Skocz do zawartości
Roxas

[podkrecanie Procka] Cpuratio I Cos Jeszcze Co To O_o ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze moze w tym momencie okaze sie jakims noobkiem ale wlozylem nowy zasilacz do kompa (400W) i postanowilem skrecic procek 700 mhz na 800 mhz (taki light oc ;)) no wiec mam 2 typy przelacznikow na plycie glownej i bawilem sie tylko jednym w ktorym ustawilem tak ze moj procek ma 784 mhz (niedalo sie rowno 800 mhz bo nastepne bylo juz 850 mhz z gorszem czy nawet ciut wiecej (niepamietam teraz)) ale jest tam jeszcze jeden zadzik 4 przelacznikow i obok legenda i to jest podpisane RATIO domyslajac sie jest co CPU RATIO ale co to tak naprawde jest i z czym to sie je w tej chwili mam tam ustawione 6,5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie majac zablokowanego pci/agp podczas oc zmieniasz rowniez czestotliwosc tych slotow. Dyski twarde bardzo tego nie lubią :) (czytaj: pady danych lub tez calych twardzieli).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyski zaczną łapać błędy a w końcu umrą, grafika umrze i nawet nie podpowie kiedy ... róznie bywa jak się PCI/AGP przekręci na mnożniku ... najszybciej to chyba pamieci będą błędy robiły ale i to niekoniecznie. Czasami dysk umiera pierwszy.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol O_o pierwsze slysze >.> to w takim razie jak to zrobic zeby wszystko bylo OK ?? (z tego co widze to ten przelacznik jest tylko dla CPU ale niewiem moge sie mylic)

Nie majac zablokowanego pci/agp podczas oc zmieniasz rowniez czestotliwosc tych slotow. Dyski twarde bardzo tego nie lubią :) (czytaj: pady danych lub tez calych twardzieli).

To w takim razie jak to zablokowac ??

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mobo na VIA Apollo 133A czyli częstotliwości przy których PCI nie będzie przetaktowane "odpowiednio" to 66 (dzielnik FSB:PCI - 2:1), 100 (3:1) i 133 (4:1). Procesor 700Mhz na FSB 100Mhz czyli mnożnik 7 (i jakbyś nie kombinował zworkami, to nic z nim nie zmienisz).

Generalnie radzi się żeby częstotliwość PCI nie przekraczała 37Mhz (33Mhz standardowo).

Masz stosunkowo niskie napięcie na procu zatem o ile mobo da taką możliwość to podnieś ciut napięcie i próbuj na 933Mhz (7 x 133Mhz) wtedy wszystko winno być cacy.

PS: Radzę także przewertować sobie co poniektóre tematy w dziale S370...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz mobo na VIA Apollo 133A czyli częstotliwości przy których PCI nie będzie przetaktowane "odpowiednio" to 66 (dzielnik FSB:PCI - 2:1), 100 (3:1) i 133 (4:1). Procesor 700Mhz na FSB 100Mhz czyli mnożnik 7 (i jakbyś nie kombinował zworkami, to nic z nim nie zmienisz).

Generalnie radzi się żeby częstotliwość PCI nie przekraczała 37Mhz (33Mhz standardowo).

Masz stosunkowo niskie napięcie na procu zatem o ile mobo da taką możliwość to podnieś ciut napięcie i próbuj na 933Mhz (7 x 133Mhz) wtedy wszystko winno być cacy.

PS: Radzę także przewertować sobie co poniektóre tematy w dziale S370...

a co powiesz o takiej konfiguracji jaka teraz mam ?? (ale chce jeszcze w gore skrecic) wszystko jest OK ??

Dołączona grafika

Edytowane przez Roxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiesz o takiej konfiguracji jaka teraz mam ?? (ale chce jeszcze w gore skrecic) wszystko jest OK ??

U łaaa, temat archaik, ale skoro chcesz poznać moją opinię to te 112 to już taka górna granica, spróbuj postawić na 125Mhz(jak masz taką opcję) przy dzielniku 4:1, powinno ruszyć. Ale aż mi się nie chce wierzyć, że ten proc nie poleci na 933Mhz.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi