°°° Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Witam mam zamiar kupić Procka Athlon X2 5200+ AM2 Jedną z wyzej wymienionych kart graficznych i reszta sprzętu 1x320GB Seagate SATA2 NCQ. 1GB,2x512MBRAM DDR2 667mhz goodram płyta ASuS na Nforce 570 no i czy mój zasilacz wystarczy do w/w konf. jest to chwalony Hunt Key 350W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Spokojnie starczy link 1 link 2 link 3 No i pamiętaj, żeby to pomnożyć przez 0,8 i wtedy dostaniesz prawdziwe obciążenie zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 do tego po co ci taki procek? sory za OT ale moim zdaniem nie ma sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 @kater na pewno - odnosze wrazenie ze ten Hutkey jest do wszystkiego , niedlugo beda wmawiac ze pociagnie plyty serwerowe. Ile on naprawde na +12V @bryken bez takich sugestii nie o to autor topiu sie pytal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 do tego po co ci taki procek? sory za OT ale moim zdaniem nie ma sensu Dlatego że chcę by kartę nie ograniczał słaby procek, a ten chyba wystarczy. Poza tym ceny lecą w dół :) . Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ten HuntKey to solidny zasilacz, ale niestety już nie dla GTX'a. Miałem Tagana 480W ( 28A na +12V ) i ledwie stykał. Były spore fluktuacje napięć podczas kompleksowego wykorzystania grafy. Zresztą nVidia wyraźnie zaleca zasilacz z minimum 30 A na +12V dla jednego GTX'a i 40A dla SLI. Po drugie - radzę, zapomnij o tym procku. Milion razy lepszym rozwiązaniem będzie E4300 z drobnym OC + Asus P5N-E. Naprawdę, zastanów sie dziewczyno.... A jeśli juz zasiłka do GTX to żeby daleko nie szukać BeQuite DarkPower 450, tudzież Cooltek 500... W miarę przystepna cena i świetne osiągi. Po drugi zapas mocy na przyszłosć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) HK na tabliczce ma 25A, a w rzeczywistości pewnie jeszcze +3A. To, co producenci piszą o wymaganiach dotyczy zasiłek no-name, gdzie na tabliczce masz 500W a na kablach faktycznie 300W. Na pewno czytałeś te linki, które wyżej zapodałem? REAL SYSTEM POWER REQUIREMENTS @ SPCR Cycat: Driven with a Seasonic SS-350ET ATX PSU -- Intel Pentium D950, overclocked / overvolted 10% (Presler, 3.74GHz) ATI Radeon X1950XTX-512 PCIe graphics Asus P5LD2-VM motherboard 4 x 1024MB Corsair DDR2-6400 RAM Hitachi Deskstar 7K80 80GB hard drive WD Raptor WD1500ADFD 150GB 10krpm HDD 1 x 120mm fan Total AC power draw is an absolute max of 298W; estimated DC power draw is 256W. It could actually be driven by an honestly rated 300W PSU. No jeśli taki zestaw jakiś lipny Seasonic ;) bez prawdziwej dwunastki pociągnął, to HK tym bardziej da radę. Proc D950 bierze 2 razy więcej pary niż C2D czy X2 AM2 EE, nawet bez OC (link), a XTX łyka więcej niż GTS i zbliża się do GTX (link) Albo coś z tym Taganem Twoim było nie tak, albo może jakoś inaczej interpretujemy pojęcie "ledwie stykał". Nie będę zresztą spekulował, bo nie wiem co i jak. A i Ty pewnie nie jesteś w stanie stwierdzić na 100% o co chodziło. @ cloperflake - co do płyt serwerowych to jest na forum Zenfista taki temacik o poborze mocy, i wczoraj właśnie kolega wrzucił pomiary dla serwera HP - szkoda, że nie mogę zlinkować, ale na pewno znajdziesz ;) Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 HK na tabliczce ma 25A, a w rzeczywistości pewnie jeszcze +3A. To, co producenci piszą o wymaganiach dotyczy zasiłek no-name, gdzie na tabliczce masz 500W a na kablach faktycznie 300W. Na pewno czytałeś te linki, które wyżej zapodałem? Albo coś z tym Taganem Twoim było nie tak, albo może jakoś inaczej interpretujemy pojęcie "ledwie stykał". Nie będę zresztą spekulował, bo nie wiem co i jak. A i Ty pewnie nie jesteś w stanie stwierdzić na 100% o co chodziło. Gloryfikacja Hk350 ciągnie sie na tym forum już chyba drugi rok. Nie twierdzę, ze to kiepski zasilacz, bo znam go dobrze z autopsji. Weź kolego do łapy GTX, wsadź do własnego kompa, podepnij solidny multimetr i wtedy zobaczysz o co chodzi. Mój Tagan leciał w dół w stress na +12V do 11,65 a tak się składa, że przed GTX-em miałem w kompie X1900XTX, przy którym takich objawów nie zauważyłem. Teoretycznie można przyjać,że coś się stało z zasiłką pomiedzy wymianą kart. Jednakże jakie jest tego prawdopodobieństwo.... Owszem, można tez powiedzieć, że "w tyłek" dawał zasiłce dośc mocno skręcony C2D i trudniej określic wpływ GTX. Gdybanie. Linki przez ciebie podane znam doskonale i mimo tego nadal twierdze - bardzo dobra zasiłka do GTX to minimum 420W z 30A na +12V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 a ty miales pieknego tagana a nie zlego huntkeya a odnosnie procka to chodzilo mi ze ten amd jest do dup.y w porownaniu z c2d a wymiana pewnie podobnie by wyszla ale nie chce mi siena eceny patrzec a hk 350ap to jest/przynajmniej byl tym samym co 400ap i jestem pewien ze dalby rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 X2 bierze więcej niż C2D Moim zdaniem coś minimum 450W trzeba kupić. HK jest ok, ale nie przesadzajmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 a ty miales pieknego tagana a nie zlego huntkeya a odnosnie procka to chodzilo mi ze ten amd jest do dup.y w porownaniu z c2d a wymiana pewnie podobnie by wyszla ale nie chce mi siena eceny patrzec a hk 350ap to jest/przynajmniej byl tym samym co 400ap i jestem pewien ze dalby rade Nie ma szans , żeby pociągnął GTX'a , nie wypisujcie głupot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Prawda jest taka, ze Zenfist stworzył mit HuntKeya, tylko u niego jest bajeczka, ze ma 300W na samej 12v, podczas gdy wszedzie indziej jak byk stoi 216W, to stanowi różnicę 25A(300W), a 18A(216W) do tego ludziska jeszcze sobie myślą, ze ma kilka amper wiecej, tylko, ze Zenfist juz wszystko wliczył i sobie wkręcają, ze ma moze koło 30A na 12V. Na pytanie czy pociagnie GTX trzeba odpowiedzieć tak, [EDIT: chwilowo] pociagnei ale będzie mocno dociażony co ma wpływ na długowieczność zasilacza, moze nawet na stabilnosć komputera. Są juz ludzie, którzy są przekonani, ze HK ma 350+100W, czekam na kolejne bajki. Jest to z pewnoscią dobry zasilacz, ale nie róbmy z tego zasilacza do wszystkiego. O zadnym oc nie ma co marzyć Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez svende Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Mit HK stworzył test, bo HK 500W pociągnął, ale tylko przez chwilę, potem umarł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) No dobra, OK, mit pewnie egzystuje - do jakiegoś stopnia. Pewnie przyczynia się do tego fakt, że to wersja 400 jest/była tym samym zasilaczem ze zmienioną nalepką, a może różnice są/były naprawdę minimalne i niewarte są długiego rozstrząsania. Na HK bito rekordy OC, wszyscy userzy ją sobie chwalą itd. Ale konfig typu X2 5200+ AM2 8800GTX 1x320GB 1GB ASuS na Nforce 570 weźmie w stresie ile - 250 realnych watów z zasilacza? Nawet niechby - chociaż wątpię żeby aż tyle łyknął - to i tak jest jeszcze sporo zapasu. Najwięcej, wiadomo, będzie obciążona linia 12V, ale na 3,3V i 5V też nieco z tych 250 (założonych) watów pójdzie - 30? No niechby 30. To w takim razie linia 12V jest obciążona jakimiś 19A. No to chyba źle nie jest, co? Jeśli moje pi*oczne obliczenia są niedokładnie albo w którąś stronę przesadzone to mnie poprawcie. Ciekaw jestem też Waszego zdania o wklejonym przeze mnie konfigu ciągniętym przez inną trzystapięćdziesiątkę. @ Benito - założyłem, że X2 to EE - wtedy TDP dla obu proców wynosi tyle samo czyli 65W. Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez kater Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ciekaw jestem też Waszego zdania o wklejonym przeze mnie konfigu ciągniętym przez inną trzystapięćdziesiątkę.Prosisz i masz!---> :lol: http://www.allegro.pl/item183405062_delta_...sata_gw_ss.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Prosisz i masz!---> :lol: http://www.allegro.pl/item183405062_delta_...sata_gw_ss.html Eeeee? No tak, ładna Delta, owszem... Ale "ossochozi"? Moje pytanie było bardziej w kierunku czy to możliwe, jeśli tak to czemu, jeśli nie to czemu, jakie warunki, czy można porównać tego SS i HK i te konfigi i czy można to jakoś, ekhem, eksztrapolować na ten topic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 To ile ten HK ma realnie na 12-tce że delta ma byc mocniejsza ? Ja bym sie skłaniał do tego, że jednak da sobie rade z pojedynczą kartą ;] OT: a jakis czas temu Britfanka składała kompa z 73gt na pokladzie - całkiem niedawno chyba ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Panowie, panowie , ostudźmy głowy :). Zapominamy w tym wszystkim, że zasiłkę kupuje się raczej na przysłowiowe lata. I chociażby z tego powodu jeśli już komus chodzą po głowie wydajne i prądożerne podzespoły powinien jednak pomyśleć o czymś mocniejszym. EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Ja tam do HK nic niemam, zresztą nie tylko ja ;) Zapewne 8800GTX by uciągnął i nie protestował aczkolwiek byłby to dla niego ,,lekki,, wysiłek, nie wymagajmy nie wiadomo czego od tego zasilacza, Be Quiet 450W by załatwił sprawe i można by sie OC zająć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...