja (wyścigi - i mogę nawet się kartonowymi pudełkami ścigać z texturami na poziomie r_picmip 9 [komenda do q3 - przyp. autor] ;) ) tudzież rozbudowane scenariusze, które wciągną na długie godziny (np. fallout 3) a nie tam pieprzenie o grafice - to dobre dla niedojrzałych dzieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Component wyświetli Ci 1280x720, HDMI 1366x768, to już pierwsza różnica (konsola skaluje sygnał, a nie TV). Moim zdaniem używkę X360 bez HDMI opłaca się brać tylko w cenie połowy nówki. Koniecznie trzeba zapytać o przeszłość itd, bo konsola np. z 2006 roku jeśli jeszcze nie padła, to na pewno padnie niedługo, nawet jeśli 'do tej pory działa idealnie'.

Szkoda tylko ze 99% tv po HDMI przymuje tylko 720p lub 1080p, więc to bzdury o lepszej jakości po ustawieniu 1366x768 w Xboxie. Wtedy przeskalowanie następuje 2x - 720p--->768p--->720p

Component to też złącze cyfrowe, mozna po nim wyświetlić 1080p. Różnica między nim a HDMI moze być, ale bardzo nieduża - a już napewno nie warta kupna nowego kabla. Jeśli posiadasz tv HdReady inny niż Samsunga(one przymują wszystkie rozdziałki po HDMI) to najlepszym wyjściem będzie podłączenie przez VGA.

Nie wiem czy pamiętacie, ale HDMI jarali się wszyscy nie dlatego, że ma przewagę w jakości obrazu względem componenta(bo to mit) tylko dlatego ze przesyła też dźwięk = podłączamy wszystkie urządzenia do amplitunera i idzie to jednym kablem do tv potem, co jest ogromną różnicą względem plątaniny kabli component, euro podłączanych do tv i kabli optycznych/koncentrycznych podłączanych do ampli.

Edytowane przez srekal34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko ze 99% tv po HDMI przymuje tylko 720p lub 1080p, więc gadasz głupoty o lepszej jakości po ustawieniu 1366x768 w Xboxie. Wtedy przeskalowanie następuje 2x - 720p--->768p--->720p

Component to też złącze cyfrowe, mozna po nim wyświetlić 1080p. Różnica między nim a HDMI moze być, ale bardzo nieduża - a już napewno nie warta kupna nowego kabla. Jeśli posiadasz tv HdReady inny niż Samsunga(one przymują wszystkie rozdziałki po HDMI) to najlepszym wyjściem będzie podłączenie przez VGA.

Cyfrowe? Od kiedy? Przeciez to analog.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafiką to się jarałem jak miałem 15 lat - teraz bardziej liczą się emocje płynące z samej rozgrywki, rywalizacja (wyścigi - i mogę nawet się kartonowymi pudełkami ścigać z texturami na poziomie r_picmip 9 [komenda do q3 - przyp. autor] ;) ) tudzież rozbudowane scenariusze, które wciągną na długie godziny (np. fallout 3) a nie tam pieprzenie o grafice - to dobre dla niedojrzałych dzieci.

I ładnie to ująłeś, ale sądzę, że PC-towiec i miłośnik zarozumialec nowych technologii, tego nie pojmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi