Skocz do zawartości
cavarr

Microsoft Xbox 360 - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

"Gralem" (w cudzyslowie, bo trwalo to ok. godziny, w czasie ktorej pobawilem sie pobieznie paroma gierkami) na 17" o tej rozdzialce.

Da sie, nie jest to az taki harcore. Obraz jest maly, ale czytelny (natywna rozdzialka, badz co badz, jesli gramy z pasami). Niektore gry, np. GoW, obsluguja tryb 5:4 i wtedy jest juz w ogole znosnie :)

Oczywiscie, do telewizora HD nawet startu nie ma, ale nie zgodze sie, ze jest to "profanacja" czy "psucie sobie zabawy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Gralem" (w cudzyslowie, bo trwalo to ok. godziny, w czasie ktorej pobawilem sie pobieznie paroma gierkami) na 17" o tej rozdzialce.

Da sie, nie jest to az taki harcore. Obraz jest maly, ale czytelny (natywna rozdzialka, badz co badz, jesli gramy z pasami). Niektore gry, np. GoW, obsluguja tryb 5:4 i wtedy jest juz w ogole znosnie :)

Oczywiscie, do telewizora HD nawet startu nie ma, ale nie zgodze sie, ze jest to "profanacja" czy "psucie sobie zabawy".

czyli na 19' powinno byc jeszcze ciut lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram 19stce ale jutro przyjezdza do mnie 226BW wlasnei ze wzgledu na X360.

Poprostu pasy są duże, ale jak są to i tak jest lepiej niz jak jest full screen wtedy grafika X06 wyglada zle jakby w duzo nizszej rozdzialce i bez AA, trudno mi to opisac... Tylko w grach FullHD (VT3, Nba street i nie wiele wiecej) jest dobrze w 1280x1024

Mysle ze 19stka bedzie znosna do grania ale ... panorama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL różnica miażdży PS3, ale nasuwa mi się pytanie czy to real czy tylko coś zrobione przez jakiegoś Fanboya aby udowodnić że X360 ma lepszą grafę?? Fakt i te obrazki mogłyby być większe :(

Edytowane przez Borys-Tech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to w ogóle ma być, tak "porównanie" nie powinno wyglądać, bo zacznijmy od tego, że tutaj nie ma żadnego porównania...

wstawienie FF z tą grą to już w ogóle bezsens, ale i tak odnoszę wrażenie ze wcześniejszych porównań ps2 vs. ps3, że w PS3 upscaling polega na nałożeniu filtru blur w zasadzie i tyle...

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje, że gry z iksa są renderowane w wyższej rozdzielczości +AA a nie skalowane. PS3 nie ingeruje w kod gry tylko skaluje + można włączyć rozmycie obrazu. Ma to na celu uniknięcia skalowania przez TV, który robi to fatalnie. Normalnie ciapa na ekranie. Dodatkowy plus to większa kompatybilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się wydaje, że gry z iksa są renderowane w wyższej rozdzielczości +AA a nie skalowane.

zgadza się

PS3 nie ingeruje w kod gry tylko skaluje + można włączyć rozmycie obrazu.

zgadza się, tak więc porównanie bez sensu

Ma to na celu uniknięcia skalowania przez TV, który robi to fatalnie. Normalnie ciapa na ekranie.

teraz fatalnie, a jak były informacje o sprzętowym skalerze w iksie to co niektórzy wyśmiewali go, ze po co i w ogóle bez sensu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o jakim skalerze iksa mówimy? O ANA? Tak się składa, że mam TV FullHD i testowaliśmy kolegi iksa więc mogę coś o tym powiedzieć. ;) Najnowszy firmware i test w rozdzielczości 720p, 1080i, 1080p. I teraz pytanie? Widziałeś to skalowanie na własne oczy czy opierasz się tylko na informacjach sieciowych? Ja widziałem i mogę powiedzieć jedno. A miało być tak pięknie. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o jakim skalerze iksa mówimy? O ANA? Tak się składa, że mam TV FullHD i testowaliśmy kolegi iksa więc mogę coś o tym powiedzieć. ;) Najnowszy firmware i test w rozdzielczości 720p, 1080i, 1080p. I teraz pytanie? Widziałeś to skalowanie na własne oczy czy opierasz się tylko na informacjach sieciowych? Ja widziałem i mogę powiedzieć jedno. A miało być tak pięknie. ;)

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Coprawda, na codzień gram na swoim 37" hd ready, jednak kilka razy uruchamiałem xO w domu rodziców na 46" full hd i nie widziałem niczego, co mogłoby uchodzić za kiepskie skalowanie (a to wynika z kontekstu Twojej wypowiedzi), a już z pewnością efekt był o niebo lepszy, niż to co oferuje PS3 (czyli tylko blur? Nie wiem, to znam akurat tylko z sieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidsfuturx niech wypowiedzą się "bieglejsi" w tym temacie, ale tam jest tak nakręcone, że po prostu nie potrafie zrozumieć sensu tego co tam jest napisane.

Dla mnie wychodzi na to, że on pisze, że bez podłączenia do internetu można grać na kopiach, a na livie można grać tylko na oryginałach.

Ale tak czy siak jak podłączysz takiego xboxa do netu to leci ban. Dobrze mówie ?

Ogólnie chyba nie odkrył Ameryki...

yaro120 jak dojdzie monitorek, powiedz, na jakiej rozdzielczości grasz i na jakiej Ci najlepiej. Bo ja nie widzę znacznej różnicy między i 1280x768 i 1280x720 a mam właśnie 22 cale i nie wiem, która rozdzielczość jest lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś rozwinąć swoją myśl? Coprawda, na codzień gram na swoim 37" hd ready, jednak kilka razy uruchamiałem xO w domu rodziców na 46" full hd i nie widziałem niczego, co mogłoby uchodzić za kiepskie skalowanie (a to wynika z kontekstu Twojej wypowiedzi), a już z pewnością efekt był o niebo lepszy, niż to co oferuje PS3 (czyli tylko blur? Nie wiem, to znam akurat tylko z sieci).

Ale o co chodzi Kojakowi? O gry czy o filmy? Może mówi o filmach, gry to co innego i w ogóle to całe ANA chyba nie jest aktywne jeszcze (chyba że o czymś nie wiem :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz fatalnie, a jak były informacje o sprzętowym skalerze w iksie to co niektórzy wyśmiewali go, ze po co i w ogóle bez sensu ;)

Jak dobrze pamiętam, to padało m.in. stwierdzenie, iż nie jest to potrzebne z racji braku hdmi, czy jakoś tak.

P.S. Nie piszę, iż tylko taki argument padał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

a ja mysle sam fakt ze ps3 ma problem z dzialaniem wstecznym gier ps2 powoduje ze upscaling jest poprostu denny,zas X' w tym wzgledzie wypada poprostu sporo lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smoku, popraw mnie, jeżeli moja wiedza jednak nie jest dobra, lecz wg tego co czytałem, to teraz ps3 odpala w miarę spokojnie stanowczą większość gier z ps2, a to w iXie jest kompatybilność z wybranymi tytułami. Pomijam, iż kiedyś był problem w wersji europejskiej z kompatybilnością.

P.S. Nie wiem, czy jest denny upscalling na ps3, imo doć ładnie wygładza całość (napewno dużo ładniej niż monitor).

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Smoku, popraw mnie, jeżeli moja wiedza jednak nie jest dobra, lecz wg tego co czytałem, to teraz ps3 odpala w miarę spokojnie stanowczą większość gier z ps2, a to w iXie jest kompatybilność z wybranymi tytułami. Pomijam, iż kiedyś był problem w wersji europejskiej z kompatybilnością.

P.S. Nie wiem, czy jest denny upscalling na ps3, imo doć ładnie wygładza całość (napewno dużo ładniej niż monitor).

to ze odpala to dopiero pol sukcesu;)-liczy sie jak to robi ,a poki co robi kiszkowato,tak ze na ps3 gry wygladaj gorzej niz na ps2(kompatybilnosc wsteczna) ,a ja kupujac produkt ktory ma rowniez zastapic ps2 jako konsole oczekuje tej samej jakosci a nie pogorszenia .

Co do upscalingu dodano poprostu okropne rozmycie obrazu,na necie krazy troche materialow pprownawczych(warto looknac).Zrobiono to poprostu chyba dla samej "sztuki".

Mam jeszcze taka mysl-ze po ostatnej prezentacji porownawczej "Rainbow 6.." gdzie wersja ps3 byla bardzo rozmyta w stosunku do wersji X'a to byc moze tego przyczyna jest jakas "wada" oprogramowania ktora w niektorych przypadkach niestety daje niepozadane "efekty"

podobnie z upascalingiem-gry w wiekszosci prezentowanego materialu sa poprostu po "efekcie malarskim" i to co moze nawet ujsc na fotce w grze moze wygladac sporo gorzej

Nadzieja ze wraz z nastepna aktualizacja dasha poprawia te "bledy"

odnosnie X'a jak widac jesli juz gra jest na liscie kompatybilnosci wstecznej to nie wyglada gorzej niz na poprzedniej generacji a po upscalingu troche lepiej.

Zreszta sam upscaling chyba nawet nie jest po to aby gry wygladaly jakos specjalnie lepiej ale aby mozna bylo odpalac wszczesniejsza generacje bez zmiany rozdzialki w dol lub ominiecia upscalingu tv ktory sie do tego poprostu nie nadaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no chodzi o efekt, którego nie ma wcale. Czy jest to 720p, 1080i czy 1080p obraz za każdym razem wyglądał tak samo. Chyba ANA już działa od kilku miesięcy tak? Więc jakaś poprawa powinna byc względem 720p->1080p? Dodam, że piszę o grach z X360tki a nie ze starego iksa. Tutaj sprawa wygląda jak poniżej.

Jeśli chodzi o gry z PS2 na PS3 to konsola skaluje obraz do 1080p + można dodac rozmycie. Efekt jest dobry. Znacznie lepszy niż połączenie PS2+LCD. To samo z filmami DVD. Teraz DVD można spokojnie oglądac na FullHD. I o to Sony chodziło. Podejście MS w kwestii kompatybilności jest inne. Które lepsze? Nie mnie to oceniac.

a ja mysle sam fakt ze ps3 ma problem z dzialaniem wstecznym gier ps2 powoduje ze upscaling jest poprostu denny,zas X' w tym wzgledzie wypada poprostu sporo lepiej.

Piszesz głupoty. Co ma kompatybilnośc wsteczna do upscalingu? Już wcześniej napisałem, że PS3 nie ingeruje w kod gry PS2 tylko podnosi rozdzielczośc + można włączyc rozmycie. To ma dobrze wyglądac na LCD. Do tej pory miałem ciapę na ekranie na grach z PS2 aż do ostatniej aktualizacji. M$ poszedł inną drogą. Wybrał kilka tytułów i napisał dla nich coś jak execa stąd taka mała liczba kompatybilnych gier i sporo miejsca potrzebne dla tego "emulatora", ale efekt mamy dośc dobry. Gry są pozbawione błędów + renderowane w wysokiej rozdzielczości + antialiasing. Dodanie kolejnych gier niesie ze sobą napisanie nowego kodu. W PS3 wystarczy dodac nowe/poprawic istniejące SDK co w efekcie doda kilkadziesiąt gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M$ poszedł inną drogą. Wybrał kilka tytułów i napisał dla nich coś jak execa stąd taka mała liczba kompatybilnych gier i sporo miejsca potrzebne dla tego "emulatora", ale efekt mamy dośc dobry.

"kilka" = "mała ilość" = 329 gier (w PALu 295) = 40% wszystkich gier na starego iksa, w tym większość hitów z tej konsoli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe chłodzenie w x0 :-P - jak na razie spotykane jest w konsolach, które wracają z gwary od MS

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafika

jak widzimy głównie zmodyfikowany został radiator odpowiedzialny za chłodzenie GPU i MEM, otrzymał Heat-Pipe oraz parę aluminiowych listków :wink: , radiator od CPU został zmodyfikowany nieznacznie :]

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Piszesz głupoty. Co ma kompatybilnośc wsteczna do upscalingu? Już wcześniej napisałem, że PS3 nie ingeruje w kod gry PS2 tylko podnosi rozdzielczośc + można włączyc rozmycie. To ma dobrze wyglądac na LCD. Do tej pory miałem ciapę na ekranie na grach z PS2 aż do ostatniej aktualizacji. M$ poszedł inną drogą. Wybrał kilka tytułów i napisał dla nich coś jak execa stąd taka mała liczba kompatybilnych gier i sporo miejsca potrzebne dla tego "emulatora", ale efekt mamy dośc dobry. Gry są pozbawione błędów + renderowane w wysokiej rozdzielczości + antialiasing. Dodanie kolejnych gier niesie ze sobą napisanie nowego kodu. W PS3 wystarczy dodac nowe/poprawic istniejące SDK co w efekcie doda kilkadziesiąt gier.

Pozwolisz ze bede ocenial jakosc upscalingu wlasna miara???..no chyba ze nalezy przyjmowac tylko twoj punkt widzenia :lol2:

nie pisalem ze upscaling ingeruje w kod gry tylko ze jesli jakosc gry ps2 wyglada sporo gorzej na ps3 niz wlasciwej konsolce ,to po upscalingu "wady" wcale nie musza wygladac lepiej ,a rozmycie obrazu wyglada jak dla mnie koszmarnie.

To ze mimo wszystko jest to dobry krok z upscalingiem bo mozna old-games odpalac na lcd bez zmiany rozdzialki pisalem we wczesniejszym poscie

ps.nie zacietrzezwiaj sie tak w wypowiedziach bo przeciez ja tez mam ps3 ,ale to ze na nia leje z braku gier nie oznacza ze nie dam jej kiedys szansy na cameback i pokazania swoich mozliwosci ;)

Wczoraj sprzedalem moje 3 gierki z ps3 i zakupilem Crackdown'a na X'a :)-fajna grafa i rozwalka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yaro120 jak dojdzie monitorek, powiedz, na jakiej rozdzielczości grasz i na jakiej Ci najlepiej. Bo ja nie widzę znacznej różnicy między i 1280x768 i 1280x720 a mam właśnie 22 cale i nie wiem, która rozdzielczość jest lepsza.

Sam nie wiem..

Chyba najlepsza jest 1280x1024 ustawiona w trybie panorama... wtedy wiecej pixeli uspcaluje konsola.... Ale generalnie wszystko jeden pies

Mogli by dać porządne scalowanie (na rozdzielczosc pracy nawet nie licze ze wzgledu na moc x06) do 1680x1050... i kilka filtrów... i byłoby super ale po co ... to microsoft grrr

Z bliska jest beznadziejnie prawda, szczegolnie male detale są brzydkie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Mogli by dać porządne scalowanie (na rozdzielczosc pracy nawet nie licze ze wzgledu na moc x06) do 1680x1050... i kilka filtrów... i byłoby super ale po co ... to microsoft grrr(...)

Przypominam, iż skalowanie, jak i filtry muszą być liczone, a przy porządnym skalowaniu to nie wiem, czy byłoby wyraźnie mniej liczenia, niż przy renderowaniu (w ostatnim stwierdzeniu strzelam).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem..

Chyba najlepsza jest 1280x1024 ustawiona w trybie panorama... wtedy wiecej pixeli uspcaluje konsola.... Ale generalnie wszystko jeden pies

Mogli by dać porządne scalowanie (na rozdzielczosc pracy nawet nie licze ze wzgledu na moc x06) do 1680x1050... i kilka filtrów... i byłoby super ale po co ... to microsoft grrr

Z bliska jest beznadziejnie prawda, szczegolnie male detale są brzydkie ?

Jak w panoramie? 1280x1024 to nie panorama przecież.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ;)

Dlatego to jest zła rozdziałka, myśle bardziej o tych co ja wymieniłem czyli na 768 lub 720, która teraz lepsza...

Z bliska właśnie widać moc, każdy szczegół, pokazuje się prawdziwe oblicze xo ;) Oczywiście mowa tu o około 50cm od monitora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xbox 360 versus PlayStation 3 Graphics Comparison

http://www.gamespot.com/features/6171831/p-1.html

jak widzimy AA w PS3 kuleje jak dźgnięty byk :lol2: , ale w Armored Core 4(x360) pasy na drodze są fatalne (AF ??)

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi